Lejdi Gaga novi član Akademije

Akademija za filmsku umetnost i nauku pozvala je 842 profesionalca iz filmske industrije da se pridruže njihovim redovima ove godine.

Zabava 04.07.2019 | 10:19
Lejdi Gaga novi član Akademije
Lejdi Gaga, Vinston Djuk, Džimi Bel, Elizabet Mos, Džema Čan, Vil Pulter, Kler Foj, Sterling K. Braun, Letiša Rajt, Tom Holand i Adel se nalaze na spisku glumaca, reditelja, pisaca i ostalih filmskih delatnika koji su pozvani da se priključe Akademiji.

Akademija za filmsku umetnost i nauku je saopštila da polovinu pozvanih čine žene, da je 29 odsto nebelačkog porekla i da su pozvani umetnici iz 59 različitih zemalja.

Povod za ovakav odabir novih članova sigurno je i kontroverza #OscarsSoWhite (Oskar je tako beo) koja se pojavila zato što među nominovanima za Oskara 2015. i 2016. godine nije bilo niti jednog nebelačkog kandidata. U Akademiji se nadaju da će novi članovi doprineti ravnopravnijem i raznovrsnijem ocenjivanju.

Akademija je 2018. godine, prema Holivud reporteru, pozvala 928 novih članova, što je bio rekordan broj od 2015. godine. Tako će ove godine među članovima Akademije biti za sedam odsto više žena, nego 2015. godine.

Akadimija za filmsku umetnost i nauku sada uključuje nešto više od 10 hiljada članova, od čega su 32 odsto žene i 16 odsto nebelačkih predstavnika. Na listi novih članova se nalazi 21 dobitnik Oskara i 82 nominovanih za ovu prestižnu nagradu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar