KA: Peru preko Čilea do finala nakon 44 godine!

Peru okončao vladavinu Čilea – za tititulu posle 44 godine! Fudbaleri Perua igraće protiv domaćina Brazila u finalu šampionata Južne Amerike u Rio de Žaneiru.  

Fudbal 04.07.2019 | 09:19
KA: Peru preko Čilea do finala nakon 44 godine!
Peru je ovo ČEKAO 44 godine, Čile predao titulu! Peru pobedio Čile i plasirao se u finale Kopa Amerike. Prilika za revanš Brazilu za ubedljiv poraz iz prve faze takmičenja.

Peruanci su u drugom polufinalu razbili branioca titule Čile 3:0 u Porto Alegreu i izborili prvo finale Kopa Amerika od 1975.

Dvostruki uzastopni šampion je već posle prvog poluvremena bio u nokdaunu, posle golova Floresa i Jotuna na asistencije Karilja.

Konačni nokaut ekipa Artura Vidala i Aleksisa Sančesa je doživela u nadoknadi vremena, a "patosirao" ih je veteran Paolo Gerero.

Čile se nadao trećoj uzastopnoj tituli, što nije uspeo niko osim Argentine sredinom 40-ih godina prošlog veka.

Međutim, iako su iznenadili Urugvajce u četvrtfinalu pobedom na penale, Čileanci su očigledno potcenili snagu duha i tima ekipe PErua.

Finale Kopa Amerika između Brazila i Čilea na programu je u nedelju uveče od 22 časa po našem vremenu, na terenu "Stadion novinara Marija Filja", koji je poznatiji kao "Marakana".

Brazil je devetostruki šampion Južne Amerike, dok će se Čile boriti za svoj treći kontinentalni trofej.

Čile će igrati za treće mesto sa Argentinom, u subotu od 21h.

U finalu Kopa Amerika igraće domaćin Brazil i Peru.

"La Blankiroha" je u drugom polufinalu, odigranom u Porta Alegreu, savladao Čile 3:0 (2:0) i tako posle više od četiri decenije stigao do borbe za titulu najbolje fudbalske selekcije u Južnoj Americi.

Peru će se 7. jula u Riju boriti za treći trofej (šampion bio 1939. i 1975), a Brazil za deveti. Zanimljivo da belo-crveni nikada nisu izgubili u finalu.

Rezultatski gledano u sredu uveče nije bilo previše uzbudljivo na jugu Brazila. Peru je već u prvom poluvremenu stekao dva gola prednosti, da bi u nastavku meča rutinski odradio posao i još jednim golom dotukao aktuelnog šampiona, dvostrukog uzastopnog.

Seriju golova započeo je Edison Flores u 21. minutu, koji je odlično reagovao posle dodavanja Andree Karilja. Jošimar Jotun bio je strelac drugog pogotka u 38. minutu. On je samo iskoristio još jedan sjajan prodor Karilja i drugu asistenciju na meču.

Prekaljeni napadač Paolo Gerero postavio je konačan rezultat u 90. minutu.

Čile je imao priliku da u sudijskoj nadoknadi ublaži poraz, ali je Eduardo Vargas promašio penal.

Peru je samo četiri puta u istoriji pobedio Brazil. "Karioke" su slavile na čak 32 susreta, a devet ih je završeno bez pobednika. Poslednji put su se sastali u grupnoj fazi ovogodišnjeg izdanja Kopa Amerika i domaćin je bio više nego ubedljiv – 5:0.

Belo-crveni sada imaju priliku za revanš sa kamatom.



Razbijanje kako to samo komšija može da napravi. Peru je drugi finalista Kupa Amerike. Belo-crveni su pregazili Čile u polufinalu onako kako niko odavno nije. Sve je bilo gotovo posle samo 40 minuta. Tada je već Peru imao dva gola prednosti, a na kraju lakih, ubedljivih 3:0 (2:0).

Biće ovo treći put reprezentaciji Perua da igra u finalu Kupa Amerike. A, šta je posebno zanimljivo? Oba puta kada su bili finalisti, belo-crveni su postali i šampioni! Doduše, prošle su evo 44 godine otkako su potomci Inka, kako sebe zovu, bili poslednji put u meču za trofej. Tada su tukli Kolumbiju, a prvi put, pre tačno 80 godina, savladali su Urugvaj. Ovog puta do trofeja moraju preko Brazila.

Dvostruki uzastopni šampion Kupa Amerike Čile morao je da preda krunu. Vidal, Sančez i ekipa nisu ništa mogli Peruancima. Imali su daleko veći posed lopte, imali su mnogo više udaraca na gol, ali broje se samo pogoci. „Prevarile“ su ih komšije na sličan način kako su to Čileanci ranijih godina radili mnogima.

Prvi gol je bio srećna okolnost, a drugi potpuno neverovatna   greška golmana Čilea Arijasa, koji ni sam ne zna gde je krenuo s gola. A, treći je pao kada je već sve bilo gotovo, u 90. minutu, kada je na kraju i Vargas promašio penal za Crvene, da propalo veče bude upotpunjeno.

Finale, 7. jul na Marakani, Brazil – Peru.

KUP AMERIKE – Polufinale

Brazil – Argentina  2:0 (1:0)
/Žezus 19, Firmino 71/

Čile – Peru  0:3 (0:2)
/Flores 21, Jotun 31, Gerero 91/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar