WB: Nole siguran, Janko dobar, ali...

Tipsarević solidan, ali Anderson ide dalje.  Srpski teniser poražen nakon četiri seta.  Bolovi i Anderson eliminisali Tipsarevića sa Vimbldona.  Srpski teniser Janko Tipsarević u drugom kolu Vimbldona poražen je od južnoafričkog tenisera Kevina Andersona sa 3-1 u setovima.  Đoković za sat i po vremena do trećeg kola Vimbldona.  Novak Đoković plasirao se u treće kolo Vimbldona pobedom nad Denisom Kudlom u tri seta – 6:3, 6:2, 6:2.

Tenis 03.07.2019 | 21:07
WB: Nole siguran, Janko dobar, ali...
Isprsio se Janko Tipsarević  u drugom kolu Vimbldona, pružio odličan otpor u prva dva seta, ali na kraju je morao da pruži ruku boljem. Kevin Anderson se tako plasirao u treću rundu, pošto je slavio rezultatom 3:1 (6:4, 6:7, 6:1, 6:4).

U prvom setu je brejk na samom početku meča koštao Janka Tipsarevića boljeg rezultata. KevinAnderson je odmah preuzeo inicijativu, te je lako odbranio stečenu prednost i na kraju ovaj deo igre dobio rezultatom 6:4.

Drugi set doneo nam je veliku borbu, a brejk nismo videli, pa je pobednik morao biti odlučen tajbrejkom. I tamo je bilo veoma tvrdo, nijedan teniser nije dugo uspeo da oduzme drugom servis, a kada je to učinio Janko Tipsarević, sve je bilo gotovo. On je tako dobio odlučujući gem sa 7:4, te tako poravnao rezultat u setovima.

Veliki pad u igri našeg tenisera viđen je u trećem setu. Anderson je došao do dva brejka, dok Tipsarević nije mogao da pronađe adekvatan odgovor. Na kraju, na semaforu je stajalo 6:1, a u pauzi je Janko zatražio i medicinski tajmaut, pa je bilo jasno da stvari ne idu u dobrom smeru.

Ni u četvrtom setu se nije mnogo promenilo. Južnoafrikanac je već u prvom gemu uzeo brejk i uspeo je da ga sačuva sve do samog kraja. Ovaj deo igre rešen je rezultatom 6:4.

Kevin Anderson će se u trećem kolu sastati sa Gvidom Peljom, koji je u drugom kolu trijumfovao protiv Andreasa Sepija u pet setova, 3:2 (6:4, 4:6, 4:6, 7:5, 6:1).

Janko nije iskoristio prednost prvog servisa na meču.

Anderson mu je poslao jednu duboku loptu koju je Janko nekontrolisano poslao u aut, zatim je napravio servis grešku na koju je uložio i neuspešan ćelendž, pa je južnoafrički teniser iskoristio brejk loptu i poveo sa 1:0.

Brejk je samo potvrdio na svom servisu, da bi Tipsarević uspeo malo da se trgne i treći gem pripiše sebi, pa je tako vratio Andersonovu prednost na minimum. Nije bilo brejkova do kraja ovog seta, pa je Južnoafrikanac rezultatom 6:4 osvojio prvi set.

Srpski teniser je drugi set počeo na najbolji mogući način. Prvi gem je trajao veoma dugo, Janko je morao da spašava brejk loptu, ali je na kraju sve ispalo dobro po njega, pošto je osvojio prvi gem.

U dobroj situaciji se nalazio Janko Tipsarević, pošto je uspevao da osvaja poene na svom servisu. Jako dobro je servirao i Kevin Anderson, koji je upravo na taj način i dobijao najveći broj svojih poena, baš kao što je to radio i protiv Džona Iznera svojevremeno, kada je imao 49 asova na jednom meču.

Samo jedan poen je Janko dozvolio svom protivniku u 11. gemu i uspeo da povede sa 6:5. Anderson je takođe dobro odservirao, srpski teniser je osvojio samo jedan poen, pa smo otišli u taj-brejk.

U taj-brejku je Anderson pogrešio napravivši dve servis greške pri rezultatu 5:4 u korist srpskog tenisera. Potom je dobro servirao, da bi Janko naterao Andersona da pogodi mrežu i tako dođe do izjednačenja.

Treći period je počeo bez većih turbulencija. Tipsarević i Anderson su osvojili po jedan gem na svom servisu i čini se da ćemo dobiti baš onakav meč kakav smo i očekivali.

Kevin Anderson preuzima primat u trećem setu. Uspeo je da povede sa 3:1 i to posle situacije u kojoj je Tipsarević imao čak dve gem lopte, pa kasnije i prednost u "djusu".

Lako je Anderson dobio ovaj treći set, rezultatom 6:1, koji je ipak ostao u senci povrede Janka Tipsarevića, pa je čak morao da zatrži i medicinski tajm-aut odmah po okončanju istog. I u nastavku se teško kretao, sa bolnim grimasama na licu, ali je ipak odlučio da da svoj maksimum.

Andersonovi snažni i precizni udarci donosili su mu veliki broj poena, pa je tako uspeo odmah na startu da napravi brejk, ali i bez većih problema da ga potvrdi.

Jedan maratonski gem koji je trajao prilično dugo osvojio je srpski teniser. Tipsarević je popio tabletu protiv bolova, nastavio da igra, osvojio peti gem i produžio svoj ostanak u meču.

Nakon devet odigranih gemova, Kevin Anderson je imao prednost od 5:4 i svoj servis na kom je mogao da eliminiše hrabrog Janka Tipsarevića. Nakon velike borbe, Anderson je 24. asom savladao Janka Tipsarevića sa 6:4, 6:7, 6:1, 6:4.

U narednoj rundi, Anderson će se sastati sa argentinskim teniserom Gvidom Peljom.

Janko Tipsarević (35) imao je veoma težak zadatak u drugom kolu Vimbldona. 

Naspram sebe imao je Kevina Andersona, osmog tenisera ATP liste i aktuelnog vicešampiona londonskog grend slema. Povrh toga, mučio ga je i bol koji mu je otežavao kretanje...

U takvoj situaciji, sjajni srpski veteran vodio je veoma ravnopravnu borbu sa favoritom snažnog servisa, koji je morao da se dobro oznoji da bi izbacio Beograđanina.

Kevin Anderson - Janko Tipsarević 3:1 (6:4, 6:7, 6:1, 6:4)

Prošlosezonski finalista bio je u tri od četiri seta pod pritiskom, a u izrazito bitnom trenutku imao je i ogromnu sreću. Tokom duge, duge razmene u poslednjem gemu pogodio je sajlu mreže i loptica je upala u Jankovo polje.

Anderson je tako izborio meč loptu, a Tipsarević je pao na kolena u neverici...

Južnoafrikanac tu šansu nije skoristio, ali je vidno nervozan ipak pogodio naredni prvi servis i izborio drugu meč loptu. Tu je bio kraj.

U sledećem kolu, današnji favorit igraće protiv Argentinca Gvida Pelje, dok je pred Jankom period odmora od ovogodišnjeg Vimbldona, na kojem je prvi put posle sedam godina ušao u drugo kolo i u dva meča proveo na terenu skoro sedam sati.

Anderson je dobio prvi servis rezultatom 6:4, tako što je u prvom gemu "brejknuo" srpskog predstavnika, a potom mirno priveo posao kraju, dok je Janko postajao sve nervozniji.

U drugom setu, Anderson je čvrsto držao svoj servis, ali je i Janko nalazio način da se suprotstavi. Posle devet gemova i kratke svađe sa sudijom, Tipsarević je mirno odservirao i poveo 5:4, a zatim je ostao u istom ritmu do taj-brejka...

U finišu borbe za set, Janko je oduzeo set osmom igraču sveta i iskoristio drugu set loptu, za izjednačenje - 7:6!

Usledio je mnogo kraći treći set, u kojem je Anderson za pola sata izborio 6:1 i još jedno vođstvo!

Nažalost, od tog trenutka Janko je ušao u sve očigledniji problem sa bolovima. Tražio je pomoć lekara, ali je i tokom poena i između razmena bilo očigledno da nije sto odsto spreman da nastavi...

Ipak, srpski teniser je našao način da se još jednom suprotstavi i da ne klone ni posle izgubljenog servisa na početku poslednjeg seta. Anderson je tu prednost koristio, ali Tipsarević zaslužuje veliki aplauz i dubok naklon za pokazano u Londonu, nakon brojnih problema sa kojima se suočavao prethodnih godina.

Još jedna rutina, šetnja po travi se nastavlja! Prvi teniser sveta slavio nakon samo sat i po igre protiv Amerikanca Kudle - 6:3, 6:2, 6:2.

Najbolji teniser sveta odigrao je veoma dobar meč u drugom kolu i za plasman u osminu finala igraće protiv Huberta Hurkača.

Đokoviću, koji brani titulu u Londonu, za pobedu protiv Amerikanca bilo je potrebno sat vremena i 30 minuta.

Srpski teniser furiozno je krenuo duel i posle trinaest minuta igre na semaforu je 5:0. Činilo se da će Novak s nulom osvojiti prvi set, ali je onda došlo do opuštanja.

Kudla, koji je 111. teniser seta, uspeo je da vrati jedan brejk prednosti i smanji na 5:3. To je bilo sve od Kudle u prvom setu, pošto je Novak ovaj period igre dobio sa 6:3.

U drugom setu videli smo sličan razvoj situacije kao u prvom. Đoković je brzo uspeo da dođe do duplog brejka, a potom je Kudla vratio jedan.

Ipak, Novak je ponovo oduzeo servis Amerikancu i rezultatom 6:2 došao do 2-0 u setovima.

Tokom trećeg perioda igre gledali smo lep tenis, uz dominaciju srpskog igrača. Novak je ponovo sa dva brejka prednosti okončao set i postavio konačnih – 6:3, 6:2, 6:2.

Na prvoj prepreci u odbrani Vimbldona, Novak Đoković nije se dugo zadržao. Nemac Filip Kolšrajber savladan je 3:0, a maksimalnim rezultatom u setovima preskočen je i Amerikanac ukrajinskog porekla, Denis Kudl - 6:3, 6:2, 6:2.

Meč je trajao koji minut duže od sat i po, ali utisak je da je naš teniser mogao i brže do plasmana u treće kolo. Posebno jer je do vođstva 5:0 u prvom setu stigao posle samo 15 minuta igre!

Bio je ovo prvi međusobni duel trenutno vodećeg i 111. tenisera na ATP listi. Odigran je na Centralnom terenu "Ol Ingland klaba", a načekali su se njegovi akteri da počne, pošto je prethodno borba domaćeg tenisera Kajla Edmunda i Fernanda Verdaska trajala čak tri sata i 42 minuta. Španac je slavio posle preokreta - 4:6, 4:6, 7:6, 6:3, 6:4.

Novak će u narednom kolu igrati protiv Poljaka Huberta Hurkača (22. na ATP listi). Dosad su se jednom sreli, na ovogodišnjem Rolan Garosu, kada ga je Đoković rutinski savladao (6:4, 6:2, 6:2).

Novak ekspres. Srpski teniser je bez ikakvih problema savladao američkog tenisera Denisa Kudluu drugom kolu Vimbldona u tri seta - 3:0 (6:3, 6:2, 6:2).

Od samog starta, bilo je jasno da Đoković neće imati težak posao protiv 111. igrača na ATP listi. Prvi set započet je furioznom serijom srpskog tenisera. Nakon nekoliko minuta na semaforu je već pisalo 4:0, pošto je Đoković uspeo već u startu da napravi dva brejka prednosti. Kudla je do kraja seta ipak uspeo delimično da se vrati, pa je Srbin ovaj deo igre rešio u svoju korist rezutlatom 6:3.

Gde je stao u prvom, Novak je nastavio u drugom setu. Kudla je imao velike probleme da zadrži svoj servis, pa je Đoković čak u tri navrata uspevao da napravi brejk. Doduše, jednom je to uspeo da učini i američki teniser na servis Noleta, pa je set rešen rezultatom 6:2 u korist prvog na ATP listi.

Ni treći set nije doneo promenu ploče. Đoković je samo dovršio započet posao i brejkom već na startu dokrajčio Kudlu. Ovaj period igre završen je rezultatom 6:2.

Naš teniser je dominirao u svim segmentima igre. Zabeležio je čak devet asova više od rivala, pošto je uspeo da odservira na taj način u 12 navrata. Imao je znatno bolju realizaciju kako prvog, tako i drugog servisa, pa nam i sam pogled na statistiku kaže da Kudla danas nije imao šta da traži na Centralnom terenu.

Đoković će se tako u trećem kolu Vimbldona sastati protiv poljskog tenisera Hurberta Hurkača, koji je u drugoj rundi izbacio Leonarda Majera pobedviši rezultatom 3:1 (6:7, 6:1, 7:6, 6:3). Taj meč će se igrati verovatno u petak.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar