KA: Brazilci ''uništili'' Mesija i Argentinu za finale!

Mesi opet izvisio, Brazil u finalu nakon 12 godina! Firmino i Žesus kažnjavali su promašaje Argentine, pa je tako Leo Mesi i deveto takmičenje sa "gaučosima" napustio bez trofeja koji se toliko dugo čeka.  Belo Orizonte preživeo Mineirazo, Firmino i Žezus streljali Mesija, Argentinci besni zbog DVA penala: Sudije nas pokrale! Brazil u finalu Kopa Amerike.

Fudbal 03.07.2019 | 09:54
KA: Brazilci ''uništili'' Mesija i Argentinu za finale!
Ni ovo nije TA godina za argentinski fudbal!

"Gaučosi" su nekako prošli grupu, najbolju partiju prikazali protiv Venecuele, ali ih je u polufinalu Kopa Amerike dočekao Brazil i poslao kući - golovima Žesusa i Firmina - 2:0 (1:0).

Najveće rivalstvo u istoriji reprezentativnog fudbala i u ovoj epizodi je pripalo Brazilcima koji su pred domaćom publikom u Belo Orizonteu prikazali solidan fudbal, dovoljan da se rival bez samopouzdanja izbaci sa turnira.

Nije da Argentina nije imala šanse, pogađala je okvir gola preko Mesija i Aguera, vjerovatno bila bolji rival u većem dijelu utakmice, ali nije imala završnicu kao "karioke".

Brazilci su već u 19. minutu poveli kada su Firmino i Žesus zamijenili mjesta, pa je tako napadač Liverpula s lijevog boka poslao loptu za špica Sitija, a ovome nije bilo teško da zakuca loptu u mrežu nemoćnog Franka Armanija.

Ispromašivali su se Argenentici, a onda su u 71. minutu ponovo isti igrači bili u centru pažnje, samo što je ovoga puta napad tekao po desnoj strani, sa zamijenjenim ulogama.

Firmino je dočekao loptu Žesusa i kao u školskom dvorištu duplirao prednost.

Ovo je značilo i da će Lionel Mesi još jednom ostati bez trofeja sa reprezentacijom Argetine - u devetom pokušaju na velikom takmičenju, s tim da je prethodna dva puta stizao do finala Kopa Amerike, a sada je zaustavljen korak ranije.

Ostaju mu "tek" Olimpijske igre sa kojih ima pehar iz 2008. godine.

Pitanje je koliko mu je pokušaja ostalo pošto je proslavio 32. rođendan, a jedan od posljednjih će svakako biti Svjetsko prvenstvo u Kataru, ako i dalje bude u ovakvoj formi.

Brazilci su druge strane pokazuju da mogu da igraju i bez Nejmara, pošto su obezbijedili meč za trofej prvi put poslije 2007. godine.

Tada su razbili Argentinu, a ovoga puta će igrati protiv boljeg iz duela Perua i Čilea, dvostrukog uzastopnog šampiona, ali je dobra vijest za njih da će imati svoju publiku uz sebe, kako bi došli do šestog trofeja prvenstva Južne Amerike.

Što se tiče Mesija, do nekog sljedećeg puta i neke bolje Argentine...



Imala je Argentina i gora izdanja, imala je sigurno i poraze za koje ih je bilo lakše kritikovati, ali oni od Brazila ipak najviše bole. Posebno kad nisu zasluženi, mada će temperamentni Južnoamerikanci retko kada priznati da jesu. S tim da Gaučosi ovog puta zaista možda i imaju razlog da se bune na odluke sudije Rodija Zambrana, ali bi pre svega morali da budu ljuti na sebe. Jer šanse koje su oni stvari nisu koristili, a Brazil je na drugoj strani imao ubitačan tandem Roberto Firmino – Gabrijel Žezus. Dve kombinacije premijerligaškog tandema donela su Titeovimizabranicima velikih 2:0 i plasman u finale Kopa Amerike u kome će odmeriti snage sa boljim iz duela Perua i Čilea.

Argentina ide kući. Ponovo bez trofeja. Poslednja uspomena još jednom će biti fotografija Lionela Mesia podbočenog i potištenog na centru terena. Mada ovog puta stvarno niko reći da je do njega. Nikad i nije bilo, ali protiv Brazila u polufinalu Mesi je odigrao možda i najbolji meč na Kopa Americi. Pogodio je i stativu, kum Serhio Aguero je uzdrmao prečku. Brazilci nisu praštali. Žezus i Firmino su na teren izašli sa onim maskama dželata i nemilosrdno udarali sekirom u srca argentinskih navijača kad god su dobili priliku.

Prva je stigla već u 19. minutu, uz malo sreće mora se priznati. Dani Alves, momak koji već deceniju i kusur balansira na ivici genijalca i ludaka, sagnuo se sa namerom da pusti loptu da ga preskoči, ali mu se ona nekako namestila na stopalo. A Alves ima usađeni refleks kad vidi brisan prostor do protivničkog gola. Previše je lako izbacio iz kadra Leandra Paredesa, ne bi to smelo da se dešava zadnjem veznom od 40.000.000 evra, odložio loptu do Firmina, a ovaj kao na tacni poslužio Žezusa i to je bilo 1:0.

Od tog trenutka, reći će Argentinci, Gaučosi su bili bolji tim na terenu i gurnuli domaćina u potčinjen položaj, ali to je samo delimično tačno. Gosti su samo na momente izgledali nadmoćno, Brazilci su išli ka cilju. Mada je bilo nekoliko pretećih akcija protivnika, srećom i Alisona na golu da sa nekoliko sigurnih reakcija ulije saigračima samopouzdanje.

Argentinci će ipak nastaviti po svome i tvrditi da je za netaknutu mrežu Brazilaca ipak najzaslužniji sudija Rodi Zambrano. Ekvadorac ih je, uvereni su, oštetio za dva čista penala. I zaista jestu detalji za polemiku.

Posebno zato što je ovaj drugi sporan detalj prethodio drugom pogotku Brazila. Mesi je probao da protne loptu do Aguera, njega je sapleo Dani Alves. Možda i jeste, ali i da nije – lopta ne bi prošla do Kuna i verovatno zbog toga sudija je pustio da se igra nastavi. Greška Gaučosa je bila što do tog trenutka veoma dobri Huan Fojt to nije učinio, već je nastavio da gleda u sudije. Da nije video bi pored sebe za sprint spremnog Žezusa. Dok se Fojt osvestio Žezus je već bio “svetlosnim godinama“ ispred. Lako je obišao i Hermana Pecelu – neshvatljivo je kako su jeftino ispadali Argentinci u odsudnim trenucima – i potom se revanširao Firminu za asistenciju kod gola. Bilo je to 2:0.

Ispostavilo se na kraju, bio je to i kraj Argentine, mada je moglo da bude i drugačije. U 84. minutu još jedna situacija zbog koje su argentinski mediji pohrlili da krivca potraže u sudijskoj petorci. Korner, Nikolas Otamendi u zaletu, Artur mu je nimalo slučajno uleteo laktom, Rodri Zambrano se ni tada nije čuo.

Brazil je prošao u finale, Argentini je ostalo da traži izgovore. Rišarlison im je nemilosrdno poručio: “Nek plaču do kraja života“. Samo nek Ričarlison moli boga da negde na klupskom nivou ne naleti na Mesija. Napraviće ga na budalu. Jer besan je Mesi. Nadao se da će konačno uzeti bar taj jedan trofej sa reprezentacijom. Avaj, ništa, iako u Brazilu nisu izabranici Lionela Skalonijaizgledali toliko užasno kao na Mundijalu u Rusiji.

“Dali su gol rano, drugi nakon što sudije nisu svirale penal nad Aguerom. Pritom su nam na sredini davali kartone za neke budalaštine. VAR nisu ni konsultovali. Neverovatno“, grmeo je posle meča Mesi, koji zaista retko komentariše suđenje, probajte samo da potražite slične komentare na internetu.

Imun nije mogao da ostane ni selektor Skaloni.

“Nije mi se dopalo suđenje. Taljafiku je sudijski sve vreme govorio da ima žuti karton, uslovljavao je igru. Svi ti mali detalji su išli na njihovu stranu. Ne bih rekao da je sudija bio kriminalan, ali nije bio dorasao zadatku“.

Džaba sve. Ostaje činjenica da Argentina nije savladala Brazil još od 2005. godine. A u fudbalu, znamo to svi, samo pobede vade fleke. Ova večerašnja posebno će značiti stanovnicima Belo Horizontea, koji su već pet godina imali košmarne snove zbog čuvenog “Mineiraza“ kada su u polufinalu Mundijala 2014. baš ovde Brazilci izgubili od Nemačke sa 1:7. Sada je 52.000 ljudi na stadionu Mineirao dobilo malo lepšu uspomenu da je vrti u glavi. Najlepšu u stvari.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar