Velike vrućine: Oprez pri vožnji

Jedan od glavnih uzročnika pojačanog broja saobraćajnih nesreća na putevima u BiH u posljednja tri dana svakako su velike vrućine. Stručnjaci tvrde da sunce prosto zaslijepi vozače te im stvara osjećaj umora za volanom, nad kojim lako izgube kontrolu i izazovu nesreću.

Bosna i Hercegovina 02.07.2019 | 20:49
Velike vrućine: Oprez pri vožnji
Saobraćajci su u protekla 72 sata imali pune ruke posla. Policijski bilteni govore da je zabilježen enorman broj lakših i težih saobraćajnih nesreća BiH. Mnogo je i nesreća u kojima učestvuju motociklisti, a jedna sa smrtnim posljedicama dogodila se u Tarčinu kod Hadžića.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović, jul i avgust su mjeseci s najvećim brojem nesreća i poginulih.

– Pojačan broj vozila na putevima u BiH, dolazak turista, ali i svih onih koji žive i rade u inostranstvu te se vraćaju kući za vrijeme godišnjih odmora, stvaraju haos. Takođe, zabrinjavajuće je to što vozači tokom ljetnih mjeseci voze brže, jer nema magle, kolovozi su suhi, vidljivost je dobra. Stoga svi žure, voze iznad dozvoljenih brzina kako bi izbjegli vrućine i došli što prije na odredište – pojašnjava Radović za Avaz.

Kao posljedica visokih temperatura, kaže Radović, dolazi vrlo lako do saobraćajnih propusta, pa samim tim i nesreća.

Podaci iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova pokazuju da su samo za 72 sata na području Kantona Sarajevo evidentirane 43 nesreće, u srednjoj Bosni 23 te u Hercegovini 21 nesreća.

I pripadnici MUP-a RS imali su pune ruke posla. Trebinjski policajci izašli su na uviđaj u subotu kada je vozač “fiata” pokosio penzionera koji je prelazio ulicu.

Isti dan na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor četiri osobe su zadobile povrede u sudaru u kojem su učestvovali “opel” i “audi”.

Kazne za prebrzu vožnju: 

– 10 kilometara na sat prekoračenja dozvoljene vožnje policija prašta

– 10 do 20 kilometara na sat prekoračenja dozvoljene brzine kazna je 50 KM

– 20 do 30 kilometara na sat više od dozvoljene vožnje kažnjava se oduzimanjem vozačke na mjesec, 100 KM kazne i dva kaznena boda

– 30 kilometara na sat prekoračenja i više kažnjavaju se s dva mjeseca zabrane vožnje 400 KM kazne i dva kaznena boda

Savjeti vozačima:

– Odmarajte se tokom vožnje

– Vozite rano ujutro

– Nosite boce vode

– Smanjite brzinu

(Avaz)

Komentari / 0

Ostavite komentar