SP: Pecarski vodio Srbiju do 1. mjesta u grupi!

Mladi košarkaši savladali Francusku u poslednjem meču grupne faze Svetskog prvenstva, 85:76.  Sjajni Pecarski, odlični Orlići: Preko Francuske do 3-0! Srpska U-19 reprezentacija perfektna "izlazi" iz grupne faze Svetskog prvenstva na Kritu.

Košarka 02.07.2019 | 15:55
SP: Pecarski vodio Srbiju do 1. mjesta u grupi!
Pobeda u derbiju!

Srpski juniori trijumfovali su i u trećem kolu uvodne runde Svetskog prvenstva, jer su posle mečeva protiv Kine i Portorika bili uspešni i u derbiju grupne faze:

Srbija - Francuska 85:76 (26:20, 20:14, 18:24, 21:16)

Centar "orlića" Marko Pecarski bio je sjajan, predvodio je ekipu sa 28 poena (11/18 iz igre) i obeležio je uspeh ekipe selektora Aleksandra Bućana, koja će na početku eliminacija igrati protiv poslednjeplasirane ekipe iz Grupe C (trenutno su to Filipini).

Posle ravnopravne prve četvrtine, srpski talenti su potpuno preuzelu kontrolu rezultata, a početkom drugog dela imali i "plus 16" (52:36).

Ipak, "trikolori" su se vratili u meč velikom serijom došli do "minus 2" (60:62), na šta je Pecarski reagovao iskorišćenim slobodnim bacanjem, koje je najavilo presudnu seriju srpskog tima.

Pogocima Zorana Paunovića, Uroša Trifunovića i Filipa Petruševa, "orlići" su osam minuta pre kraja poveli 10 razlike (70:60) i ispostavlo se da su u tim trenucima odlučili pitanje pobednika.

Naredni meč naš tim će igrati u sredu uveče.

Izašli su naši momci na kraj sa Francuzima pre samo dve nedelje u prijateljskom meču tokom priprema za Svetski šampionat koji se trenutno održava na Kritu. Samim tim, nadali smo se da će i danas prikazati isti nivo igre, pošto su tada ubedljivo slavili sa čak 13 poena razlike.

Pretpostavka se ispostavila kao tačna, i to u potpunosti. Srbija je danas, u matine derbiju, savladala Petlove rezultatom 85:76, te će sa prvog mesta nastaviti takmičenje u nokaut fazi i kao rivala u osmini finala dobiće najslabije plasiranu selekciju iz Grupe C, a to će, ako ne bude prevelikih iznenađenja, biti Filipini.

Od samog starta utakmice naši su krenuli jako. Veoma dobrom igrom u napadu, uspeli su da neutrališu neke očigledne greške u odbrani. U prvoj deonici igralo se veoma efikasno, raspoloženi su bili i jedni i drugi, ali je naša selekcija bila ta koja je nakon prvih deset minuta imala prednost, 26:22.

U drugoj četvrtini, Francuzi su u dva navrata uspevali da priđu na tri poena razlike, ali ne više od toga. Naši reprezentativci su konstantno držali Petlove da distanci, a furioznom završnicom i serijom 7:0 na kraju poluvremena, otišli su na pauzu sa dvocifrenom prednošću, 46:36.

Serija je nastavljena odmah po povratku sa odmora. Naši su na startu treće deonice dodali još šest poena, pa su u tom trenutku imali velikih plus 16. Mnogi su odmah pomislili na duel sa Portorikom u prethodnom kolu,  u kojem je naša selekcija i pored velike prednosti na kraju dozvolila rivalu da u potpunosti priđe i faktički ima šut za pobedu.

Nažalost, do opuštanja jeste došlo. Već do kraja četvrtine, Francuzi su uspeli da skoro u potpunosti istope ovu veliku razliku, koja je u jednom trenutku iznosila samo dva poena i sa solidnih 64:60 uđu u poslednjih deset minuta utakmice.

Očekivala se dramatična završnica, ali ispostavilo se da od nje neće biti ništa. Srpska reprezentacija odmah na startu je vratila dvocifrenu prednost i time stavila do znanja Francuzima da večeras do pobede neće doći. Usledio je potom period igre u kojem se igralo koš za koš, pa Petlovi nisu uspevali ozbiljnije da ugroze prednost naših momaka. Na kraju, rezultat je bio 85:76 za srpsku reprezentaciju i naši momci su tako zasluženo došli do prvog mesta u grupi.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Marko Pecarski. Košarkaš crno-belih ubacio je čak 28 poena na ovoj utakmici, a uz to je dodao devet skokova. Dobru partiju pružio je i Filip Petrušev sa 18 poena, dok su dvocifreni bili Zoran Paunović sa 12 poena,  kao i Uroš Trifunović i Dalibor Ilić sa po 10 ubačenih poena.

U ekipi Francuske, istakao se Džoel Ajaji, koji je ubacio neverovatna 33 poena. Daleko iza bio je FlorijanLeopold sa 11 poena, koji je pored Ajajija jedini bio dvocifren kod Petlova.

SRBIJA: Petrušev 18, Mićović, Islamović, Paunović 12, Trifunović 10, Cerovina 4, Vasiljević, Pecarski 28 (9 sk), Grbović, Ilić 10, Ćubić, Kuzmanović 3.

Grupa D
Francuska - Srbija 76:85
/Ajaji 33 - Pecarski 28/

Kina - Portoriko 99:94
/Guo 34 - Stroter 35/



Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar