Kako `uhvatiti` dobar tender?

Ovdašnja tužilaštva nerado istražuju korupciju u javnim nabavkama, čak i kada su sumnje potkrijepljene iskazima relevantnih svjedoka i drugih dokaza.

Bosna i Hercegovina 02.07.2019 | 15:02
Kako `uhvatiti` dobar tender?
Nepresušno je vrelo korupcije u oblasti javnih nabavki. Nije važno o kojem je sektoru riječ, građevinarstvo, zdravstvo, razne usluge ili informacione tehnologije. Upravo posljednji navedeni IT sektor zbog informatizacije institucija je posebno profitabilan. U praksi to znači žestoku borbu između firmi za osvajanje tržišta. Ulazak sa softverskim rješenjima u neko javno preduzeće znači dugogodišnji profit na održavanju sistema, vrlo često precijenjenom.

Ovdašnja tužilaštva nerado istražuju korupciju u javnim nabavkama, čak i kada su sumnje potkrijepljenje iskazima relevatnih svjedoka i drugih dokaza.

Jedan i jedini partner.

Svojevremeno je zagrebačka kompanija "B4B" bila neprikosnovena u oblasti ugradnje SAP aplikacije za Elektroprenos BiH, BH Telekoma te Elektroprivrede BiH te HZHB. Od 26 raspisanih tendera dobili su svih 26!

Elektroprivreda BiH je primjera radi, SAP licence kupovala od beogradske SAP West Balkans. No od 2012, umjesto da im direktno prodaju licence, iz SAP-a ih usmjeravaju na B4B Zagrbe, sa obrazloženjem da  prema korporativnim pravilima kompanije samo ta firma ima pravo prodaje licenci sa održavanjem!? EP BiH potom ugovaraju posao vrijedan 1,5 miliona maraka, naredne godine još jedan milion, iako su stručnjaci upozoravali da je kupovina preko posrednika i do 40 posto skuplja. 

Ali, B4B je bio neprikosnoven, odnosno imao je „vrednije“ konekcije sa politikom.

Sve počinje potpisivanjem formalnog ugovora između njemačke kompanije SAP odnosno njihove filijale u Srbiji sa odabranim partnerom, u ovom slučaju "B4B"iz Zagreba, putem koje se "višak" javnog novca odlijevao u Beograd, Zagreb, Beč...



Tenderskom procedurom, eliminatorni zahtjev je bio posjedovanje obrasca proizvođača, tzv MAF ((Manufacture's authorization form), a koji je na osnovu već potpisanog "ugovora" mogla da dobije samo B4B Zagreb (u galeriji). Najvažnija stavka MAF-a jeste da je "B4B d.o.o Zagreb jedini partner...", što jednostavno rečeno, nije tačno!

Žurnal je kontaktirao "SAP West Balkans" lociran u Beogradu tražeći potvrdu o autentičnosti navedenih ugovora. Odgovor nam je dostavljen iz Slovenije. Tina Vidergar, šef Odeljenja integrisanih komunikacija za centralnu i istočnu Evropu kompanije SAP nam odgovara da "nije praksa da potvrđuju autentičnost skeniranih dokumenata". Upute za odgovor dao joj je prema našim informacijama Franz Zipp, jedan od direktora SAP-a koji je potpisnik ugovora sa B4B.

SAP je kompanija koja je prema izvještajima medijskih kuća kao što su Reuters i Bloomberg bila involvirana u koruptivne radnje spram nadležnih osoba u Panami, Južnoafričkoj Republici, Tanzaniji i Kenije zarad dobijanja unosnih poslova. Odmah nakon toga SAP je nijekao umiješanost, te uz visoke novčane kazne i sudske procese protiv lokalnih direktora (kojih su se odricali) nastavljao poslove. Primjetno je kako su u pitanju zemlje kojima po sistemskoj korupciji može uz bok stati i Bosna i Hercegovina. Žurnal saznaje da je određena istraga po istom osnovu pokrenuta i u BiH, ali sve ide, pogađate već, izuzetno sporo i nevoljko.

Predsjednik i premijerka su obećali...

Uslovno zanimljiva jeste korespodencija u koju je Žurnal imao uvid, a koja ilustruje na koji se način "priprema teren" za dobijanje posla. Postoji samo jedan razlog zašto su firme pod zaštitom kompanije SAP mogle imati prioritet čak i kada su politički lideri posao obečavali drugome.

"Vojo, nisam siguran, Mato ne može da iskontroliše pisanje specifikacija do kraja ni na EP BiH i HZHB… Možda ipak na kraju treba neko da nas odvede kod direktora pa ćemo videti ko je taj koji drži konce. Mislim da ce se tražiti i MAF-ove od strane proizvođača hardvera što ne znam koliko odgovara Mati…" pišu saradnici iz BiH Voji, odnosno Vojislavu Geniću, direktoru beogradskog "SAP West Balkans vezano za posao sa Elektroprenosom BiH. Mato je Mato Ćatić, direktor "B4B" Zagreb.

"Pitanje je koga podržavamo. Ninić mi je rekao da ima sve u svojim rukama, a Mato sada kaže da je počeo da piše specifikaciju. Kako da proverimo ko drži konce kod korisnika? Ko će da priča sa Ninićem?", odgovara Genić. Ninić kojeg navodi je Nebojša Ninić, vlasnik IT firme "Lanaco" iz Banjaluke.

Ninićeva firma je na području RS dobila prije nekoliko godina opasnog takmaca. Firma "Prointer" neumoljivo odnosi pobjede na tenderima, pa Ninić pokušava "prelazak" na teritoriju Federacije, u čemu mu pomažu (i) kadrovi SDA, o čemu je Žurnal pisao.

Ninić se svojevremeno žalio kako pored Mate Ćatića i B4B ne može dobiti poslove u Elektroprenosu BiH i Elektroprivredi BiH. Rekonstruišemo jedan razgovor vođen u vrijeme dok je premijerka RS još bila Željka Cvijanović, a predsjednik RS Milorad Dodik.

NINIĆ:"Mate ima ovu svoju, finansijsku direktoricu, Milu Bule, normalno zna i Matana (Žarića op.a.), ali... ovdje je Predsjednik i Premijerka rekla Mati čim je došao da ja trebam da radim. "

- A u kojem kontekstu ste se sreli kod premijerke ?

NINIĆ: "Po meni, to je bio inicijalan dogovor što je finansijski direktor, to je mjesto trebalo pripasti Srbima. Onda je Matan insistirao preko Čovića da on dovede tu svoju saradnicu jer jer mu je ona najvažnija, tu Milu jer je sa njim negdje radila i onda je Dodik pristao. Onda su oni doveli tu ključnu polugu, generalni i finansijski, to je svugdje najvažnije..."

- A u kojem trenutku su onda Kemo (Kačapor op.a.) i Dino Grabovica tebe zvali za Matu, šta su se oni tu pitali?

NINIĆ: "Oni su mene zvali, recimo početkom maja, prije onih poplava. i ja nisam pristao nakon tog razgovora očito su imali mehanizme da to blokiraju jer je premijerka insistirala. Bila je priča - ići će ići, samo da oni nešto, ne znam ni ja šta, ali nije išlo.."

Žurnal je već pisao o SAP ERP nabavkama. Bivši direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica negirao je bilo kakav uticaj na izbor B4B kao partnera, navodeći da je o svemu odlučivala bivša uprava na čelu sa Amerom Jerlagićem.

Sadržaj korespodencija i razgovora aktera javnih nabavki u samo jednom segmentu ilustrativno dokazuje kako se odluke o "najboljim ponuđačima" donose u kabinetima političara. Vratimo se na dio teksta o tome kako SAP posluje u zemljama poput BiH i mnoge stvari će (još jednom) biti jasne. Destine miliona maraka budžetskog novca odlazi izvan BiH, a opravdana je sumnja i dijelom na račune ovdašnjih "domačih izdajnika".

Sve izneseno u Žurnalovom tekstu i još mnogo toga više, odavno posjeduje i nadležno tužilaštvo.

(Žurnal)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Angel

02.07.2019 13:28

Kada bi u ovoj zemlji postojao zakon i red, kada bi svi ti silni korumpirani političari i ostali platili ceh za svoje bezakonitosti, kada bi crno ponovo postalo crno, a bijelo zaista bijelo, onda bi ljudi vjerovali u nešto, u bolji život i jedni u druge. Ovako, otvorili ste Pandorinu kutiju i niste ni svjesni kakve će posljedice imati to zlo koje ste počinili. Živite u zabludi da ćete biti srećni sa tim silnim pokradenim novcem......

ODGOVORITE
Name

Greška

02.07.2019 14:04

Možda se novac i odlijevao ka Zagrebu, Beču ili Beogradu, ali se zato ulijevao u džepove samo jednog baje, i njemu bliskih "saradnika"! Svi ih znamo!

Name

SNSD+Baja Patak

02.07.2019 14:40

Papcine svih zemalja ujedinimo se!