Priča: Mlađa od Fejsbuka, a jača od Venus!

Da li je svet juče video prvi od mnogih uspeha 15-godišnje Kori Gof?

Tenis 02.07.2019 | 19:43
Priča: Mlađa od Fejsbuka, a jača od Venus!
Jučerašnji, prvi dan novog izdanja Vimbldona ostaće možda zapamćen kao jedan od najvažnijih u istorji ženskog tenisa. Jer tada je Kori Gof zabeležila prvu pobedu u glavnom žrebu jednog od četiri grend slema.

I to kakvu - u dva seta nad višestrukom šampionkom istog i njenim idolom, Venus Vilijams.

"Ovo je prvi put da plačem posle meča... Bukvalno živim svoj san. Na mreži sam se zahvalila Venus za sve što je učinila, jer da nije nje ne bi bilo ni mene."

Svet sporta je ostao u šoku pošto je razlika između njih dve čak 24 godine! Starija sestra Vilijams je napunila 39, a devojčica koja ju je pobedila na Terenu br. 1 samo 15! Praktično još nije završila sa pubertetom, a već počinje da postavlja standarde u tenisu.

"Želim sve! Želim da pokorim svet tenisa i da osvojim sve turnire! Da budem prva i najbolja!", izjavila je, puna adrenalina Amerikanka nakon pobede nad daleko iskusnijom, uspešnijom i poznatijom sunarodnicom, "Zašto da ne!? Život je kratak i treba uvek stremeti ka većem i boljem. Svi ćemo jednog dana umreti..."

Pomalo prazna, ali svakako filosofija koje se drže uglavnom daleko stariji pojedinci osnova je njene borbe od kako je sa sedam godina uzela reket u ruke. Kori, ili Koko kako je zovu dolazi iz sličnog miljea kao sestre Vilijams, čisto afroameričke porodice je, roditelji su joj bili sportisti, a otac joj je trener. Kada je stasala preselila se iz Mičigena na Floridu, stopama porodice Vilijams pošto su tamo uslovi za trening daleko bolji nego u ostatku SAD.

Pogurao ju je Serenin trener Patrik Muratoglu sa kojim ima odličnu saradnju, nakon što je eksplodirala u juniorskoj konkurenciji. Koko je, naime sa 13 godina postala najmlađa u istoriji US opena koja se probila do juniorskog finala. Prošle godine ispala je već u prvom kolu Australijan opena, a tada joj se našao niko drugi do Rodžera Federera, koji često pomaže mlađim igračima koji imaju istog sponzora kao on.

"Bila sam devastirana i tada smo popričali jedno vreme. Trudila sam se da upijem svaku Rodžerovu reč, da shvatimm savete koje mi je bez zadrške delio. Od tada mi mnogo bolje ide, osvojila sam odmah Rolan Garos koristeći njegove savete i evo me sada i drugom kolu glavnog žreba Vimbldona! Mnogo sam mu zahvalna"

Devojčica koja je rođena pre 15 godina i 120 i nešto dana najmlađa je koja se probila u glavni žreb singla na Vimbldonu od 1968, to jest u tzv "open eri" . Građom, ali i agresivnošću na terenu izuzetno podseća na Venus koja je takođe u njenim godinama počela proboj na veliku scenu.,a jedno od gavnih oružja je oapsan servis, koji je juče redovno ispaljivalja brzinom preko 180 km/č!

"Kaže Serena da je baš podsećam na njenu sestru. I donekle jeste u pravu, pošto smo građene i igramo slično. Ali, na terenu je ona-ona, a ja-ja".

Kvalitet tenisa koji pokazuje, ali pre svega fizička i mentalna zrelost su ono što je izdvaja od vršnjaka. Devojčica koja je mlađa, recimo od Fejsbuka, te pripada "generaciji Z" koja je došla odmah nakon čuvenih "milenijalaca", vlada internetom i društvenim mrežama kako samo tako mladi mogu - savršeno. To joj ipak nije previše važno u životu pošto je zaljubljena u tenis. On joj za sada uzvraća ljubav, a kako će dalje priča ići, vreme će pokazati.  

Njena naredna protivnica je duplo starija Magdalena Ribarikova. Iskusna Slovakinja je u prvom kolu bila bolja od 10. nositeljke iz Belorusije, Arina Sabalenke, ali ne predstavlja bauk, tako da je dalji prodor mlade Amerikanke sasvim moguć. Ali, o tome sutra kada se i igra meč.



Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar