Vimbldon, 2. dan: Vrijeme je za R&R...

Nadal i Federer glavne zvezde utorka u Londonu uz Đerea, Krajinovića, Tima, Čilića, Nišikorija. . .  Povratak šampionke i Ivanin debi u glavnom žrebu! Kerber kreće u odbranu trona protiv sunarodnice Marije, a prvi reket i jedina preostala predstavnica Srbije igra protiv Holanđanke Korkhove. Nastupaju i Serena, Barti, Šarapova. . .

Tenis 02.07.2019 | 11:29
Vimbldon, 2. dan: Vrijeme je za R&R...
Velika seča mladih favorita dogodila se juče, prvog dana Vimbldona, Momci koji se bore da preuzmu baklju od "velike trojke", Stefanos Cicipas i Aleksander Zverev (ali i Grigor Dimitrov) po ko zna koji put su razočarali i doživeli sudar sa stvarnošću. Sada je valjda već svima jasno da nisu kalibar Đokovića, Federera i Nadala i da njih trojica teško da će ikada biti prevaziđeni. I da je svako poređenje čist bezobrazluk i neznanje.

Ali, život ide dalje i nakon što je Nole završio juče posao u prvom kolu, danas su na redu i preostala dvojica članova "velike trojke". Vreme je za R&R, za  Rodžera&Rafu!

Federer, kao drugi nosilac turnira igra drugi meč na Centralnom terenu, a protivnik mu je praktično anonimni Lojd Heris, 193 cm visoki Južnoafrikanac, trenutno 86, na ATP listi. Momak iz Kejp Tauna će, kako je i sam potvrdio igrati protiv svog idola, a kada je tako, zna se kako ih Fedeks dočeka i isprati. Muški.

Rafa Nadal zatvara dan na Terenu 1 protiv iskusnog Juičija Sugite. Zanimljivo je da prvi put ukršta rekete sa trenutno 274. teniserom sveta koji praktično nema nikakve šanse. Biće ovo igra mačke i miša.

Dominik Tim bi danas mogao da ima problema jer igra protiv izuzetno iskusnog Sema Kverija. Čovek koji je izbacio, istina tada povređenog Đokovića 2017. upravo sa ovog grend slema, odlično igra na travnatoj podlozi i ako ga krene servis, može se svašta dogoditi. Da li će Domi doživeti sudbinu nešto mlađih Zvereva i Cicipasa, teško je znati, ali rizično je tako nešto očekivati... 

Juče je učinak naših predstavnika u singl muškom žerebu na Vimbldionu bio solidnih 3-1 pošto je poražen Duci Lajović, a dalje su prošli Nole, Miomir Kecmanović i Janko Tipsarević, što je dobra najava današnjih mečeva Lasla Đerea i Filipa Krajinovića.

Obojica su favoritii, posebno Laci protiv Gvida Andreocija. Ovo će biti drugo odmeravanje između asova iz Sente i Buenos Ajresa. Ranije ove godine su odigrali taj jedan meč, i to na tvrdim terenima Indijan Velsa kada je naš teniser slavio sa 6:3 i 6:4. Argentinac je, kao i skoro svi južnoamerilčki teniseri specijalista za šljaku i ne snalazi se najbolje na travi, te možemo očekivati relativno lak trijumf srpskog reprezentativca.

Iako se veruje, barem po kvotama da Krajinovića čeka težak posao, to je verovatno daleko od istine. Naime, protivnik mu je 130. igrač sveta, Dominik Kepfer kojeg je pobedio nedavno u tri seta na šljaci čelendžera u Helbornu, koja je i omiljena podloga ovog Nemca. Trava je sasvim druga priča, te ne samo da verujemo u uspeh našeg Somborca, nego i u relativno lak trijumf u tri seta.  

Povratak šampionke i Ivanin debi u glavnom žrebu! Kerber kreće u odbranu trona protiv sunarodnice Marije, a prvi reket i jedina preostala predstavnica Srbije igra protiv Holanđanke Korkhove. Nastupaju i Serena, Barti, Šarapova...

Drugog dana na terenima "Ol Ingland kluba" završavaju se obračuni prvog kola pa su na redu "pražnjenje" gornjeg dela žreba.

Kod žena je ovaj dan svakako potencijalno zanimljiviji pošto nastupaju velike zvezde, aktuelna šampionka Angelika Kerber, neprevaziđena Serena Vilijams, prvi reket sveta i osvajačica Rolan Garosa, Ešli Barti, Marija Šarapova, ali i naša Ivana Jorović.

Andži Kerber otvara Centralni teren od 14 časova po srednjoevropskom vremenu mečom protiv sunarodnice Tatjane Marije. Podaci pokazuju da su odigrale jedan međusobni meč i da je slavila Marija, ali se ne zna ni kada ni gde ni rezultat. U svakom slučaju, peta igračica sveta je veliki favorti i ovde ne treba puno trošiti reči. Pobeda u dva seta.

A dan na Centralnom terenu zatvara legendarna Serena Vilijams od koje ne znamo ni šta da očekujemo. Uspela je konačno da smrša skinuvši možda i 20 kg telesne težine poslednjih meseci, tako da su joj sada šanse daleko bolje da napravi dobar rezultat. Prošle godine je zaustavljena u finalu, tako da mora da brani mnogo bodova ne bi li ostala u Top 10 gde se nedavno vratila. U svakom slučaju, protiv nje igra Đulija Gato-Montikone koja sa 31 godinom debituje na londonskom grend slemu i to protiv sedmostruke osvajačice istog. Pametnom dosta.

Relativno lak posao treba očekivati i od prvog reketa sveta, Ešli Barti. Australijanka jeste nešto niža građom, što baš i nije dobro kada je u pitanju igra na travnatoj podlozi, ali je zato pakleno jaka, te će joj to pomagati na Vimbldonu da lakše prolazi preperke. A prva je nezgodna Kineskinja Saisai Ženg koja bi mogla da joj napravi malo problema, ali ne i da je zaustavi.

I dalje jedna od najpopularnijih i najplaćenijih teniserki na svetu, Marija Šarapova vratila se nedavano na teren nakon pauze od oktobra izgubivši u drugom kolu turnira na Majorci lagano od Kerber. Trenutno je 80. na svetu, a ovaj Vimbldon, koji je osvojila davne 2004. otvara protiv osam mesta slabijeplasirane Polin Permentije. Francuskinja je sa 33 godinu starija, a ovo im je prvo sučeljavanje. Ruskinja je favoritkinja, naravno, ali moglo bi ovde biti problema... 

Za kraj analize drugog dana odmeravanja u ženskom delu singla na Vimbldonu osvrćemo sa na našu jedinu preostalu predstavnicu. Istina, nije ih bilo mnogo, tek dve, ali je Ivana Jorović sada usamljena nakon što je Aleksandra Krunić juče poražena na startu. Šanse našeg prvog reketa da se nađe u drugom krugu su ipak veće i realnije, pošto je već tri puta u četiri meča bila bolja od današnje protivnice, Holanđanke Lesli Kerhove. I taj jedan poraz je došao na šljaci, dok je na travi, kao što znamo sasvim druga priča. Mogla bi mlada Čačanka na debiju u glavnom žrebu Vimbldona ovo brzo da završi.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar