Lopetegijev hilti od 15.000.000!

De Jong u Sevilji.

Fudbal 02.07.2019 | 14:20
Lopetegijev hilti od 15.000.000!
Nagledali smo se toga i-ha puta poslednjih godina. Kad se Sevilja razleti po terenu može da optrči do Marsa i nazad tokom 90 minuta igre. Ali kad naiđe na armirani beton – fali jedan sa hilti bušilicom da to probije. I baš takvog je danas na poklon dobio Đulen Lopetegi. Poklon od 15.000.000 evra koliko je Sevilja dala za PSV-ovog Luka de Jonga.

U tu cenu uračunati su i svi bonusi, fiksno obeštećenje je dakle nešto niže.  Ugovor je potpisan na četiri godine, a Sevilja je dobila prošle sezone najboljeg strelca Eredivzije. De Jong je naime postigao 28 golova na 34 utakmice.

Doduše, ne očekuje se da će biti prva napadačka opcija Lopetegija, iako su Luis Murijel i Andre Silva napustili stadion “Sančez Pishuan“. Tu je i dalje Munir El Hadadi, stiže Munas Dabur, koji je rešetao u Salcburgu, dok je prvi špic svakako Visam ben Jeder, mada se on ovog leta dovodio u vezu sa brojnim klubovima, čak i Mančester junajtedom, Barselonom, ponajviše sa Pari Sen Žermenom.

Uostalom, u Lopetegijevom 4-3-3 sistemu napadači moraju da budu tehnički pismeniji od De Jonga. Ali ako nalete na bunker – eto razbijača. De Jong se doduše nije proslavio u inostranstvu, malo ko ga je upamtio po rolama u Borusiji Menhengladbah i Njukaslu (12 utakmica bez gola) s tim da on sam priznaje da tada nije bio zreo igrač. Ove sezone je međutim blistao i mada kvalitet prvenstva Holandije ne može da se poredi sa Primerom ima tu nekih parametara koji govore u DeJongov prilog.

Recimo, dobio je 62 odsto vazdušnih duela i po tome je bio bez premca u Erediviziji. Dalje, čak 77 puta je glavom šutirao ka protivničkom golu, skoro dva i po puta po utakmici. Ako računamo najjače lige Evrope niko ne može ni da mu priđe. Leandro Pavoleti je recimo postigao 11 golova glavom, Karim Benzema osam, Kristijan Stuani, Robert Levandovski, Aleksandar Mitrović, Kris Vud  i Sadio Mane po šest. A De Jong čak 13. Takvog “targetmena“ Sevilja skoro nije imala.

Vreme će pokazati da li je to baš ono što joj je nedostajalo.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar