Gold kup: Kanađani i Borjan častili sirotinju!

Haiti sa Meksikom u polufinalu Gold kupa! Ostrvljani preokrenuli od 0:2 do 3:2, dok je El Tri tek na penale savladao Kosta Riku.

Fudbal 30.06.2019 | 10:57
Gold kup: Kanađani i Borjan častili sirotinju!
Od jutros je poznat prvi polufinalni par na ovogodišnjem izdanju Gold kupa, a čine ga Haiti i Meksiko.

Najsiromašnija zemlja zapadne hemisfere napravila je istorijski uspeh u Hjustonu pošto je preokrenula i od 0:2 na poluvremenu iskoristivši opuštanje i silne kiksove protivnika iz najsevernije zemlje Amerika slavivši sa 3:2. Kanada se, kako kažu i tamošnji, silno razočarani meidji "samouništila", u čemu je značajan uticaj imao i njen golman, Milan Borjan. Ali krenimo redom.

Podmlađeni tim čuvara mreže Crvene zvezde dominirao je tokom prvih 45 minuta i delovalo je da će se bez ikakvih problema prošetati kroz četvrtfinalni susret. Prvi gol na meču, već u 18. minut delo je Džonatana Dejvida, 19-godišnjeg napadača Otave koji se šest puta upisao na listu strelaca na ovom Gold kup. Momak poreklom upravo sa Haitija je lep prodor krunisao "kucanjem" lopte pod mrežu reprezentacije zemlje za koju je takođe mogao da nastupa.

A kada je 10 minuta kasnije bilo 2:0, zahvaljujući pogotku Lukasa Kavalinija, delovalo je da je sve gotovo. U tim momentima reprezentacija Zemlje javiorovog lišća dominirala je terenom.

Ali, na poluvremenu Haićani su uspeli da se "resetuju", dok su Kanađani očigledno prerano pomislili da je posao završen. Da nešto ne funkcioniše u njihovom redovima videlo se odmah na početku nakon "odbrambenog gafa" prvo štopera Markusa Godinja koji je preslabo vratio loptu ka Borjanu, koji pak nije najbolje odreagovao što je iskoristio Dakens Nazon. Nada koju se javila, Haićani su prigrlili i krenuli na sve ili ništa. Pomogla im je nova greška odbrane protivnika, to jest bezglava intervencija Godinja koji je pokosio protivničkog igrača u kaznenom prostoru. Sudija nije imao drugu opciju nego da pokaže na belu tačku sa koje je precizan bio Erv Bazil.

Mladim Kanađanina je, što bi se reklo "ušla voda u uši" i sve je bilo gotovo u76. minutu kada je Vajld-Donald Gerije oplodio dodavanje Nazona i poslednji put na ovom Gold kupu "probušio" Borjana.



Napeto, i to veoma pre toga je bilo i u svih 120+ minuta igre na NRG stadionu u Hjustonu u kojem se takođe umalo dogodio preokret, ali se favorizovani Meksiko pak spasao boljim izvođenjem jedanaesteraca slavivši nakon 1:1 (5:4) nad Kosta Rikom. El Tri, koji je imao čak 60 posto posed lopte u četvrtfinalu je poveo pri samom kraju prvog poluvremena Raul Himeneza, napadača Vulverhemptona.

Ubrzo pošto su se ekipe sa odmora vratile na teren Kosta Rika se izborila za najstrožu kaznu, a precizan je bio legendarni Brajan Ruiz. Pošto nakon regularnog dela utakmice, a potom i produžetaka nije više bilo pogodaka, polufinalista je rešen izvođenjem jedanaesteraca, koji su loše krenuli po Meksiko pošto Himenez iz prvog pokušaja nije uspeo da zatrese mrežu Leonela Ledezme. Na njegovu sreću do kraja serije saborci su mu bili precizni, dok su kod Kosta Rike pogrešili Rendal Leal i Kejšer Fuler za veliko "domaćinsko" slavlje na tribinama stadiona u Teksasu.



Polufinale Gold kupa između Haitija i Meksika igra se u Glendejlu u sredu od 04.00 po srednjoevropskom vremenu. Večeras su na programu preostali mečevi četvrfinala, od 23.30 igraju Jamajka i Panama, 02.00 domaćin i branilac titule SAD sa malenim Kurasaom, najvećim i najlepšim iznenađenjem ovog takmičenja.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar