EP: Uh, kakav žrijeb za ''Orlove'' i ''Zmajeve''!

Kakav žreb za EP rukometaša: Srbija, Hrvatska, Crna Gora! U Beču je određen sastav grupa za Evropsko prvenstvo 2020, koje će zajedno organizovati tri zemlje.  Ne možemo da pobegnemo od Hrvatske! Na Kauboje i Crnogorce na Evropskom prvenstvu! "Zmajevi" na Francusku, Norvešku i Portugal! U svom debitantskom nastupu na EP rukometna reprezentacija BIH igraće protiv šestostrukih svjetskih, trostrukih evropskih i dvostrukih olimpijskih šampiona. Tu su i Norveška i Portugal.

Ostali sportovi 28.06.2019 | 20:14
EP: Uh, kakav žrijeb za ''Orlove'' i ''Zmajeve''!
Rukometna reprezentacija BIH ostvarila je istorijski uspjeh plasmanom na EURO 2020 koje će se održati od 9. do 26. januara u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a u petak su "zmajevi" saznali i protivnike.

Selekcija Bilala Šumana u svom debitantskom nastupu na Evropskom prvenstvu igraće protiv Francuske, Norveške i Portugala, odlučeno je žrijebom obavljenom u Beču.

"Zmajevi" su tokom žrijeba mogli i u dosta lakšu grupu, poput grupe A, u kojoj su u tom trenutku bili Hrvatska, Bjelorusija i Crna Gora ili grupu B sa češkom, Makedonijom i Austrijom.

Ipak sudbina nije dozvolila da se ponovi istorija i da na Evropskom prvenstvu dobijemo nekog od protivnika sa našeg posljednjeg velikog takmičenja - SP u Kataru 2015., kada smo igrali protiv Hrvatske, Austrije i Makedonije.

Umjesto toga, "zmajevi" su dobili za protivnika Francusku, šestostrukog svjetskog, trostrukog evropskog i dvostrukog olimpijskog šampiona.

Selekcija Bilala Šumana imaće izuzetno težak posao, jer će osim Francuske igrati i sa Norveškom, srebrnom sa posljednja dva svjetska prvenstva, te Portugalom, koji igra sve bolji rukomet.

GRUPA A: Hrvatska, Bjelorusija, Crna Gora, Srbija

GRUPA B: Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina

GRUPA C: Španija, Njemačka, Letonija, Holandija

GRUPA D: Francuska, Norveška, Portugal, BiH

GRUPA E: Danska, Mađarska, Island, Rusija

GRUPA F: Švedska, Slovenija, Švajcarska, Poljska

EURO 2020 biće prvi na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri tima, a titulu evropskog prvaka brani Španija.

Tri debitanta gledaćemo na Evropskom prvenstvu. Osim Bosne i Hercegovine tu su još i Holandija i Letonija.

Utakmice prve runde Evropskog prvenstva igraće se u Beču (grupa A), Grazu (grupa B), Trodnhajmu (grupe C i D), Malmeu (grupa E) i Geteborgu (grupa “F.

Domaćini druge runde takmičenja biće Beč i Malme, a same završnice Štokholm.

U drugi krug plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest grupa. U drugom krugu će biti formirane nove dvije grupe sa po šest selekcija u kojima će igrati svako sa svakim izuzev timova koji su u prvoj fazi igrali u istoj grupi. U polufinale će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije.

Na EURO 2020 će za 18 dana biti odigrano čak 65 utakmica.

Između Srba i Hrvata u nekim sportovima kao da postoji nevidljivi magnet, pa ih žreb spaja maltene u svim mogućim prilikama.

Muške rukometne reprezentacije Srbije i Hrvatske odmerile su snage u nedavno završenim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a biće u grupi i na samom EP, koje će od 9. do 26. januara 2020. organizovati Austrija, Norveška i Švedska.

Žrebom u Beču, u petak predveče, odlučeno je da u grupi A pored nosioca Hrvatske budu još selekcije Belorusije, Crne Gore i Srbije.

"Orlovi" su žrebani iz poslednjeg, četvrtog šešira, pošto su se na EP plasirali "kroz iglene uši".

Podsećamo da su izabranici Nenada Peruničića sa Hrvatima igrali nerešeno u Beogradu (25:25), dok su u Zadru poraženi sa četiri gola razlike - 27:23.

Mečevi A grupe igraće se u austrijskom gradu Gracu.

Izgleda da Srbija ne može bez Hrvatske, ili obrnuto, kada je rukomet u pitanju. Bili smo zajedno u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a današnji žreb nas je spojio i na samom prvenstvu kontinenta.

Ali, ni to nije sve, pored Hrvatske i Srbije, u grupi su i Crna Gora i Belorusija. Utakmice ove grupe igraće se u austrijskom Gracu, a domaćini su i Norveška i Švedska. Dve najbolje selekcije će proći dalje iz grupe.

Srbija se na žrebu našla u poslednjem, četvrtom šeširu, pošto je jedva, golom u poslednjim sekundama, izborila pravo da igra na šampionatu.

Reklo bi se, ipak, da šanse za prolaz u drugu fazu nisu male. Hrvatska je apsolutni favorit, Belorusija je osvojila drugo mesto u kvalifikacionoj grupi, iza Češke, a ispred Bosne i Hercegovine, dok je Crna Gora takođe plasman izborila u poslednjem kolu, iza Danske, a sa bodom više od Ukrajine.

Srbija je na prethodnom Evropskom prvenstvu, 2018. u Hrvatskoj, zauzela 12. mesto.

Predstojeći šampionat igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar