Benfika je potvrdila...

Atletiko Madrid ponudio 126 miliona za Feliksa! Jedan od najtalentovanijih fudbalera sveta Portugalac Žoao Feliks karijeru će verovatno nastaviti u Atletiko Madridu.  "Jorgandžije" zvanično počele pripreme za eru posle Grizmana, Portugalci će verovatno pristati na ovu ponudu. . .

Fudbal 27.06.2019 | 16:09
Benfika je potvrdila...
Njegov trenutni klub Benfika je potvrdila da su "jorgandžije" ponudile 126 milione evra za transfer 19-godišnjeg krilnog napadača.

Lisabonski velikan je poručio da "analizira" ponudu španskog kluba.

Španski mediji prenose da će Atletiko platiti za Feliksa novcem kojim će dobiti od transfera Antoana Grizmana, iako Francuz još nije promenio sredinu, ali je najavio da će to uraditi.

Otkupna klauzula za Grizmana je 120 miliona, koliko iznosi ista i za Feliksa, ali Atletiko je navodno ponudio Benfiki da transfer isplati u nekoliko rata, tako da ona zvanično nije aktivirana.

Prethodnih nedelja se spekulisalo i da bi Atletiko mogao da u okviru transfera portugalskog "vunderkinda" uključi i svog krilnog igrača Tomasa Lemara, čija se vrednost procenjuje na 72 miliona evra.

Iako je još tinejdžer, Feliks je oduševio svojim igrama prošle sezone sa 20 golova i 11 asistencija u svim takmičenjima.

Atletiko Madrid je na pragu završetka prvog velikog posla na letnjoj pijaci.

Naime, Benfika je potvrdila da je na njenu adresu stigla zvanična ponuda za mladog Žoaa Feliksa u iznosu od 126 miliona evra i čini se da će to biti dovoljno da fudbaler u narednim danima promeni sredinu.

On ima "izlaznu" klauzulu u visini od 120 miliona, ali je ponuda Španaca takva da bi se isplata odvila u nekoliko rata, pa ova stavka ugovora samim tim nije aktivirana. Portugalci tvrde da je ponuda pod razmatranjem, nisu još uvek sigurni da će pristati na ove uslove, ali male su šanse da će uspeti da odbiju ovako iscrpnu ponudu.

Simeoneov tim je spreman na rekonstrukciju, neki ključni igrači najuspešnijeg perioda u istoriji kluba su već napustili klub, a čeka se i završetak sage sa Grizmanom u glavnoj ulozi.

Veruje se da će polivalentni Portugalac biti upravo zamena za odlazeću prvu zvezdu, njih dvojica igraju na sličnoj – nedefinisanoj – poziciji u napadu, a pred fudbalerom Benfike je vreme da dokaže da može da ispuni potencijal koji mu javnost pripisuje.

Ovaj posao na "Vanda Metropolitanu" vide kao dugoročno osiguranje statusa koji su stekli igrama u proteklim sezonama. Transferom "generacijskog talenta", kako Feliksa opisuje fudbalski svet, oni će nastaviti sa praksom dovođenja mladih igrača koji se uklapaju u filozofiju Dijega Simeonea i mogu da odgovore na više pozicija.

Portugalski reprezentativac je "eksplodirao" ove sezone, postigao je 15 golova i upisao devet asistencija na 26 ligaških nastupa i privukao pažnju najvećih evropskih klubova, a čini se da je Atletiko bio najbrži i da će uspeti da ga privole u svoje redove.

Trener kluba je nedavno izjavio da je njegova velika želja upravo dovođenje mladog fudbalera oko kojeg bi mogao da sagradi ekipu u godinama koje dolaze. 

"Želimo talentovanog igrača koji može da upija ideje. U klubu već radimo na pojačanjima i znamo u kom pravcu ćemo da razvijamo naše fudbalere. Ukoliko se Feliksove osobine mnogo razlikuju od onoga na čemu smo dosad bazirali igru, lako ćemo se prilagoditi tome i igrati na drugačiji način", rekao je Simeone.

Crveno-beli su već doveli Markosa Ljorentea iz Real Madrida, on bi trebalo da bude zamena za Rodrija koji je na meti Mančester Sitija. 

Ukoliko se ovaj transfer realizuje, već u narednim danima ćemo imati jednu od najvećih priča prelaznog roka, a Atletiko novu zvezdu koja bi trebalo da im garantuje uspehe u narednoj deceniji.

Steže se obruč oko Žoao Feliksa. Nema ko od velikih evropskih klubova nije tražio najnoviju portugalsku senzaciju, a kako sad stvari stoje, dobiće ga – Atletiko Madrid. Na taj način će se ispostaviti tačnim informacija Marke od pre nekliko sedmica, kad se činilo da je posao realizovan, ali ono što celoj priči daje ozbiljnost jeste potvrda da je zvanična ponuda iz Španije stigla na adresu Benfike.

Klub sa Luža obavestio je javnost, posredstvom službenih glasila, da je dobio ponudu Atletika vrednu 126.000.000 evra i da je razmatra. Ponuda je za 6.000.000 evra unosnija od granice za obeštećenje, postavljene na 120.000.000 evra i realno je zapitati se zbog čega su Madriđani spremni da daju više nego što iznosi otkupna klauzula. Caka je u tome što Benfika želi da joj ostane čisto 120.000.000 evra, a ovih 6.000.000 će otići na operativne troškove, razne takse, poreze, komisije...

Posao, ipak, još nije zaključen, jer kako dalje navode Portuglaci, Atletiko im nudi pomenuta sredstva kroz rate. Sve je stvar razmatranja i dogovora, međutim, deluje da Benfika želi ceo iznos odmah da joj legne na račun, pošto i sama planira da taj novac kasnije investira i pojačanja, s tim da je pitanje hoće li joj ostati svra vsredstva. Mediji su pisali, a klub brzopotezno demantovao, da agentu, Žoržu Mendešu, sleduje 30 odsto od transfera, odnosno u ovom slučaju 36.000.000 evra.

Kako god, toliko je veliki novac u igri da Benfika neće smeti dugo da okleva i verovatno će se brzo izjasniti prihvata li ponudu ili ne. U slučaju odlaska, Žoao Feliks bi postao peti najskuplji transfer svih vremena. Rekord trži Nejmar, leta 2017. potpisao je za Pari Sen Žermen za 222.000.000 evra, a iza njega su Kilijan Mpabe (PSŽ, 180.000.000), Filipe Kutinjo (Barselona, 142.000.000 evra) i Usman Dembele(Barselona, 105.000.000 evra).

Za one koji ne znaju, ako takvih ima, Feliks je prošle sezone debitovao za Benfiku i postigao 15 golova u prvoj sezoni.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar