Smrt i zagrljaj oca i kćerke

Otac i kći leže u beživotnom zagrljaju, okruženi blatnom, mutnom vodom, šipražjem i smećem, nasukani na meksičkoj obali rijeke Rio Grande nedaleko od granice sa Sjedinjenim Američkim Državama. Leže, smireni zauvijek, potrbuške, skrivenih, u vodu zaronjenih lica, oboje uvučeni u istu rastegnutu crnu majicu.

Svijet 27.06.2019 | 07:40
Smrt i zagrljaj oca i kćerke
Djevojčica rukom grli svog oca, posljednji zagrljaj na opasnom putovanju koje je za njih, nažalost, završilo. Skončali su nakon što su dva mjeseca čekali u kampu za migrante u Matamorosu, nadajući se sastanku oko azila. Vrućine su bile nesnosne, porodica iz El Salvadora postala je potpuno očajna.

Odlučili su rizikovati. Oscar Alberto Martínez prešao je rijeku s kćerkom Valerijom, a zatim se krenuo vraćati kako bi preko rijeke odveo i suprugu. Njegova 23-mjesečna kći skočila je za njim, on ju je uspio uhvatiti, ali pomela ih je jaka struja. Tania je s obale gledala kako voda odnosi njenog supruga i dijete.

Opisana fotografija i tragična porodična priča, koju su prenijele meksičke novine La Jornada, šokirala je američku, ali i svjetsku javnost. Nažalost, šok će, može se pretpostaviti, i u ovom slučaju trajati kratko, baš kao i oko fotografije trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija čije je tijelo snimljeno 2015. godine nasukano na turskoj obali.

Mnogi su se sada, gledajući fotografiju Oscara i njegove kćerkice, prisjetili i tog nesretnog mališana, dosad već potpuno izblijedjelog simbola svjetske migrantske i izbjegličke krize. Oni najranjiviji - djeca - često su protagonisti zloglasnog albuma koji popunjavamo.

A upravo su ona u središtu još jedne grozomorne migrantske priče s druge strane Atlantika, ali s američke strane granice. Juče je objavljeno kako su američke pogranične vlasti ipak vratile oko stotinu djece u zloglasni migrantski centar Clint na teksaškoj granici, i to nakon što su, zbog užasnih uslova u kojima su tamo pronađeni, bili premješteni iz te ustanove.

Alarm i uzbunu digli su advokati koji su od suda tražili pristup centru. Kad su ušli, ostali su šokirani, a viđeno su podijelili s javnošću. Među ostalim, za BBC su ispričali kako su djecu zatekli zatvorenu u skladištu koje je nedavno sagrađeno na posjedu tog centra. Bila su zaključana u prenatrpanim ćelijama, na sredini kojih se nalazi otvoreni toalet. U istom su prostoru i jela i spavala, bez nadzora i njege odraslih. Često su se za one najmanje brinuli sami desetogodišnjaci. Nisu bila kupana. Nosila su istu prljavu odjeću u kojoj su prešla granicu.

“Vlada epidemija ušiju i gripe. Djeca su zaključana u izolaciji, bez nadzora odraslih, i jako su bolesna te samo leže na podu na madracima”, ispričali su advokati koji su ušli u Clint, dodajući kako je riječ o ponižavajućoj i nečovječnoj situaciji koja se ne bi smjela događati u Americi.

Ali, događa se. Uprava za granice priznala je da Clint nije prikladan za prihvat djece te da, s obzirom na ograničene resurse kojima raspolažu, daju najbolju moguću njegu svojim štićenicima, pogotovo djeci. Hitno su im potrebna dodatna novčana sredstva, a djecu će prebaciti u prikladnije ustanove čim to bude moguće, obećavaju. Smjenjuju se i nadležne osobe.

Sablažnjen situacijom, američki politički sloj se zakotrljao te je Predstavnički dom, u kojem većinu sad imaju demokrati, je usvojio zakon kojim bi se osiguralo 4,5 milijardi dolara humanitarne pomoći na granici, a u kojem je navedeno da se treba osigurati bolja zdravstvena i dijetalna njega za osobe u pritvoru.

Zakon predviđa i vremensko ograničenje za držanje djece u pritvoru u trajanju od tri mjeseca. Ali do stupanja zakona na snagu još je uvijek dug put.

Odvajanje djece migranata od njihovih roditelja počelo je lani u sklopu politike “nulte tolerancije” predsjednika Donalda Trumpa.

Ona je podrazumijevala da se uhvaćeni ilegalni imigranti odmah podvrgnu kaznenom progonu te odvoje od djece u njihovoj pratnji koja su trebala biti stavljena pod “državni nadzor”.

(Jutarnji.hr/SB)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Јој боже

27.06.2019 07:28

Жалосно да не може бити жалосније.

ODGOVORITE
Name

E da

27.06.2019 07:32

STRASNO...I MI CEMO JOS BRZE BJEZATI OD OVIH NASIH KRIMINALACA..TUKU..KAZNJAVAJU..OTIMAJU..E ZIVOTE..A SAMO JE ZIVOT JEDAN I BIJEDAN

ODGOVORITE
Name

Горан

27.06.2019 07:43

Затворити херметички границу и сви ће бити, живи и здрави.

ODGOVORITE
Name

Svašta se koristi

27.06.2019 07:59

Sumnjam u sve što dolazi iz USA i zapada. Oni su majstori za manipulaciju javnosti

ODGOVORITE
Name

Milan

27.06.2019 08:00

Tuga, bas tuga...Nije mi dobro.

ODGOVORITE