Povratak Rusije u PS Savjeta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odobrila je rezoluciju kojom se potvrđuju puna ovlašćenja delegaciji Rusije u toj organizaciji.

Svijet 26.06.2019 | 20:49
Povratak Rusije u PS Savjeta Evrope
Za rezoluciju je glasalo 116 delegata, 62 su bila protiv, a 15 se uzdržalo od glasanja.

TAS prenosi da je ukrajinska delegacija nakon objavljivanja rezultata glasanja napustila zasedanje PS SE.

Izuzetno burna rasprava, sa oštro sukobljenim stavovima Velike Britanije, Ukrajine i baltičkih zemalja sa jedne strane i na drugoj strani - velike većine zemalja, koje su želele povratak Rusa, polarizovala je PS SE.

Delegacija Srbije snažno je podržala ruske kolege, a doprinos debati dali su šefica delegacije Aleksandra Tomić, narodna poslanica Biljana Pantić Pilja i narodni poslanik Aleksandar Šešelj, braneći pravo ruskih građana da imaju svoje predstavnike u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Rezolucija, kojom je Rusija vraćena u PS SE, usvojena je sa 116 glasova za, dok su protiv glasala 62 poslanika.

Povratkom ruske delegacije, ojačala je snažno podrška i pozicija Srbije u ovoj instituciji. Juče je usvojen i izveštaj "Ka ambicioznoj agendi: o rodnoj ravnopravnosti" i izveštaj o sprovođenju Istanbulske konvencije, a izvestilac je bila narodna poslanica Elvira Kovač. Ona je istakla pozitivan primer Srbije u borbi protiv nasilja u porodici i vidljiv napredak u oblasti rodne ravnopravnosti.

U raspravi za ovaj izveštaj učestvovale su i narodne poslanice Stefana Miladinović i Biljana Pantić Pilja.

(Tanjug)

 
 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sale

26.06.2019 19:17

Sad ce Vucic i Dodik imati podrsku Bacuški u savetu Evrope.

ODGOVORITE
Name

Osvit

26.06.2019 19:43

Pratio sam direktan prenos pred samo glasanje na Ruskoj televiziji .U studiju su bili prisutni analiticari iz Rusije i Ukrajine a reporter se direktno ukljucivao iz Parlamentarne skupstine iz Strazbura.Govorio je i Aleksandar Seselj Srbijanski parlamantarac ,koga je zbog napadno ruskih stavova reporter nazvao herojem dana.Iskreno mislio sam da od nas nema gorih sa manje kulture dijaloga sa vise vrijedanja i iskljucivih stavova ,Voditelju emisije je samo nedostajala kandzija ,sve u svemu strasno i sramota.Rusi ovo shvataju kao veliku pobjedu protiv neofasisticke Banderovske Ukrajine u isto vrijeme podrzavajuci i finansirajuci neofasisticke partije sirom Evrope.Mjesta gdje se moraju dogovarati i razgovarati i Rusi i Ukrajinci su Kijev i Moskva,sve ostalo je poraz i jednih i drugih,toliko duguju i proslim i buducim generacijama radi Slavenskog porijekla i pravoslavne vjere.

ODGOVORITE
Name

Opa

27.06.2019 09:47

Upravo je to najveci problem, al je vazno Srbovati sa najvecim hrvatskim nacionalistima a narodu prodavati "maglu". Ovo nije vise ni politika,ni nacionalni interes, ni humanost. Cista pohlepa za novcem ,a put do njega prelazi odavno devete krugove. Amin.