U Čikagu legalna prodaja marihuane

Illinois je postao jedanaesta država koja je legalizirala marihuanu u SAD-u i prva u kojoj se zakonom legalizuje slobodna prodaja.

Svijet 25.06.2019 | 22:29
U Čikagu legalna prodaja marihuane
Vlada koja se zalagala za legalizaciju marihuane u svojoj kampanji 2018. godine, potpisala je danas zakon o njenoj legalizaciji. Zakon o legalizaciji omogućiće rekreacijsko posjedovanje i slobodnu prodaju maruhuane počevši od 1. januara 2020. godine.

Osobama iznad 21 godine biće dopušteno da posjeduju i kupuju kanabis, a turistima će u Illinoisu biti dopušteno čak da kupuju manje količine od stanovnika Illionisa.

Osim toga na prodaju marihuane biće uveden i porez. Vlada tvrdi da bi oporezivanje marihuane na godišnjem nivou državi mogla donijeti i do milijardu dolara godišnje.

Uzgoj marihuane biće legalan samo u medicinske svrhe. Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine.

Marihuana je i dalje nezakonita na saveznom nivou, a federalni zakon klasifikuje kanabis kao tvar bez medicinske vrijednosti i visokog potencijala za zloupotrebu.

U SAD-u je još deset država legalizovalo upotrebu marihuane među kojima su i California, Oregon, Alaska, Colorado, Massachusetts i Maine.

(KLix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

O_o

25.06.2019 23:13

Код нас неће то никад легалитовати, јер би властела остала без високих зарада од рекета дилерима.

ODGOVORITE