Zabranjen uvoz 21 tona krompira

Zbog prisustva štetnog organizma, republička fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz u Srpsku pošiljke 21. 760 kilograma merkantilnog krompira iz Srbije.

Srbija 25.06.2019 | 13:15
Zabranjen uvoz 21 tona krompira
– Prilikom pregleda pošiljke, s ciljem utvrđivanja prisustva karantinskih nematoda i na osnovu procjene rizika, urađeno je  uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Potvrđeno je prisustvo karantinskog organizma cistolike nematode, pa je zabranjen uvoz pošiljke krompira i naređen njen povrat pošiljaocu – saopštili su iz Inspektorata RS. 

Podsjetili da su inspektori, nešto prije mjesec dana, takođe zabranili uvoz 23,5 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Grčke, jer je utvrđeno prisustvo istog štetnog organizma.

– Kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog poljoprivrednog repromaterijala je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspektori u kontinuitetu nadziru njegov promet kako prilikom uvoza, tako i u unutrašnjem prometu – navodi se u saopštenju.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

25.06.2019 11:25

TO STO SE KONTROLISALO.KO KONTROLISE NASE POLJOPRIVREDNIKE KOJI TE PROIZVODE PRODAJU NAKUPCIMA..ONI NA PIJACU I TAKO DO NAS...

ODGOVORITE
Name

podrska

25.06.2019 11:27

Podrška zabrani uvoza otrova .

ODGOVORITE