Priča: Budućnost je prošla...

Na petorici igrača iz podmlatka Partizan zaradio jedva 2. 000. 000 evra, a planirao deset puta više.

Fudbal 25.06.2019 | 23:00
Priča: Budućnost je prošla...
Projekat na duge staze. Još u srpskom fudbalu. Možda u neka druga vremena. U ova moderna, kad se lopta obrće jednakom brzinom kao novčanice u rukama, teško da realno utemeljenje imaju bilo kakve ideje ili planovi sa mladim igračima u glavnim ulogama. Gotovo neizvodljivo, jer se iza njih, često, kriju interesi struke, čelnika i(li) mendžera, ostavljajući navijačima da se pitaju: zar je moralo baš tako?

Zato je poslednji Partizanov primer slikovit, poučan i trebalo bi da deluje kao upozorenje. Na više nivoa. Ne samo u Humskoj.

Prošlonedeljni odlazak Veljka Birmančevića u Čukarički označio je zvaničan rastank sa velikom idejom, proklamovanom u zimu 2016, kad su petorica igrača iz podmlatka dobila šansu u prvom timu. Svemu je prethodio gol Raula Bobadilje u poslednjem minutu duela sa Augzburgom, eliminacija iz Lige Evrope, ostavke dela uprave, smena trenera Ljubinka Drulovića, promocija novog, a sa Ivanom Tomićem u ulozi šefa struke, priliku da se nametnu, u cilju stvaranja novog Partizana, kako je tad predstavljeno, za budućnost, dobili su odlikaši omladinske škole: Dušan Vlahović, Đorđe Jovanović, Miroslav Bogosavac, Veljko Birmančević i Miladin Stevanović (potonji je sezonu ranije, još kod Marka Nikolića, debitovao za prvi tim).

I gle sad, tri i po godine kasnije, niko više nije u klubu!?

Što je prirodan proces, ali je poražavajuće i za Partizan opasno što u periodu u kome su bilitu nisu doneli ni rezultatski, ni ekonomski benefit, bar ne u okvirima u kojima se to od njih očekivalo. A nije da nemaju kvalitet. Naprotiv. Svako od njih ponudio je bar nešto, samo što se nije poklopilo da to bude istovremeno u Humskoj 1, da kako je planirano tih pet pupoljaka procveta za jedno proleće i razvije se u cvetove čije mirise će osetiti najpre Grobari, potom Evropa.

Na kraju balade došlo se dotle da niti su imali neku bitnu ulogu u pohodu na duplu krunu u sezoni 2017/18, niti su ostavili takav trag da ih navijači pamte u ovoj seriji od četiri uzastopno osvojena kupa, iako je svako od njih podizao pehar, niti uprava može da bude zadovoljna kako je naplatila produkte omladinske škole, gromoglasno najavljene kao velike fudbalere. Primer radi, od Vlahovićevog odlaska u Fjorentinu inkasirano je 1.500.000 evra, selidba Đorđa Jovanovića u Lokeren naplaćena je 450.000 evra, Stevanović je u turski Kajzeri otišao bez obeštećenja pre nego što je stigao u Čukarički, gde je najpre zavrpšio Bogosavac (kao slobodan igrač), da bi mu se pre neki dan pridružio Birmančević, u aranžmanu koji podrazumeva „čiste papire“ i deset procenata Partizanu od naredne prodaje.

A nije takav bio plan. Govorilo se, nezvanično, da na ovoj petorici igrača, zbirno, može da se uzme bar 20.000.000 evra. Štaviše, nekima je predviđana budućnost u Partizanu.

„Veljko će biti veliki igrač Partizana. Voleo bih da se deca iz omladinske škole ulgedaju na njega. Verujem da u budućnosti neće biti problema između kluba i njega. Ovim ugovorom želimo da pokažemo kako se vraćamo na put Partizanovog DNK, popločan našom decom. Nadam se da će Veljko ovo shvatiti ozbiljno, veliko je zadovoljstvo što će u godinama pred nama biti nosilac Partizanove igre“, pričao je 12. februara 2016. Ivica Iliev, tadašnji sportski direktor crno-belih.

Možda u zanosu, možda preambiciozno, ali nije se ostvarilo njegovo predviđanje. Najmanja je tu krivica Veljka Birmančevića. Pre će biti da su u Partizanu, i Iliev kao funkcioner i Tomić kao trener u to vreme veliki teret stavili na pleća maloletnog deteta, čim je ovaj put morao da gradi kroz pozajmice Radu i Čukaričkom. Slično je i sa Stevanovićem, pa i Bogosavcem, koji su bolje partije pružali van Humske nego u njoj. Možda tad nisu bili spremni, a gurani su u prvi plan. Potrošeni. Možda nije bilo dovoljno spremnosti da se istrpe greške. Možda im, jednostavno, da se ne uvrede Brđani, više paše fudbal bez pritiska. Ima i onih koji će kazati da, možda, nisu za tako veliki klub. Ili, možda, nije trebalo odjednom svu petoricu staviti u izlog. Da se išlo logikom „jedan po jedan“ na svakih šest meseci, možda bi uspeli.

Samo što se to onda zove sistem. Projekat na duge staze.

IZ GENERACIJE „ZIMA 2016“ PREŽIVEO SAMO JEDAN

Od 28 igrača koliko je Ivan Tomić poveo na zimske pripreme, na Kipru 2016, u prvoj ekipi trenutno je samo jedan jedini – golman Filip Kljajić. Uz napomenu da je Miroslava Vulićevića aktuelni trener Savo Milošević otpisao.

Tek kao podsetnik, tad su kadar crno-belih činili:

Golmani: Bojan Šaranov, Filip Kljajić, Marko Jovičić;

Defanzivci: Miroslav Vulićević, Ivan Bandalovski, Miladin Stevanović, Nikola Milenković, Sedrik Gogua, Marko Jovanović, Aleksandar Subić, Miroslav Bogosavac;

Vezisti: Ivan Petrović, Everton Luiz, Marko Jevtović, Andrija Živković, Marko Golubović, Saša Ilić, Saša Lukić, Nebojša Kosović, Veljko Birmančević, Darko Brašanac, Nikola Ninković, Alen Stevanović, Nemanja Mihajlović;

Napadači: Valeri Božinov, Ismael Beko Fofana, Dušan Vlahović i Đorđe Jovanović.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport, MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar