Ciljevi Marka Marina...

Hoću Ligu šampiona i da dovedem Baneta Ivanovića u Zvezdu! Novi kapiten srpskog šampiona ima reč. . .

Fudbal 25.06.2019 | 10:13
Ciljevi Marka Marina...
Nešto tako u jednom periodu nagovestio je samo Aleksandar Katai. Svaki njegov dodir sa loptom bio je susret sa vremenima prošlim i slavnim. Znate ono: dovoljno je da majstor takvog kova uzme loptu u posed, a da kompletna istočna i zapadna tribina ustanu na noge. I očekuju bum. Majstoriju! Potez koji će se prepričavati sa kolena na koleno.

Tu odoru hroničnog junaka, nekog zbog koga očevi dovode sinove u Ljutice Bogdana od prvog dana u Crvenoj zvezdi navukao je Marko Marin. Igrač na poziciji majstora, dobio je ovog leta priliku da sa kapitenskom trakom ponovo uvede Crvenu zvezdu u Ligu šampiona. A taj poduhvat bi mu značajno obogatio CV prepun bitisanja po brojnim evropskim klubovima.

U razgovoru sa srpskim izveštačima u Austriji nekadašnji reprezentativac Nemačke je stalno ponavljao: Liga šampiona je ono čemu težimo. Mada je, uz osmeh, istakao da ima jedan interni zadatak. Da dovede saigrača iz Čelsija Branislava Ivanovića u Crvenu zvezdu.

„Da, drago mi je što ću igrati protiv njega… Veliki smo prijatelji. Biće lepo videti ga. Hoću da ga nagovorim da dolazi ovamo. Bolje da uživo pričamo, nego da ga nagovaram telefonom“, uz osmeh je istakao Marko Marin.

Malo vremena za šalu imaće članovi igračkog i stručnog kadra crveno-belih. Kvalifikacije za Ligu šampiona su tu, Marko Marin bi trebalo da bude barjaktar novog napada na društvo slavnih generacija.

„Velika je čast biti kapiten ovog kluba. Prošle godine sam već bio jedan od vođa ekipe. Isto tako i ove godine. Biće nas dosta starijih koji bi treebalo da preuzmu odgovornost. Logično je da sam sa Milijašem pričao o tome, sa Vujadinom nisam direktno. Ali znam kako je on bio dobar kapiten prošle sezone“.

Društvo je staro, isto tako i trener, ali za Marka Marina ima mnogo novotarija u Vindišgarstenu. Tu je kapitenska traka, tu je i „banka“ na leđima, čak i inicijalno nova uloga na terenu. Sad je više krilo, nego klasična desetka.

„Nosio sam desetku u Bremenu i Olimpijakosu. To je velika stvar, znači da sam na terenu nešto uradio. Ali kao mali stalno sam nosio crveno-belu desetku. Možda je to bio predznak ovoga što će se desiti“.

Spontano je prešao na teu nove pozicije.

„Testiramo različite stvari i sisteme. Igrao sam i prošle godine nekoliko mečeva na toj poziciji. Nećemo da dozvolimo rivalu da nas lako čita. Vidite, ja ni sada nisam klasično krilo. Često ulazim u sredinu. Često na taj način pravimo višak i probleme rivalu, promenama mesta. Ne znam da li ste primetili, ali ne igramo u klasičnoj formaciji 4-2-3-1. Više je to 4-3-3. Sa dve desetke ili dve osmice. Baš dobra formacija, imašmnogo više mogućnosti da uđeš u presing i na taj način rivalu praviš problem“.

Nije se složio Zvezdin kreator igre da je srpski šampion delovao prazno i istrošeno tokom prolećne sezone.

„Pa sad ne slažem se da je celo proleće bilo loše, bilo je i dobrih utakmica. Za nas je Radnički iz Niša bio kao finale, pa se ništa nisu pitali na našem stadionu. Isto tako je bilo u plej-of derbiju. Znam da mora bolje, siguran sam da će biti bolje. Želimo da vratimo agresivnost kao u Antaliji. Tamo ljudi nisu voleli da igraju sa nama. Znali su da smo jako čvrsti, a da napred imamo ozbiljan kvalitet“.

Hajde da preformulišemo pitanje: Zvezda posle poraza od Čukaričkog nije izgledala dobro, zaključno sa finalom Kupa?

„To su četiri utakmice. Finale Kupa se desi. Znamo da nam je tada mnogo toga falilo“.

Kada bi Zvezda bila ona Zvezda iz jeseni jasno je da bi posle Suduve i Helsinikija drhtao i sledeći rival. I onaj tamo.

„Najteža stvar je što su Suduva i Helsinki u takmičenju. Gledajući kvalitet mi smo mnogo jači, mada je jasno da će nam nedostajati utakmice. Videli ste da treniramo dobro i intenzivno, i zato su nam ove prijateljske utakmice mnogo važne“.

Marko Marin je kao i Mirko Ivanić veteran evropskih kvalifikacija. I to uspešan veteran.

„Kada god sam igrao kvalifikacije ulazio sam u grupe Lige šampiona ili Liga Evrope. I sa Bremenom protiv Sampdorije, i sa Olimpijakosom. Dug je put pred nama, ima osam utakmica, ali moramo da verujemo. Naš cilj je Liga šampiona. Minimalan cilj je Liga Evrope“.

Dive se navijači njegovim majstorijama, ali ujedno se i plaše da neće još dugo gledati druženje Marka Marina i bubamare na travi Marakane, njihovo obraćanje na „ti“. Zimus je malo nedostajalo da ode u Katar.

„Da sam otišao ne bih uzeo titulu. Ono što sam doživeo je znak da sam dobro postupio. Ovim novim igračima smo mnogo puta ponovili da nema ništa lepše od Lige šampiona u Zvezdi“.

A ako ne bude Evrope, da li to znači da će Marko Marin otići?

„Ne bavim se tom temom. Cilj je Liga šampiona ili Liga Evrope. Puna koncentracija, ubeđen sam da ćemo uspeti. I zašto onda ne bih ostao. Žena i porodica su zadovoljni u Beogradu. U klubu sve paše. I onda mi je mnogo lakše da se koncentrišem na teren“.

Za Marina bi bilo najbolje da se kompletna ekipa razigra. Deluje nekad da javnost previše očekuje od njega. Uzme loptu i sve reši.

„Igrama sam nametnuo takva očekivanja. Ja sam tu da rešim meč, podelim asistenciju“.

Govorio je nekadašnji reprezentativac Nemačke i o pojedincima. Teško mu je pao odlazak Pavkova.

„Nemamo takav tip igrača. Nedostajeće nam kao momak. Svima je žao što on otišao. To je za njega velika šansa da zaradi pare. Moramo to iskreno da kažemo. Dobio je tu mogućnost, nije mu palo lako da se oprosti od ovakvih prijatelja. Sve najbolje mu tamo želim i da se onda opet vrati u Zvezdu“.

Milijaš?

„Neobično ga je videti kao trenera. I dalje ima kvalitet da igra. Biće šef jednog dana“.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar