Potopljena Australija, Srbija sutra ZA ZLATO!

Srbija u finalu Svetske lige, potopljena Australija! Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetske lige.  Vaterpolisti Srbije slavili su u polufinalu Svetske lige u Beogradu (16:11) i u finalu će se boriti za novo najsjajnije odličje. Rival pobednik meča Španija - Hrvatska.  Neki tu igru zovu vaterpolo: Idemo po 12. zlato u Svetskoj ligi! Opet pala Australija, u finalu sa boljim iz duela Španija – Hrvatska.

Ostali sportovi 22.06.2019 | 16:50
Potopljena Australija, Srbija sutra ZA ZLATO!
Na bazenu SRC "Tašmajdan" izabranici selektora Dejana Savića pobedili su Australiju sa 16:11 (6:2, 3:2, 2:3, 5:4).

Tako su "delfini" još jednom pokazali snagu i da su svakako jedan od najboljih svetskih timova, a u nedelju od 16.30 časova igraće u finalu sa boljim iz meča između Španije i Hrvatske.

To praktično znači da Srbija ima veliku šansu da ponovo osvoji Svetsku ligu, ček na 350.000 dolara i overi vizu za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Izabranici selektora Dejana Savića maksimalno ozbiljno su shvatili duel protiv Australije, nakon teškog meča u prvom kolu koji su dobili rezultatom 12:8, a naročito pošto su rivali u četvrtfinalu nadigrali favorizovanu Mađarsku (16:15).

Od starta su krenuli uraganski, odmah napravili razliku (6:2) koju su uspeli i da povećaju u nastavku meča (11:5). Ipak, Australijanci su nakon što im je "ušla voda u uši" uspeli da konsoliduju redove i rezultatski se približe (na “minus dva” u finišu 11:13), ali je Srbija na svaki atak rivala dobro odgovorila i nije dozvolila da je ozbiljnije ugroze.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Filip Filipović sa pet golova, koji je proglašen i najkorisnijim igračem meča (MVP).

Srbija će se za novi trofej Svetske lige i plasman na Olimpijske igre boriti sa pobednikom drugog polufinala u kojem se sastaju Španija i Hrvatska. Taj duel je maločas počeo. 

Sve je u ovom susretu funkcionisalo kako su želeli Dejan Savić i njegovi izabranici. Bilo je malo bojazni jer su Australijanci i u prvom meču u grupi pokazali da imaju dobar tim, tada je naš tim slavio sa 12:8, ali kada se sve sabere, jasno je gde počiva najviši kvalitet u svetskom vaterpolu.

Naši momci su odlično započeli utakmicu, za razliku od prvog meča sa Australijancima. Lako su stekli ubedljivih 4:0, utisak je da je taj start meča možda bio i odlučujući, jer Australija nije mogla da isprati tu brzinu.

Posle osam minuta, "delfini" su imali komotnih 6:2 i sve je od tog momenta bilo znatno lakše.

Drugu četvrtinu Srbija je dobila rezultatom 3:2, da bi u trećoj posle manje krize i nešto sporijeg tempa uz dosta neiskorišćenih napada, Australija uspela da dobije tu deonicu (3:2).

Do kraja meča, trebalo je samo održavati stečenu predost, Filip Filipović i drugovi su to umešno radili i na kraju zasluženo stigli do novog finala.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je upravo kapiten Filipović koji je susret završio sa pet golova, dok je Andrija Prlainović postigao tri gola.

U timu Australije, najefikasniji je bio Džozef Kajes sa tri pogotka.

Možda, jednostavno, nismo za druge sportove. Za ovaj jesmo. Kao da su rođeni sa loptom na vrhovima prstiju, kao da im stoji slepljena za šaku, kao da nemaju odgovarajućeg takmaca. Za one koji će uzvratiti konstatacijom kako „vaterpolo igraju samo tri države sveta“, odmah ide kontraargument: čak i da je tako, niko u tom uskom krugu nije bolji od Srbije. Bar ne u ovom takmičenju. Pogotovo ne na našem terenu.

Otuda lagan i očekivan plasman naše reprezentacije u finale Svetske lige. Šesti put u poslednjih sedam izdanja. Ukupno 13. završna borba Delfina u 17. sezona prestiženog kupa. Već sutra na Tašmajdanu pokušaj da se domognemo 12. pehara, jer dosad imamo devet slavlja kao Srbija i još dva sa „nadimkom“ Crna Gora. Kako igramo, deluje da niko ne može da nam se ispreči na putu ka još jednom slavlju, bilo da to bude Španija, bilo Hrvatska, koje će na megdan od 16.45.

Nije Srbija ostavila ni gram made Australijancima, tukla ih je 16:11 (6:2, 3:2, 2:3, 5:4) i pokazala da je rezultatsko mučenje iz prvog poluvremena uvodnog kola takmičenja po grupama, protiv istog rivala, bilo samo posledica nešto slabijeg dana, karakterističnog za početak turnira. Danas, pak, oko 2.000 gledalaca na Tašu moglo je da uživa bez stresa, naročito u prvoj četvrtini, kad smo imali sjajan procenat šuta (šest od sedam) i stekli dovoljnu zalihu da se utakmica usmeri u pravcu koji nam je odgovarao.

Do kraja je duel služio da se razmahnu svi našio igrači. Pet golova delo su Filipa Filipovića, tri je dao Andrija Prlainović, dvostruki strelci bili su Nemanja Vico i Duško Pijetlović, a po jednom su mrežu tresli Dušan Mandić, Nikola Jakšić, Stefan Mitrović i Strahinja Rašović.

Za ukupno 14. pobedu nad Australijom, u svim takmičenjima, od 2010. do danas. Savršenstvo.

Srbija - Australija 16:11 (6:2, 3:2, 2:3, 5:4).

SRC "Tašmajdan". Gledalaca: Oko 2.500. 

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 1, Rašović 1, Ranđelović, Ćuk, D. Pijetlović 2, Vico 2, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 5, Prlainović 3, S. Mitrović 1, B. Mitrović.

AUSTRALIJA: Denerli, Kembel 2, Ford 1, Kajes 3, Pauer, Lahlan, Rouč 1, Janger 2, Bruks, Put 1, Hauden, Edvards 1, Hrisantos.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar