Ona radi najteže fizičke poslove

Nesvakidašnja priča o mladoj djevojci iz Kozarske Dubice koja se radeći najteže fizičke poslove svakodnevno bori da pomogne svojoj porodici, mnoge je u tom kraju ostavila bez riječi.

Republika Srpska 18.06.2019 | 17:39
Ona radi najteže fizičke poslove
Mirsada Hadžić učenica je prvog razreda srednje škole. Od svoje desete godine bila je primorana da nauči sve poljoprivredne poslove. Otac joj se razbolio, a ona je zajedno sa majkom i sestrom, još kao dijete, imala samo jedan cilj - olakšati ocu njegovu nimalo laku svakodnevicu.

- Tada mi je bio period kad sam najviše radila. Uzorala sam cijelu zemlju 100 dunuma. Oni koji će znati za dunume, znaju koliko je to, priča Mirsada za dnevnick.com

Za ovu hrabru i izuzetno vrijednu djevojku mnogi u Dubici imaju samo riječi hvale.

Ona sama tanjira, ore, sije, vozi traktor, kreči kuće brine za svu stoku.

- Poslove radim preko dana a naveče prije spavanja uzmem i pročitam par lekcija da ne dobijem jedinicu. Omladina danas gleda kako bi išla u kafanu, pila, provodila se, kaže Mirsada.

Njeni vršnjaci, koji uglavnom slobodno vrijeme provode na drugačiji način, ne razumiju baš najbolje Mirsadine navike.

- Najgore mi je i to mi je najžalije što se drugi ismijavaju na moj račun, malo mi smeta ono, ali onako, pustim ih neka rade šta hoće. Njima na dušu. Ja da sam na njihovom mjestu mene bi bilo sramota. Neki mi kažu što ne izlaziš u grad, ja kažem ne mogu. Prije bih pomogla ocu nego trošila pare okolo, kroz suze objašnjava Mirsada.

Zbog mnogo posla kojeg ima svaki dan Mirsada ne stiže da se maksimalno posveti ni školi ali ni svom privatnom životu.

- Na more nikad nisam otišla. Nisam osjetila taj miris mora, taj pijesak koji su svi u mom društvu osjetili i ušli u to more, a ja zavisi da li bih otišla na more, pošto imam sve više i više poslova u poljoprivredi, kaže Mirsada.

- Pomozite roditeljima dok ih imate, kad ih ne budete imali, žalićete - zaključuje ova srednjoškolka koja svojim primjerom mnogima održala lekciju o tome kako bi trebalo da se djeca ophode prema svojim roditeljima i životu uopšte.



(dnevnick.com)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Austria

18.06.2019 15:43

Svaka ti cast ziva I zdrava bila svojim roditeljima svedno od ovih papirni muskaraca nema nista Sami uljezi I papucari

ODGOVORITE
Name

Robin hud

19.06.2019 09:54

Sta vrijedi ovo zlatno dijete u ovoj drzavi lopova i prevaranata, a i narod je pokvaren do kosti. Ovi olosi za 20 godina vladavine su toliko demoralisali i pokvarili narod da je sve okrenuto naglavacke. Zalosno je ovo vidjeti ali poucno za mnoge da se neka djeca ovako muce da prezive. a djeca politicara, sudija,tuzioca i ostalih drzavnih jajara vozaju dzipove od 100 000 eura i ljetuju na egzoticnim ostrvima.

Name

Re Robin Hud

19.06.2019 10:31

Narod je i sam pokvaren, jer da nije, ne bi mu trebalo tako malo da ode u blato, u kakvom mi danas jesmo! I još nešto, narod, ovaj ovdje, je dobio baš onakvu vlast, kakvu zaslužuje, jer da je zaslužio bolje, ne bi ga ovakvi probisvijeti zapali! Tebi, drago dijete, svaka čast, samo ti radi, i poštuj roditelje, i Bog će ti dati,a ti što ti se smiju što ne ideš s njima u kafanu i ne drogiraš se,neka znaju, da ko se zadnji smije najsladje se smije!

Name

Sa strane

18.06.2019 15:51

Bog ti dao svako dobro u životu, dete!

ODGOVORITE
Name

Za ROBIN HUD

19.06.2019 18:00

Nema gdje političari nisu pokvareni na ovoj kugli zemaljskoj samo je narod pošteniji u mnogim zemljama nego u ovoj vukojebini od države. Naučilo se samo na davanja i pomoć sa strane.

Name

Komentar

19.06.2019 08:22

Kamo srece da se i Milorad drzao samo traktora...

ODGOVORITE
Name

Boki

20.06.2019 07:54

Sanjas Milorada ocito!

Name

Draško,

19.06.2019 08:28

svaka čast lijepo djevojče! Neka te dragi Bog čuva i nagradi za svu ljubav koju nesebično pružaš svojim roditeljima! Žao mi je što tako teško i naporno radiš i ako mogu samo Te molim - nemoj zapustiti školu! Završi školu.tako ćeš pomoći porodici još više,bolje! Svaka čast - imaš svoj stav o životu i hrabro se hvataš u koštac kako sa životnim problemima tako i sa vršnjacima koji su možda u boljoj materijaloj situaciji ali su oni sigurno uskraćeni za ljubav koju Ti nesebično daješ roditeljima a sigurno da i oni tebe veoma vole! Pa ko ne bi volio tako dobro i vrijedno dijete!!???? Želim Ti od srca svu sreću,da završiš školu i da nađeš životnog saputnika koji će da Te poštuje,čuva,voli...da se jednog dana ostvariš kao majka i da te djeca vole i poštuju kao Ti svoje roditelje!!!

ODGOVORITE
Name

Xx

19.06.2019 08:29

Blago onom ko te ozeni nek te sreca pazi

ODGOVORITE
Name

truli

19.06.2019 09:05

Bravo legendo, da je vise ovakvih a manje lopova sve bi bilo bolje

ODGOVORITE
Name

A i pametno zbori

19.06.2019 09:19

Bas si lijepa i vrijedna. Svako dobro ti zelim.

ODGOVORITE
Name

Goga

19.06.2019 09:53

Dušo moja dobra,doći ce i tebi ljepši i bolji dani,vidjeces,svi ti to želimo od srca,samo hrabro gledaj naprijed i ne osvrću se na svačije komentare,ti si jedna jedina,bravo.

ODGOVORITE
Name

Goga

19.06.2019 09:54

Dušo moja dobra,doći ce i tebi ljepši i bolji dani,vidjeces,svi ti to želimo od srca,samo hrabro gledaj naprijed i ne osvrću se na svačije komentare,ti si jedna jedina,bravo.

ODGOVORITE
Name

Aha

19.06.2019 11:02

svaka cast ziva i zdrava bila.

ODGOVORITE
Name

Uspjeces u zivotu.

19.06.2019 16:14

Od tebe ce biti veliki covjek . Zivot je pred tobom . Ja sam mnogo Radio kad sam bio tvojih godina i mnogi su mi se smijali ali evo sada sve je drugacije .

ODGOVORITE
Name

MM

19.06.2019 21:18

Ko se smije ovakvoj djevojci,obicna je i bezvrijedna budala.Ziva i zdrava da budes jos stotinu godina.Bog ti dao srecu i zdravlje.