Godišnji odmor čuva zdravlje

Odlazak na godišnji odmor i odvajanje od stresne dnevne rutine mnogo je više od fotografisanja i kupovine suvenira, tvrde naučnici. Nedavno je objavljena studija koja pokazuje da ovakva vrsta predaha čuva i srce i mentalno zdravlje.

Zdravlje 18.06.2019 | 08:57
Godišnji odmor čuva zdravlje
Nije važno da li je letnji ili zimski – godišnji odmor podjednako dobro smanjuje rizik od infarkta, ali i pojave mentalnih bolesti.

Dvadesetogodišnje istraživanje nekoliko američkih zdravstvenih instituta pokazuje da su, upravo zahvaljujući redovnom odlasku na odmor, muškarci u pedesetim godinama, manje skloni bolestima srca, pa i infarktu, a za 22 odsto umenjen je i rizik od depresije i anksioznosti.

Iako je reč o opservacijskoj studiji, stručnjaci smatraju da je reč o dobrobiti ublažavanja stresa odmorom, jer se smanjuje krvni pritisak, lučenje kortizola a povećava produkcija serotonina.

Postoje, naime, jasne kardiovaskularne implikacije održavanja ravnoteže i smanjenja stresa. Opušteni, mirni i dobro raspoloženi ljudi pomažu svom srcu da funkcioniše bez problema, čak i u slučajevima hipertenzije ili česte aritmije.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar