Jedan od stvarnih heroja Černobilja

Oleksij Ananenko u hvaljenoj seriji HBO prikazan je kao jedan od trojice junaka zaslužnih što se nesreća u tamošnjoj nuklearki nije pretvorila u još veću katastrofu.

Svijet 17.06.2019 | 16:23
Jedan od stvarnih heroja Černobilja
Ananenko danas živi u jednosobnom stanu u predgrađu Kijeva i tvrdi da nije heroj.

– Nisam se nikada tako osjećao. Radio sam svoj posao – kaže 59-godišnji inženjer koji je s dvojicom kolega učestvovao u vrlo rizičnoj operaciji dreniranja vode ispod nuklearke kako bi se spriječila još jedna, mnogo razornija eksplozija.

U jednom od najdramatičnijih trenutaka u cijeloj seriji, glumci koji igraju Ananenka i dvojicu kolega Valerija Bespalova i Borisa Baranova, lutaju poplavljenim podzemnim hodnicima u potrazi za ventilima koje je potrebno otvoriti kako bi se ispraznili spremnici za vodu smješteni tri metra ispod gorućeg reaktora.

Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije usijanog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s golemom količinom vode u spremnicima.

Na ekranu, zvaničnici informišu radnike kakva opasnost prijeti i trojica se dobrovoljno javljaju za akciju kako bi spriječili “smrt miliona ljudi”.

Istina je da se u stvarnosti strahovalo od druge eksplozije, ali se tada nije znalo kakve bi mogle biti posljedice.

Trojici inženjera, koji su u seriji prikazani kao dobrovoljci, u stvarnosti je naređeno da krenu u misiju. O rizicima im nije rečeno ništa.
 

– Dobio sam naređenje da odem tamo, pa sam otišao – rekao je Ananenko, smeđook i smeđokos muškarac koji nimalo ne nalikuje plavokosom islandskom glumcu Baltasaru Brekiju Samperu koji ga utjelovljuje u seriji. “Nije me bilo strah” – rekao je. 

Zaštićeni samo ronilačkom opremom i jednostavnim maskama za disanje, trojica muškaraca krenula su poplavljenim hodnicima ispod reaktora. Koristeći se svjetiljkama, uspjeli su pronaći ventile i odvrnuti ih.

– Iste sekunde čuo sam zvuk vode koja otiče. To je bilo čudesno – kaže Ananenko. Taj poduhvat pogledao je i na malom ekranu.

– To nismo imali. I kretali smo se brže – kaže pokazujući na boce s kiseonikom. Iako je nosio dva dozimetra, Ananenko se ne sjeća podataka o količini radijacije.

– To znači da nije bila jako visoka – kaže.

Njegov kolega Baranov umro je 2005. ali je treći iz “samoubilačke misije”, Bespalov živ i stanuje u istoj četvrti kao Ananenko.

Ananenko nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i nastavio je raditi u nuklearnom sektoru do 2017. Tada je zbog teške saobraćajne nesreće i ozbiljnih povreda koje je pretrpio morao u penziju.

Odlikovan je nizom sovjetskih i ukrajinskih odlikovanja i sada živi od državne penzije koja iznosi oko 720 maraka.

(Radio Sarajevo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dr

17.06.2019 23:37

Ne postoji greska ekspolozija . To su CIA kriv placenik. Kasnije raspad SFRJ .

ODGOVORITE