Domaća potjernica za Karganovićem

Specijalno tužilaštvo RS 2014. godine pokrenulo je istragu u vezi sa poslovanjem nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica", kojom uprvlja Stefan Karganović. Do danas nema sudskog epiloga. Provjerili smo da li su i šta do sada uradili organi gonjenja iz RS.

Republika Srpska 16.06.2019 | 19:33
Domaća potjernica za Karganovićem
Za Stefanom Karganovićem je raspisana domaća potjernica. Potvrđeno nam je to u banjalučkom Osnovnom sudu. Prema tvrdnjama naših izvora, Karganović je u Americi, što znači da je domaća potjernica samo puka formalnost. Karganović je čovjek koji je od vlasti RS dobio dva miliona maraka za NVO "Istorijski projekat Srebrenica". Novac je potrošio bez evidencije gdje i kako.

Zbog neplaćenih poreza i doprinosa oštetio je budžet za više od 100.000 maraka, a onda je nestao bez traga. Već pet godina je neuhvatljiv za organe krivičnog gonjenja.

’’Gdje god postoje malverzacije i da ima osnova za sumnju za pronevjeru, ja podržavam da nadležne institucije rade svoj posao. Smtram da je to u redu za bilo koga, bez obzira ko je ko’’, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Repunlike Srpske.

Stefan Karganović bio je direktor ’’Istorijskog projekta Srebrenica’’. Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici jeste i Ljubiša Simić, koji se, iako ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar.

Simić je prije nekoliko mjeseci navodno boravio u SAD, gdje se nalazi i njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović, koji je nedostupan organima gonjenja Republike Srpske. Kontaktirali smo i Ljubišu Simića. Međutim, nije želio da kaže da li zna gdje se nalazi Stefan Karganović.


’’Ne, ne. Ja nikakve podatke o tome nemam, niti ja dajem bilo kakve informacije novinarima. Mislim da mene nemate razloga da zovete. Kontaktirajte gospodina direktno’’, kaže Ljubiša Simić.

Vlada Repunlike Srpske nikada nije tražila da Stefan Karagnović položi račune za dva miliona maraka, koliko je potrošio na projekat „Srebrenica“. Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje Republike Srpske", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti.

I uprkos tome, bez smetnji je organizovao javne skupove u Republici Srpskoj. Krajem prošle godine pisao je o ubistvu Davida Dragičevića, nazivajući proteste ’’farsom na Trgu’’, a Davidovog oca ’’korisnom budalom’’. Mediji su pisali da se Stefan Karganović 70-ih godina prošlog vojeka lažno predstavljao kao grof i konzul kraljevine Tongo u Čikagu.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

duduk

16.06.2019 17:58

Dodik dovodi samo svetskog ološa i krimose, opljačkaju i odu, dakle, sve sa režimom se isplanira, a uzme kajmak.

ODGOVORITE
Name

svetski ološ

16.06.2019 18:20

ovaj svetski ološi i mafijaši su vdjeli oazu RS, jer su svi ministri, direktori, političari takvi, koji im pomognu i ugrade sebe na čelu sa Glavnim.

Name

Re

16.06.2019 18:45

Ma naravno domaća potjernica, da se ne bi uhapsio. Stara oprobana već viđena fora od hunte. BANDA!

Name

Dogovorena

17.06.2019 09:00

Dogovorena sprega Dodika i suda da se ne raspise medjunarodna optuznica.Drzavni novac je mnogima odobravan samo na mig Dodika

ODGOVORITE