CIES, lista najvrijednijih igrača na svijetu...

Dolaze neki novi klinci. . . ! Mesi, Ronaldo, Nejmar, Pogba - tonu!

Fudbal 15.06.2019 | 23:15
CIES, lista najvrijednijih igrača na svijetu...
Institut za sportske studije i istraživanje u Nojšatelu (CIES Football Observatory) objavio je novi popis 100 najvrednijih fudbalera današnjice. Nije prvi put da vam prezentujemo njihove liste, ali isto tako nije zgoreg ponoviti da ovaj Institut istraživanja sprovodi na naučnoj osnovi, te da su ona vrlo priznata u svetu fudbala. Algoritmi koji izračunavaju vrednost igrača izuzetno su složeni, a godine, dužina ugovora, klub i reprezentacija za koju predmet istraživanja nastupa, te učinak u prethodnih šest meseci, samo su neki od parametara koji formiraju konačnu cifru. 

Na tronu nije bilo promena. Kao u i tokom poslednjih godinu dana Kilijan Mbape drži ubedljvo prvo mesto, s procenjenom vrednošću od 252.000.000 evra. U vrhu, ipak, ima dosta promena. Lionel Mesi skliznuo je četvrto mesto, dok je Kristijano Ronaldo tek 20. Jedini koji uz Mbapea prebacuju vrednost od 200 miliona jesu Mohamed Salah i Rahim Sterling.  

U TOP 5 probio se engleski tinejdžer Džejdon Sančo, kome sasvim sigurno tek predstoji novi napredak na ovoj listi. Podsetimo, ovaj momak iza sebe ima briljantnu sezonu u dresu Borusije iz Dortmunda, a nedavno je navršio tek 19 godina. 

Veliki pad zabeležili su Nejmar i Pol Pogba - očekivano, dok se mnogi igrači Liverpula probijaju ka vrhu. U TOP 20 nalaze se čak petorica i to je klub sa najviše igrača u samom vrhu liste. 

Kada govorimo o Srbima ponovo se našlo mesta samo za jednog. Razume se, za Luku Jovića. Prema procenama CIES-a novi napadač Real Madrida vredi nešto više nego što su ga Španci platili pre nekoliko dana - 66.400.000 evra. To je bilo dovoljno za 81. poziciju. Pre Jovića na ovak listi pojavljivao se samoNemanja Matić. 

Iz regiona, ili da budemo precizniji, sa prostora bivše Jugoslavije tu je još samo Jan Oblak...

EVO I KOMPLETNE LISTE:



Izvor: mozzartsport

NAPOMENA: U istraživanju su učestvovali samo fudbaleri iz TOP 5 evropskih liga...

Komentari / 0

Ostavite komentar