Island brendira vodu iz česme

Kako bi smanjio količinu plastičnog otpada, Island je pokrenuo novu kampanju u sklopu koje je brendirao vodu iz česme.

Svijet 13.06.2019 | 08:41
Island brendira vodu iz česme
Islandski brend Kranavatn (što u prevodu znači voda iz česme) će od sredine juna biti dio ponude na aerodromima, u barovima i hotelima, a sve u cilju promovisanja turizma bez plastičnog otpada.

Turistički odbor Islanda ohrabruje turiste da se prijave na Kranavatn izazov online gdje mogu dobiti vaučer za novo luskuzno piće, koji mogu iskoristiti u svim mjestima na kojima budu odsjeli.

Razlog ove kampanje jeste istraživanje u kojem je učestvovalo 16.000 turista. Čak 68 odsto njih je reklo da, iako piju vodu iz česme kući, na putovanjima obično piju flaširanu vodu jer ne vjeruju u kvalitet vode u zemlji u koju putuju. 

Ovo je navelo ljude iz turističkog odbora da pokrenu ovu kampanju, iako je voda na Islandu među najboljim na svijetu jer se 98 posto pitke vode uopšte ne tretira hemijski.

Turistički odbor Islanda je izrazio nadu da će ovo piće vrhunskog kvaliteta, stvarano hiljadama godina u glečerima Islanda i filtrirano kroz najbolja polja lave, pomoći smanjenju korištenja plastičnih boca.

Napominju da 80 posto plastičnih boca završi na deponijama ili u okeanima, dok se samo 20 posto plastičnih boca reciklira.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar