Zagorac trojkom srušio Zvezdu za 1-1 u seriji!

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu sa 73:72, u drugom meču finala Superlige Srbije.  Rade Zagorac trojkom vratio finale na početak! Partizanov šuter tri sekunde pre kraja pogodio trojku za pobedu - svoju prvu na utakmici! Sada je nerešeno u seriji za titulu, Partizan - Zvezda 1:1! Zagorac kao Đorđević! Partizan izjednačio! Crno-beli slavili posle dramatične završnice – 73:72.

Košarka 12.06.2019 | 21:33
Zagorac trojkom srušio Zvezdu za 1-1 u seriji!
Heroj crno-belih bio je Rade Zagorac, koji je na tri sekund do kraja pogodio trojku za konačnih 73:72. Beron je šutirao sa pola terena i nije uspeo da pogodi.

Treća utakmica finala igra se u subotu od 18 časova, a domaćin će biti aktuelni šampion Srbije.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Markus Pejdž sa 19 poena, a Zagorac je pre šuta za pobedu imao 0/6 za tri, a onda je pogodio najvažniji u sezoni.

Poraženi tim predvodio je Mohamed Faje sa 14, Davidovac je imao 11, Beron deset, a Ristić devet poena.

Ekipa su loše ušle u utakmicu i moglo je da se pretpostavi u kom smeru će otići meč. Crno i crveno-beli mučili su se u šutu s polja, a prva trojka viđena je tek u osamnaestom minutu.

Domaći košarkaši nošeni sjajnom energijom s tribina bolje su finiširali prvu četvrtinu, posle koje su imali plus osam, 17:9.

Izabranici Milana Tomića bolje su otvorili drugu deonicu, međutim Partizan je brzo uzvratio i posle trojke Markusa Pejdža došli su do maksmilanih +10, 32:22.

Inače, do 18. minuta timovi su šutirali ukupno 0/20 za tri poena. Tada se utakmica malo otvorila, krenuli su da da se pogađaju šutevi i prvo poluvreme završeno je rezultatom 36:29 za Partizan.

Na početku treće četvrtine gosti su zaigrali mnogo bolje. Govor tela im je bio drugačiji u odnosu na prvi period igre i rezultat na semaforu brzo se promenio. Crno-beli nisu mogli ništa da pogode i Zvezda je brzo došla do prednosti.

Nju su uspeli da održe do kraja treće deonice, 59:63. U poslednjoj četvrtini igralo se koš za koš i uglavnom su crveno-beli bili u prednosti. Sjajno je igrao Mo Faje, koji je na tri minuta do kraja doneo Zvezdi velikih +7, 61:68.

Međutim, od tog trenutka kreće serija Partizana predovđena Markusom Pejdžom. Amerikanac pogađa nekoliko važnih šuteva, a košem Zagorca rezultat je bio nerešen 68:68. Do kraja bilo ostalo 66 sekundi.

Odžo je pogodio dva važna slobodna bacanja, potom je Nikola Janković pogodio uz faul, ali je promašio s linije za penala. Na 28 sekundi do kraja rezultat je bio 70:70.

Usledio je napad Zvezde u kojem je Čović promašio polaganje, ali je tu bio Faje, koji je pogodio za +2, 70:72. Na semaforu je bilo još osam sekundi do kraja. Posle dva tajm-auta, lopta je došla u ruke Zagorca, koji je pogodio za pobedu, 73:72.

Velika drama, velika vrućina u "Pioniru" i velika pobeda Partizana!

Rade Zagorac šutirao je jako loše 40 minuta (0/6 za tri), a tri sekunde pre kraja je preuzeo odgovornost i ubacio trojku za pobedu i izjednačenje u finalnoj seriji. Tako je vratio seriju na početak, posle početnog trijumfa branioca titule.

Partizan - Crvena zvezda 73:72 (17:9, 19:20, 13:24, 24:19)

Izborio se Zagorac sa svojim lošim nastupom do tog trenutka, kao što je i Partizan našao način da ostane u igri u svom teškom momentu, jer je Mohamed Faje tri minuta pre kraja postavio Zvezdinih "plus 7" (61:68).

Najraspoloženiji igrač crno-belih, Markus Pejdž, pogodio je tada trojku kojom je održao nadu domaćih, a onda je zajedno sa Nikolom Jankovićem kaznio Zvezdine greške u napadu (Čović, pa Beron) i uveo meč u dramatičan finiš (68:68, u pretposlednjem minutu).

Pola minuta pre kraja, Nikola Janković imao je slobodno bacanje za vođstvo crno-belih, ali ga je promašio, posle čega je Faje doneo Zvezdi prednost pogotkom posle ofanzivnog skoka, šest sekundi pre kraja.

Tih šest sekundi delile su Senegalca od titule heroja ovog derbija, a onda je Trinkijeri na tajm-autu "nacrtao" akciju za Zagorca, koji je dobio loptu od Novice Veličkovića i tri sekunde pre kraja rešio još jedan uzbudljiv derbi!

Sada je 1:1, a naredni meč finala biće odigran u subotu, na Zvezdinom terenu. Otežavajući faktor za crveno-bele biće povreda Ognjena Dobrića, koji je krajem treće četvrtine nezgodno doskočio i zbog bola u skočnom zglobu nije mogao da se vrati na parket do kraja meča.

U vrelini Pionira bolje se snašao - Partizan! Crno-beli su dobili derbi pun uspona i padova rezultatom (73:72)  i na taj način su uspeli da izjednače na 1:1 u finalnoj seriji! Sve  se rešavalo u poslednjoj deonici. Bila je to utakmica sa manjim brojem obrtaja u odnosu na prvi duel, a to je više prijalo Partizanu koji  je pre svega  dobrom odbranom došao do velike pobede. Ključni detalj desio se tri sekunde pre kraja kada je Zagorac sa osam metara, u stilu Aleksandra Đorđevića, pogodio dno mrežice i doneo crno-belima trijumf. 

Pejdž i Veličković  su držali crno-bele u igri trojkama, ali je pogađao i Davidovac sa druge strane. Faje  je bio odličan sa linije za slobodna bacanja i u skoku, a Pejdž je nastavio da pogađa sa distance. Na ulasku u poslednji minut posle poena Zagorca bilo je nerešeno 68:68. Atmosfera na vrhuncu kao i neizvesnost. Odžo je potom pogodio dva slobodna bacanja za prednost Zvezde, a onda Nikola Janković na drugoj strani dao pogodak uz slobodno bacanje.

Usledio je napad Zvezde, Čović je promašio, a Faje skočio u napadu i pogodio iz odbojke na sedam sekundi pre kraja. Partizan je  imao napad za pobedu, a Rade Zagorac je pogodio za erupciju oduševljenja! Do tada najslabiji akter meča izrastao je u velikog junaka. Bio je to sedmi pokušaj Zagorca van linije 6,75. Prethodnih šest je promašio. Međutim, pogodio je kada je bilo bitno. 

Negativno za Zvezdu iz ovog meča je što se Ognjen Dobrić povredio na kraju treće deonice i pitanje je koliko je ta povreda zgloba ozbiljna, ali nije delovalo dobro.

I jedni i drugi su dobro  otvorili meč ispod koša, a loše u šutu spolja. Prve dve trojke je promašio Nikolićza domaće, nadovezao se i Marinković sa dva promašaja, a Faje i Davidovac kada je Zvezda u pitanju, što je bilo dijametralno suprotno svemu što smo gledali u prvoj utakmici finala kada su trojke prštale od samog starta na sve strane.

To se odrazilo i na rezultat, igralo se na  mali broj poena,  a ovoga puta su oba tima dolazila do njih najviše prodorima i igrom ispod koša. Koliko su trojke zakazale govori podatak da je Partizan meč otvorio sa 0/8 za tri, a Zvezda 0/6.

Partizan  je bio taj koji je zadao prvi udarac. Iz tako sporijeg ritma, crno-beli su došli do prve veće  prednosti od 14:7 pri kraju prve  deonice. Igrao je tim Andree Trinkijerija s boljom energijom i u prvih 10  minuta je dozvolio Zvezdi da ubaci samo devet  poena. Posle onakvog šuterskog rešetanja, u prvih 10 minuta ovog duela nije viđena nijedna trojka, a šutnuli su ukupno 14 puta!

Crno-belima je ovakav  ritam više prijao od prve utakmice, međutim nisu uspeli da iskoriste nalet i da se odlepe na neku veću razliku. To su ipak uspeli da urade kada je Pejdž dao trojku (10 razlike) na tri minuta pre kraja poluvremena.Inače, bila je to prva trojka na meču posle 20 promašaja (po 10 za oba tima).

Crno-beli su posle 20 minuta imali 36:29 pre svega zahvaljujući dobroj odbrani,ali u odnosu na to kako se meč kretao sigurno nisu bili prezadovoljni zalihom. I to je Zvezda sigurno htela da iskoristi. Dala je samo 29 poena za poluvreme, a imala je aktivan rezultat.

Zvezda je to osetila i posle razgovora u svlačionici izašla koncentrisano na parket.  U kombinaciji sa promašajima crno-belih, u čemu je prednjačio Zagorac, brzo smo ušli u egal.  Sa trojkom Berona crveno-beli su prešli u prednost na pet minuta do kraja treće deonice.

Kako je vreme odmicalo Zvezda je preuzimala primat,a trojkom Čovića crveno-beli su poveli šest razlike. Na ulasku u poslednju  četvrtinu bilo je četiri razlike za Zvezdu.

To je garantovalo neizvesnu završnicu… Koju je odlučio Rade Zagorac. 

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 73:72 (17:9, 19:20, 13:24, 24:19)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Gledalaca: 5000

Sudije Belošević, Juras, Obrknežević

Partizan: N. Janković 13 (10 sk), Pejdž 19 (4/8 za tri), Pušica, Marinković 6, Jaramaz 4, Veličković 9 (7 sk), Tanasković, Zagorac 5 (1/7 za tri), Renfro 7 (6 sk), S. Janković 5, Gagić 2, Nikolić 3.

Zvezda: Čović 9, Kešelj, Davidovac 11, Nenadić, Lazić 2, Faje 14, Beron 10, Dobrić 3, Ristić 9, Simanić 3, Rivers 4, Odžo 7 (7 sk).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar