Odluka o Mamiću u rukama Grubeše

Sud BiH demantovao je vijest da je odbio izručenje Zdravka Mamića, bivšeg predsjendika zagrebačkog Dinama. Iz ove pravosudne institucije pojašnjavaju da će konačnu odluku o izručenju donijeti ministar pravde BiH.

Bosna i Hercegovina 11.06.2019 | 17:25
Odluka o Mamiću u rukama Grubeše
"Danas je u Sudu održano ročište u ekstradicionom postupku na kojem je traženo izjašnjenje potraživanog Mamića o tome da li pristaje na pojednostavljeno izručenje ili želi redovnu proceduru, što je njegovo zakonsko pravo i na šta je Sud obavezan pitati svakog potraživanog. Potraživani Zdravko Mamić se opredijelio za redovnu proceduru", saopšteno je iz Suda BiH.

Iz ove pravosudne institucije ističu da je na današnjem ročištu takođe razmatrana opravdanost određivanja mjere privremenog pritvora.

"Sud je našao opravdanim odrediti adekvatne mjere zabrane, o čemu je donijeto rješenje", navodi se u saopštenju, te pojašnjava:

"Ističemo da Sud nije odlučivao o izručenju, niti Sud uopšte odlučuje o izručenju. Naglašavamo da je zakonska nadležnost Suda da provjeri ispunjenost uslova za izručenje u svakom konkretnom slučaju, o čemu danas takođe nije odlučivano, te će biti predmetom odluke Suda tek kad Sud dobije ekstradicionu dokumentaciju iz Republike Hrvatske. Konačnu odluku o izručenju će donijeti državni ministar pravde, na osnovu ZMPP u krivičnim stvarima".



Ministar pravde BiH je Josip Grubeša iz HDZ-a BiH, a njegov stranački šef je Dragan Čović koji, kako saznajemo, osim što ne gaji simpatije prema Mamiću, ne želi ni učestvovati u ismijavanju pravosuđa Hrvatske od strane odbjeglog šefa zagrebačkog Dinama. Obzirom na takav odnos snaga sasvim je izvjesno da će ministar Grubeša potpisati odluku o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj.

(Vijesti)

Komentari / 0

Ostavite komentar