Zatražena hitna sjednica PS BiH

Hitnu sjednicu zatražili su Saša Magazinović (SDPBiH), Nermin Nikšić (SDPBiH), Branislav Borenović (PDP), Dragan Mektić (SDS), Jasmin Emrić (A SDA), Nada Mladina (SDPBiH), Damir Arnaut (SBB), Predrag Kojović (NS), Edita Đapo (SBB), Enver Bijedić (SDPBiH), Mira Pekić (PDP), Mirsad Kukić (PDA), Aida Baručija (NB) i Mirjana Marinković-Lepić (NS)

Bosna i Hercegovina 11.06.2019 | 13:56
Zatražena hitna sjednica PS BiH
Poslanici osam stranaka u Predstavničkom domu PSBiH uputili su zahtjev predsjedavajućoj ovog doma Borjani Krišto od koje traže da sazove hitnu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrale dvije tačke dnevnog reda: aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije i Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH sa osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području USK-a.

- Nikakva blokada rada Parlamentarne skupštine BiH, bez obzira na razlog, ne smije biti prepreka da se u ovom trenutku sazove hitna sjednica na kojoj će biti jasno da ni među političarima, jednako kao ni među nosiocima pravosudnih funkcija, nisu svi isti. Najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu da raspravlja o ovom, za društvo u cjelini, veoma važnom pitanju te donese odgovarajuće zaključke, piše u zahtjevu.

Hitnu sjednicu zatražili su Saša Magazinović (SDPBiH), Nermin Nikšić (SDPBiH), Branislav Borenović (PDP), Dragan Mektić (SDS), Jasmin Emrić (A SDA), Nada Mladina (SDPBiH), Damir Arnaut (SBB), Predrag Kojović (NS), Edita Đapo (SBB), Enver Bijedić (SDPBiH), Mira Pekić (PDP), Mirsad Kukić (PDA), Aida Baručija (NB) i Mirjana Marinković-Lepić (NS).

- Smatramo da se hitno treba obaviti rasprava na temu aktuelne situacije u pravosudnim institucijama i migrantske krize. Sjednica treba biti zakazana u roku od tri dana, napisao je Magazinović na Facebook profilu.

Kada je u pitanju migrantska kriza, poslanici su naveli da se naša zemlja i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata, a što je posebno vidljivo u prvim mjesecima ove godine, sa tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

- Sve češći obračuni migranata i drugi obilici narušavanja sigurnosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlamentarna skupština BiH ima obavezu da u skladu sa svojim ovlastima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija, navedeno je, između ostalog, u zahtjevu.

(Oslobođenje)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

King

11.06.2019 12:00

Nema nista hitno... Dode se pita sve! Bih je za kratko vreme pod kontrolom Dode i Rusa!

ODGOVORITE
Name

Re

11.06.2019 12:32

Ma da hoce jednom i da zakuha,rudonja se vise nemoze trpiti pa kom opanci kom obojci.

Name

Sale

11.06.2019 13:25

Ne da nema hitno, nego nema ništa od ove male skupine šake jada.

Name

Re

11.06.2019 14:35

Polako polako Dodao nije ovlada ni sobom a kamoli državom a Rusi jesu ovladali Dodam. E sada ima tu nesto o čemu vi nagadjate a nije u suštini ni slično. Kršenje ustavnih procedura ne dolazi na red istog momenta to se itekako odrazi u budućnosti po onog ko vrši takvu radnju. Kada nam stignu posljedice biće kuknjave o ugroženosti Srba. I na Kosovu smo mislili sto vise bučni to je naše e sada ostalo samo buka.

Name

Милан Гојковић

11.06.2019 12:48

Парламентарна скупштина = Парламентарни парламент = Скупштинска скупштина =Скупштински парламент. И ово довољно говори о бих, зар не ?

ODGOVORITE
Name

Milan

11.06.2019 12:58

A gdje je Sarovic!?!? Izgleda da idu dalje podjele u opoziciji.

ODGOVORITE
Name

BB

11.06.2019 13:06

Trla baba lan.

ODGOVORITE