A ko, ako ne Krstajić?

Na listi želja Jokanović, Jovanović, Tumbaković, Ivić. . .

Fudbal 11.06.2019 | 23:45
A ko, ako ne Krstajić?
Na peticu iz Ukrajine, Srbija je odgovorila četvorkom protiv Litvanije (4:1). Nije isto, naravno, velika je razlika u klasi između te dve reprezentacija, a obraz posle šamarčine u Lavovu i dalje bridi, pa je pitanje da li je očekivani trijumf protiv poslednjeg tima na tabeli u grupi umilostivio čelnike Fudbalskog saveza. Među njima i onih koji zagovaraju opciju da u nastavak kvalifikacija, u septembru protiv Portugalije u Beogradu, krenu sa novim selektorom.

Dan posle poraza od Ukrajine, čelnici FSS većinom su bili mišljenja da je to bila kap, čuj kap - teklo je u Lavovu kao u potoku, koja je prelila čašu i da je vreme da se prekine saradnja sa Mladenom Krstajićem.Procena je bila da su tri letnja meseca, do naredne utakmice, dovoljno vremena da se pronađe novi selektor, koji će pokušati da "popravi" igru i poziciju na tabeli srpskog tima. Posle Litvanije su doduše ublažili stav.

Čudan je ceo Krstajićev mandat na klupi reprezentacije. Od Svetskog prvenstva do danas, praktično samo što je preuzeo državni tim, krenule su glasine o njegovom smenjivanju. On je terao po svom za to vreme i na kraju doterao do Lavova, koji bi mogao da bude njegov Vaterlo.

Ako se neko pita kako je selektor Srbije, uz sav taj sveprisutni mač nad glavom, stigao do ovde, odgovor je jasan: nisu na Terazijama uspeli da mu nađu adekvatnog naslednika. Nekog ko bi bio "poboljšana verzija", a ne čisto zamena radi zamene.

Veliko je pitanje i sada da li u Fudbalskom savezu mogu da nađu selektora koji bi bio po ukusu uvek kritički nastrojene javnosti, ali pitanje je da li čak i takav splet okolnosti ovog puta može da spase Mladena Krstajića. Jednostavno, petica od tima koji je tri dana kasnije sa 1:0 pobedio Luksemburg, preteška je za varenje.

U vrhu FSS-a za svaki slučaj postoji lista potencijalnih kandidata za novog selektora, skrojena dan posle povratka iz Lavova. I na njoj je nekoliko imena za koje je i samim čelnicima srpske kuće fudbala jasno da su male šanse da se prihvate posla u ovom trenutku.

Prvi pik je Slaviša Jokanović. Jedan od najboljih srpskih trenera u ovom trenutku, koji je pritom i slobodan, nema klub. Stekao je finu dozu iskustva radeći od Balkana, preko Tajlanda do Lige šampiona i Premijer lige. Dokazao je da ume da napravi igru, da njegov tim igra atraktivan fudbal. Ipak, šanse da kaže "da" ponudi da postane selektor nisu velike, posebno s obzirom na činjenicu da se i ovog leta dovodi u vezu sa mnogim engleskim klubovima, istina uglavnom iz drugog ranga takmičenja.

Kao jak kandidat ističe se i Ljubiša Tumbaković. Kako je sam sebe nazvao pre neki dan, "večiti kandidat za selektora Srbije". Možda je sada kucnuo taj čas. I on je slobodan posle rastanka sa Crnogorcima, ima veliko iskustvo, izuzetno je cenjen u srpskim fudbalskim krugovima... Jedino, kako kažu, godinama nije u dobrim odnosima sa Nenadom Bjekovićem, potpredsednikom Saveza, a sa kojim bi morao tesno da sarađuje ako bi se prihvatio posla.

Ivica Jovanović je takođe "večiti kandidat" kada god se traži bilo selektor bilo trener dva vodeća srpska kluba. Trenutno nema klub, poslednji mu je bio Al Nasr iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Do sada nije pokazivao ambicije da se vraća u domaći fudbal.

Novo ime koje se pominje je - Vladimir Ivić. Mladi trener je krenuo sjajno da gradi karijeru, osvojio je već trofeje u PAOK-u i u Makabiju iz Tel Aviva, sprema se za napad na Ligu šampiona sa izraelskim klubom, ali mogao bi da mu narednih dana zazvoni telefon, sa brojem sa Terazija 35. Istina, postoji struja u FSS-u koja smatra da je Ivić premlad da se odmah gurne u vatru... A i on je pod ugovorom i dobro mu ide u Tel Avivu.

Nekako prirodni kandidat za novog selektora trebalo bi da bude Veljko Paunović, iako je u senci prethodno pomenutih imena. Osvajač svetske titule na Novom Zelandu sa igračima do 20 godina sada iz Čikaga gleda kako njegovi tadašnji puleni preuzimaju poluge seniorske reprezentacije. Maksimović, Gaćinović, Veljković, Živković, Milinković Savić, Rajković redovno dobijaju pozive za A tim, a neki su se već ustalili kao prvotimci. Bio bi tu i Grujić da nije u sporu sa selektorom, dok je poziv dobijao i Gajić, a šansu čeka i kapiten mlade reprezentacije Jovanović. Deo te generacije je i Jović, koji nije putovao na Mundijalito zbog povrede.

Generacija od koje se mnogo očekuje u srpskoj javnosti stasava da kolo vodi u A timu, pa je možda red staviti na čelo čoveka sa kojim su stigli do svetskog vrha. Uz sve ograde, naravno, da seniorski fudbal nije isto što i takmičenje juniora. Problem je ugovor sa Čikagom, koji ističe tek 31. decembra 2020.

Fudbalski fanatici sigurno će se dosetiti i imena Vladana Milojevića, Marka Nikolića, Dragana Stojkovićaili nekih drugih imena sa popriličnim ugledom u Srbiji, ali kako doznajemo ova se imena, pa ni neka druga, nisu razmatrala. Delom svakako i zato što neki od njih imaju čvrste angažmane.

Postoji i ona poslednja opcija, koja se već nekoliko puta pokazala kao konačno rešenje: Da Krstajićostane, jer FSS nije uspeo da mu pronađe naslednika. Po svim informacijama, ovog puta neće biti takav slučaj, ali uvek je na snazi ona "nikad ne reci nikad".

Na koncu, gledano posle junskog ciklusa utakmica, Orlovi su i dalje u igri za Evropsko prvenstvo, nisu u situaciji koja se ne može popraviti. Sam poraz u Ukrajini nije nešto što može da se nazove velikim kiksom, ali bi svakako bio lakše progutan da uz neki pristojniji rezultat, da nije bilo rasula na terenu i "petarde" u mreži Dmitrovića. Mada, kako je to nekad govorio Vujadin Boškov, bolje jednom izgubiti sa 5:0, nego pet puta sa po 1:0. Pogotovo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport, MN Press, Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar