Trninić: Štrajk nije dobar put

 Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić smatra potpuno neopravdanim štrajk upozorenja koji su krajem prošle sedmice organizovali pojedini predstavnici sindikalnih organizacija koje djeluju pri "Željeznicama Republike Srpske" i uvjeren je da neki sindikalni lideri više gledaju svoje interese i pozicije, nego radnike koje zastupaju.

Republika Srpska 11.06.2019 | 09:33
Trninić: Štrajk nije dobar put
On je naglasio da je iznenađen i razočaran stavovima nekih lidera sindikata zbog toga što je bilo dogovoreno da radnici dobiju stimulacije na plate, te istakao da je kontraproduktivno njemu postavljati uslovi i ucijene.

"Sa upravom `Željeznica` ćemo sprovesti što smo i dogovorili o stimulaciji na plate, a predstavnici sindikata imaju pravo da na svoj način vode borbu. Štrajk svakako nije dobar put i ne znam kuda vodi", istakao je Trninić za današnji "Glas Srpske".

Trninić je naglasio da se problem poslovanja "Željeznica Republike Srpske" dugoročno može riješiti procesom restrukturisanja, koje već ide veoma dobro, a, kako je dodao, prema ocjeni Svjetske banke to je čak jedno od najuspješnijih restrukturisanja koje su vodili.

Govoreći o planovima kada je riječ o smanjenju broja radnika, Trninić je naglasio da na taj način može doći do disbalansa na pojedinim mjestima, ističući da je planirano i da se to u potpunosti ispunjava - da nijedan radnik ne smije ostati nezbrinut.

Prema njegovim riječima, u "Željeznicama Republike Srpske" je već manje 640 radnika, a nijedan nije ostao nezbrinut - svi su ili penzionisani, otišli uz otpremninu ili na lični zahtjev, navodeći da se stalno prati situacija.

Govoreći i mogućnosti uvođenja avionske linije između Republike Srpske i Rusije, Trninić je naveo da bi to imalo ogroman značaj za Srpsku.

"Potpuno smo promijenili pristup razvoju `Aerodroma Srpske`, što je već vidljivo jer smo udesetrostručili broj putnika. Cilj nam je da i dalje napredujemo, a za to su nam, naravno, potrebne nove linije. U tom pogledu je razgovarano, između ostalog i sa kompanijama iz Rusije koje su iskazale interesovanje, ali je sve još u fazi pregovora", naveo je Trninić.

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zlaja

11.06.2019 07:38

Sa vama tornjacima čovjek ne može drugačije nego nekom vrstom sile jer je i sami sprovodite kad vama treba! Štrajkuju ljudi i u Njemačkoj po nekad pa to niko iz vrha vlasti ne sprečava a kod nas ,čim se narod malo pobuni da traži ono što im pripada,to je odmah udar na Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Ре:

11.06.2019 08:47

Па како не разумијеш? Они су Република Српска а не ви ситни типови. Па они су и цркву затворили за вас ситне а ни на клупи не можете сједити тек тако без везе. Чим сједнеш на клупу викну ено га непријатељ Српске. Само они и њихов Вожд су држава све остало је боранија.

Name

Жељезничар

11.06.2019 08:50

Гос . Трнинићу дали ви имате праву информацију са жељ. Радници одлазе , нема ко да ради , вучна и вучена срества катастрофа , пруга катастрофа нема ко шибље да посјече, сигнале које сте пустили још су у пробном раду у пар станица нераде сигнали , маши . стају и кад нетреба јер мора узети налог за излазни сигнал , неради даљинско напајање, евп. мирају бити запосједнуте људима који даноноћно дежурају и немогу радити друга одржавања , нема репроматеријала , па и горива за диз лок , пресипа се из једне и друге и још много тога и није само битно ријешити се људи и то са великим кредитом који се још није и почео враћати али ви све тако и радите јер вас није ни брига коће то враћати , битноје да је вама сад добро.Ово сам изнио из набоље намјере јер доста моји чланова породице је тарадило пен.а и ја ради 30 год.Поздрав.

Name

re

11.06.2019 10:09

Pa jedte, prije je bio jedan putnik na aurodromu, sad 10. A tek Trebinje, guzva ....

Name

Istok

11.06.2019 08:10

Cekam samo kad ministri poceti da propagiraju dobrovolji patriotski rad . Onako za dzaba , al da caste rukovodioce da radnike prime da rade besplatno. I to ce kod radnika proci . Ispusice oni tu lulu ko bog jedan. Zato radnicka klaso , pusi , sisaj , lizi ono sto ovakva budaletina izas..e jer vam se moze. Jer nemate kugle , loptice iliti mu.. da se suprostavite ovoj bagri koja ce sutra traziti da im zensku djecu podvodite da zadrzite bilo kakav posao . Shisaj stoku .

ODGOVORITE
Name

Ovo je

11.06.2019 08:17

poruka radnicima da ne slušaju svoje sindikalce nego ovog nerasta. Svjetski rezultati rada samo eto niko da ga pohvali.Recenicu sastaviti nezna ali glumi ministra u vladi. Šta nam se ovo dešava i dali smo to mi zaslužili?

ODGOVORITE
Name

zeljeznicar

11.06.2019 08:29

ja cu sutra da napustim al od odpremnine nema nista napustis i nikom nista od odpremnine dobijes samo radnu knjizicu

ODGOVORITE
Name

XY

11.06.2019 08:34

Vazno je da ti mozes krasti, da namjestas pislove svojoj firmi, da grabis od drzave milione namjestajuci basnosnovne tendere svojoj firmi. Smeta ti predsenik sindikata, koji je jedan od rijetkih sto se nije utalio sa vama, vec stao na stranu sirotinje. A tek o poslivanju tvoje fabrike i torture tvojih bahatih sinova,tu bi tuzioci imali pune ruke posla. Da imas i malo savjesti i morala pozabavio bi se prvo njima jel narodu je dista njihovog siledzijstva.!!!!!

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.06.2019 08:40

Strajk je odlican put, kada je to jedini nacin da se ukaze na neke probleme.

ODGOVORITE
Name

BOBA

11.06.2019 11:02

NIJE STVAR JELI ŠTRAJK DOBAR.STVAR JE U TOME ŠTO SE ONI BOJE ŠTRAJKA PA SE ZADUŽUJU.SVIJEST NARODA JOŠ NIJE PRORADILA A KAD PRORADI BIĆE KASNO.NJIHOVI DŽEPOVI SU PREPUNI.NAROD NEKA TRPI.

ODGOVORITE
Name

Bratunac

11.06.2019 19:14

Pa ovaj kobajagi ministar ne zna dvije rečenice sastaviti.Treba mu dati macolu da radi na pruzi.

Name

Krajina

11.06.2019 21:05

Pa kako tako brzo ministre zaboravi kako si go i bos došao u Bratunac,a danas milioner sa dva sina koi svaki dan naprave veći ili manji problem.Kriju se iza tebe.A ti miješaš babe i žabe a nema je ni čudo kafa nisi u struci za funkciju koju ti partija daje a posebno što nisi ni sposoban.

Name

Gogs

11.06.2019 19:03

Daj ti njima plate a ne stimulacije od 50-100km.

ODGOVORITE