Osušilo se drvo prijateljstva

Drvo prijateljstva koje su posadili Donald Tramp i Emanuel Makron simboliziralo je prijateljstvo između ova dva svjetska lidera, ali se to drvo osušilo nakon nešto više od godinu otkako je posađeno.

Svijet 10.06.2019 | 13:36
Osušilo se drvo prijateljstva
Francuski predsjednik Emanuel Makron predao je mladi hrast predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu tokom državne posjete Vašingtonu u aprilu prošle godine, a fotografije trenutka kada su ova dva političara sadila drvo lopatama zlatne boje dok su njihove supruge gledale bile su apsolutni hit na internetu prošle godine, ali i meta brojnih šala.

Drvo je došlo iz Belleau Wooda sa sjevera Francuske, gdje je skoro 2.000 Amerikanaca poginulo u junu 1918. godine pred sami kraj Prvog svjetskog rata. Makron je tada rekao da će drvo i njegovo simoboličko porijeklo biti podsjetnik u Bijeloj kući o njihovim međusobnim vezama.

Međutim, nekoliko dana kasnije, drvo je povučeno iz zemlje i odneseno. Pokazalo se da je, kao i svi živi organizmi uvezeni u SAD, moralo proći kroz karantin.

Gerard Araud, tadašnji francuski ambasador u SAD-u, obećao je na Twitteru da će drvo biti presađeno, ali nedavno je novinska agencija AFP izvijestila da je stablo uginulo tokom privremene izolacije.

Interesantno je da sušenje stabla dolazi nakon kontinuiranog pogoršanja odnosa dva predsjednika, prenosi Sky News.

Tramp i Makron pojavili su se prošle sedmice kada su govorili na obilježavanju 75. godišnjice Dana D u Francuskoj. Svečanost je uslijedila nakon niza neslaganja među njima o pitanjima koja uključuju trgovinu, zaštitu okoline i nuklearni sporazum u Iranu.

(Klix) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pa...

10.06.2019 12:11

Bilo je neiskreno. Zato se osušilo.

ODGOVORITE
Name

Savka

10.06.2019 13:44

Bolovalo i patilo pa se osusilo.

ODGOVORITE
Name

Rum plocica

10.06.2019 14:52

Makronova baba zapisala sadnicu. Vidi se na fotografiji da je na gotovs.

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

10.06.2019 18:01

Jest vala, i meni se čini!