Drastičan pad broja studenata

Broj studenata u BiH u proteklih deset godina smanjen je za skoro 18. 000.

Bosna i Hercegovina 10.06.2019 | 11:06
Drastičan pad broja studenata
U ovoj akademskoj godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja upisano ih je 87.548, a u 2008/2009. godine bilo ih je 105.358.

Svi se slažu da je osnovni problem demografske prirode te ističu da i u državama u okruženju gotovo svi univerziteti bilježe smanjen broj vlasnika indeksa.

Demograf Stevo Pašalić kaže da, u situaciji kada imate ukupno smanjenje broja stanovnika, odnosno broja rođenih, to za posljedicu ima i manji broj onih koji pohađaju osnovne škole, srednje škole te fakultete.

"Trend smanjenja broja studenata prisutan je gotovo u cijeloj Evropi. Rumunija je za deset godina izgubila 50 odsto studentske populacije", rekao je Pašalić za "Nezavisne".

Pašalić, koji je i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da svi javni univerziteti bilježe izražen pad broja studenata, dok su privatni, kako dodaje, u totalnom demografskom kolapsu.

"I Sarajevski univerzitet, koji je najveći, takođe već osjeti smanjenje broja studenata. Ali i svi drugi univerziteti u BiH, ali, recimo, i u Srbiji. To je boljka cijele jugoistočne Evrope. Bojim se da bismo se mi još više 'ispraznili', hipotetički, ako bismo ušli nekada u EU", rekao je Pašalić.

Podaci koji su nam ustupljeni sa Univerziteta u Banjaluci nedvosmisleno ukazuju na to da i oni i te kako, kada je riječ o broju studenata, bilježe minuse.

"Na prvom ciklusu studija u akademskoj 2008/2009. godini na Univerzitetu u Banjaluci bilo je upisano 16.949 studenata. U akademskoj 2018/19. godini na prvom ciklusu studija upisano je 11.690 studenata", rekli su za "Nezavisne" iz Univerziteta u Banjaluci.

Dodaju da je više faktora koji utiču na smanjenje broja studenata, od negativnog prirodnog priraštaja do migracija, odlaska mladih i slično.

"Svake godine imamo sve manje učenika upisanih u prve razrede osnovnih škola, a što kroz određeno vrijeme osjetimo i mi u visokom obrazovanju. I u okruženju gotovo svi univerziteti imaju sličan problem, a to je manjak studenata", kazali su iz Univerziteta u Banjaluci.

Smanjen broj studenata prouzrokovao je i skromniji broj diplomaca. Po podacima Agencije za statistiku BiH, u 2008. godini diplomiralo ih je 15.013. Brojka je, deset godina kasnije, bila siromašnija - lani je diplomu steklo njih 14.220.

Istovremeno, najsvježiji podaci o broju nezaposlenih pokazuju da 34.507 osoba sa fakultetskom diplomom traži posao.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ko da studira

10.06.2019 09:12

Ok,demografski i zbog rodjenja manjeg djece i zbog iseljavanja mladih al i kupovina diploma na kojekakvim privatnim skolama je ogroman problem

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

10.06.2019 10:37

Tako je.Danas fakultetske diplome imaju podobni koji su sa jedva zavrsili Osnovnu Skolu preko noci su dobili fakultetske diplome tako da mnogi ne posjeduju Sredju Skolu.Onda mnogi se bore da sto prije ako je moguce da ode u inostranstvo da rade najobicnije poslove jer znaju bez obzira koliko bili skolovani nece dobiti kod nas sansu pogotovo ako zeli svoje znanje da iskoristi.

Name

Re

10.06.2019 10:39

Posten svijet salje djecu da studira na pravim univerzitetima, a na njiva-fakultetima po rupi seljackoj.

Name

Inzenjer

10.06.2019 10:44

Dodaj tome jos i neisplativost studiranja. Moja dvojica kolega sa fakulteta voze kamione po eu i ja se pakujem za njima jer ovde inzenjer ima platu kao mehanicar, pekar ili varioc. Naravno pod uslovom da ima srece i sobije posao za koji se skolovao. Ja sam inzenjer saobracaja(javni univerzitet) a trenutno radim kao kamiondzija.

Name

Goran

10.06.2019 11:42

Zatvorit takozvane privatne fakultete i pola problema je rješeno! Rak rana svih država u okruženju. Propaliteti kupuju diplome po kojekakvim njivama i potkrovljima kuća. Kriminalci i ratni profiteri gazde tih nazovimo ih škola.

Name

Petar

10.06.2019 09:18

ALI ZATO PRIVATNI FAKULTETI CVJETAJU

ODGOVORITE
Name

Biznis

10.06.2019 11:28

Preko 30 000 nezaposlwnih privatni fakulteti.

Name

A

10.06.2019 09:19

Eee ne uči se nikome više. Sve više se omalovažavaju ljudi koji nešto znaju,koji se trude,koji vrijede...a istovremeno se svuda poklanjaju dobre ocjene na NEZNANJE samo radi nekog interesa,potkupljivanja i sl. Oni koji uče samo ako mogu idu dalje u strane zemlje, a ovdje ostaje samo ŠKART koji ničemu ne vrijedi! Oni POJEDINCI koji nešto znaju i koji ostanu ovdje muče se na razne načine samo da prežive! A njih uništava i sama pomisao gdje žive u kakvom haosu! Ko je kriv????? Možemo li išta promijeniti?????

ODGOVORITE
Name

svaka

11.06.2019 19:10

cast isto mislim.

Name

Naravno

10.06.2019 10:17

Univerzitet u BiH su zaostali,nisu rangirani na Šangajskoj listi jer nema naučnih radova objavljenih u međunarodnim renomirani časopisima,a sada nisu ni akreditovani što znači da sve što rade od upisa brucoša preko predavanja, kolokvijuma, ispita, diplomskih i Master i doktorskih radova je ništavno.Maturanti koji su sa svojim znanjem spremni da studiraju moraju da idu van BiH da studiraju(iz RS u Beograd i Novi Sad-koji kao Univerzitet šalje delegacije sa svih fakulteta po srednjim školama u Istočnom dijelu RS i predstavlja fakultete i odvodi talentovane maturante).Oni koji ostaju u RS na ova dva Univerziteta nisu svjesni, a time ni zreli za studiranje jer su slijepi kod očiju. Ovi što idu na privatne "fakultete" su ološ koji kupuje diplome koje važe samo u režimskim ustanovama uz korupciju i nepotizam. Mora se napraviti razlika i studentom se mogu nazvati samo oni koji studiraju van granica BiH.Umjesto razvoja i ulaganja u Univerzitet, laboratorije,institute i razvoj kadrova kod nas je rađen obrnut proces tako što su do master i doktorske titule mnogi došli plagijatima, fakulteti bez savremene opreme, nema naučno istraživačkog rada već samo politička podobnost, domacija društvenih fakulteta nad tehničkim. To je uništilo Univerzitete i Fakultete da je svakom normalnom koji nije pod uticajem režimskih medija jasno da nisu više nisu ustanove koje će obrazovati kvalitetan kadar.Maturanti uzmite diplome i sa znanjem koje imate pravac Beograd, Novi Sad, Beč....

ODGOVORITE
Name

Proleter

10.06.2019 10:56

Ako je upisano studenata manje za 15 000, a broj diploma manji samo za oko 1000, nameće se zaključak da je ostatak diplomaca politička svita koja upisuje fax sa 40-60 godina, odnosno kojima se podijele diplome da bi im bile ulaznica za pojedine funkcije za podobne.

ODGOVORITE
Name

Vuk

10.06.2019 10:57

Ma sta ce nam studenti i ovako se ne moze ziviti od raznoraznih menadzera i strucnjaka...koga god da pitas sta radis kaze studiram to je postalo osnovno zanimanje...umjesto da se omladina usmjerava vec u srednjoj skoli kroz nju se proleti cisto onako radi reda i kasnije niko eksera zakucati ne zna...omladina nazalost zivi u nekom bajkovitom holivudskom filmu sa beverli hilsa svaka vrsta rada je za vecinu postalo sramota svi cekaju da nesto padne sa neba a niko prebijene marke nema u dzepu potucaju se po kaficima i kladionicama samo da im dan prodje...beznadje od sistema i drzave!!!

ODGOVORITE
Name

NE NIKAKO

10.06.2019 14:03

AKO VAD CEKA RADNO MJESTO IDITE NA BRZE ORIVATNE FAKULTETE.KAO DJECA NASIH POLITICARA I TAJKUNA.NEMOJTE RODITELJE MUCITI A NI SEBE.MOJA DJECA SU ZAVRSILI U NOVOM SADU DRZAVNE FAKULTETE.I TO INZINJERI POLJOPRIVREDE.NE SEMBERIJI NE TREBAJU.DA SAM IM TAJ NOVAC KUPIO PO STAN KOJI SAM ULOZIO U NJIHOVO SKOLOVANJE..SAD BAR NE BI ZIVJELI SA RODITELJIMA I RADILI ZA MINIMALAC..NIKOG DIPLOMA NE ZANIMA....NI ZNANJE..U PAMET SE DJECO A I RODITELJI..

ODGOVORITE
Name

ago

13.06.2019 18:45

a zato su nasi dekani neveseli nema vise ko da daje gic na raznju janje viskic dzeki a tom je to sto posto istina jer sam do dozivijo svaki razgovor sa njima janje prase i jos dosta toga ako neko kaze onda da je to laz cu ja licno da napisem sl, put njihova imena adresu sve

ODGOVORITE