Zatvoreno 547 restorana i kafića

Iranska policija zatvorila je 547 restorana i kafića u Teheranu, jer nisu poštovali "islamska načela", te uhapsila 11 lica, rekao je šef policije glavnog grada Irana Hosein Rahimi.

Svijet 09.06.2019 | 14:20
 Zatvoreno 547 restorana i kafića
Rahimi je rekao da je poštovanje islamskih principa i propisa jedna od najvažnijih misija i zadataka policije, piše "Gardijan".

Novinska agencija Fars javila je prekršaji uključuju "nekonvencionalno oglašavanje u sajber prostoru, puštanje nedozvoljene muzike i razvrat".

Prema navodima ove agencije, operacija je izvedena u posljednjih 10 dana.

Šef posebnog suda u Teheranu, koji se bavi "krivičnim djelima u oblasti kulture i morala", pozvao je građane da prijave slučajeve "nemoralnog ponašanja".

Građani Teherana mogu da prijave ako je "neka osoba u automobilu uklonila hidžab", ako je neko domaćin zabave kojoj prisustvuju i muškarci i žene ili ako na Instagramu vide nemoralan sadržaj.

Prema islamskim propisima oblačenja, žene javno samo mogu da pokažu lice, šake i stopala, a treba da nose skromne i nenapadne boje. Alkohol je zabranjen.

Vlada je 2012. godine naredila postavljanje kamera u kafićima da bi se pratilo ponašanje gostiju. Neki vlasnici radije su odlučili da zatvore lokal.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

09.06.2019 12:27

Ovi Iranci se ugledali na ove nase u Prnjavoru,ako nisu izdali racun od 2km odmah zatvaraju zrgovinu.A cak nekima ako su na izlogu u radnji drzali sliku Pravda za Davida.

ODGOVORITE
Name

zoka

09.06.2019 14:57

Kome cu sad prodavat sljivu nemerem ni u Sarajevu.

Name

Gradjanin

09.06.2019 17:39

A zašto da ne izdaje fiskalni račun ionako je sve privatnik uzeo sebi,ja bi ga zatvorio zauvijek...Radnik