EP: Rusi stali tek na devet golova! I još...

Četiri gola Artema Dzjube! Reprezentativci Bosne i Hercegovine sa važnog gostovanja u Finskoj vraćaju se praznih šaka.  Rusi rešetali do devet, Mađari prvi u grupi.  San Marino je definitivno najgora evropska selekcija. . .  Kraj neslavne tradicije: Severna Irska do jeseni ispred Nemaca i Holanđana! Ostrvski fudbaleri dali golove u gostima posle gotovo dve godine za trijumf nad Estonijom od 2:1.

Fudbal 08.06.2019 | 20:30
EP: Rusi stali tek na devet golova! I još...
Hvala fudbalerima San Marina!

Ubedljivim porazom u Saransku od Rusije (0:9) učinili su da Srbija ne bude selekcija sa najviše primljenih golova u dosad odigranim mečevima junskog termina kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Pet golova koje su "orlovi" primili u Ukrajini sigurno bi igrači San Marina rado prihvatili da su znali koliko će njihov domaćin biti raspucani.

A, nije tako delovalo u uvodnim minutima...

Prvi put u meču, golman Novare Elia Benedetini savladan je u 25. minutu i to od saigrača. U nameri da blokira centaršut Golovina, Ćevoli je loptu skrenuo u gol svog tima. Usledio je zatim prvi od četiri gola Artema Dzjube ove subote.

Napadač Zenita seriju je otvorio u 31. minutu, iz penala i to je bilo sve što se tiče prvog poluvrema, posle čega je malo ko mogao da očekuje ono što je usledilo.

Po povratku sa odmora usledio je šuterski trening Rusa, a još sedam lopti završilo je u mreži slabašnog San Marina. Uspeo je Beneditini čak i da odbrani drugi penal Dzjubi, ali je iskusni centarfor bio najbrži da "odbitak" pošalje na željeno mesto.

Pored njega, u strelce su se za domaću selekciju upisali Kudrjašov, Mirančuk i Smolov dva puta.

Rusiji je ovo druga pobeda u tri utakmice i sada se izjednačila po broju bodova sa Belgijom, koja ima meč manje.

Na važnom gostovanju u Tampereu, gde je tokom utakmice bila prava provala oblaka, Bosna i Hercegovina je doživela poraz od Finske - 0:2.

Bez suspendovanog veziste Miralema Pjanića selekcija Roberta Prosinečkog nije delovala dovoljno ubojito, a greške veznog reda domaćini su umeli da kazne i ostanu u igri za jednim od prva dva mesta. Strelac oba pogotka bio je odlični Temu Puki, želja Crvene zvezde pre godinu dana, koji iza sebe ima odličnu sezonu u Noriču, u kom je sa 29 golova predvodio saigrače do prvog mesta u Čempionšipu i plasmana u Premijer ligu naredne sezone.

Od ostalih mečeva igranih u ovom terminu (subota, 18 časova) izdvaja se preokret Severne Irske u Estoniji. Gosti su na poluvremenu gubili, ali su golovima Vašingtona u 76. i Madženisa u 78. minutu uspeli da dođu do pobede 2:1, maksimalne treće u tekućim kvalifikacijama.

Dobili su Nemci i Holanđani izazov za naredne utakmice u svojoj grupi, a videćemo i koliko je ozbiljan.

Rusija - San Marino 9:0! Imamo najubedljiviji trijumf u ovim kvalifikacijama! I ubeđeni smo da nije toliko do snage Rusa, koliko do tragičnog tima San Marina, koji je još jednom potvrdio da je najgora nacionalna selekcija Evrope. Čak je i Gibraltar uspeo da kljucne poneku pobedu u Ligi nacija. Četa iskusnog Italijana Franka Varele ne može ni do boda, evo već pune četiri godine tri meseca?! Toliko dugo traje niz poraza San Marina. Prebrojali smo - ovo im je jubilarni 30. zaredom. 

Rusi ne bi trebalo da imaju problema da zauzmu drugo mesto u grupi I. Belgijanci su ih dobili u prvom kolu, pokazali ko je glavni, ali ekipe poput Škotske, Kipra ili Kazahstana zaista ne deluju kao ozbiljna pretnja Zbornaji. Rusija iz tri meča ima šest bodova i trenutno je izjednačena sa Belgijom na prvo mestu, s tim da bronzani sa Mundijala imaju utakmicu manje.  

Suludo je komentarisati današnji susret posle ovakvog rezultata. Možemo samo da se čudimo kako su gosti izdržali punih 25 minuta bez primljenog gola, na startu susreta. Artjom Dzjuba istakao se sa četiri gola, Smolov je pogodio dva puta, a Kudrjašov i Mirančuk po jednom. Prvi gol na meču delo je štopera gostiju Sevolija...

Ovo je najteži poraz San Marina od 2011. godine, kada im je takođe u kvalifikacijama za EURO Holandija dali 11. 

U grupi E očekuje nas vrlo uzbudljiva borba za prva dva mesta jer finalisti Mundijala u Rusiji - Hrvati, uopšte ne deluju impresivno, Slovaci su sazreli i imaju jako opasan tim, dok su Mađari pokazali da mogu da iznenade savladavši upravo Vatrene u prošloj rundi. Pa i taj Vels. Sa njim se nikad ne zna. Ume da zaprže čorbu favoritima... Večeras Mađarska sigurna na gostovanju u Azerbejdžanu (3:1), što joj je obezbedilo prvo mesto u grupi. Blistao je štoper RB Lajpciga Vili Orban s dva pogotka. Njegov drugi gol za 0:2 odneo je prevagu početkom drugog poluvremena. Domaćin se vratio na tren u igru, igrao se 69. minutu, ali već u narednom napadu Holman je rešio sve dileme - 1:3. 

Kraj neslavne tradicije: Severna Irska do jeseni ispred Nemaca i Holanđana! Ostrvski fudbaleri dali golove u gostima posle gotovo dve godine za trijumf nad Estonijom od 2:1.

Sedam utakmica, gotovo dve godine, ili preciznije 719 minuta čekali su navijači Severne Irske koji putuju svuda po svetu i prate ovu reprezentaciju da vide gol svog tima na gostovanjima. I konačno su ga dočekali i to na drugom kraju Evrope u Estoniji gde je zabeležena slatka pobeda.

Ne samo što su sjajni fudbaleri selektora Mijakla O'Nila skinuli prokletstvo neefikasnosti na strani, već su postigli dva komada za samo tri minuta u Talinu protiv borbene Estonije i trijumfom od 1:2 (1:0) sačuvali prvo mesto uz grupi ispred Nemačke i Holandije sa maksimalnim učinkom iz startne tri utakmice.

Nije počelo dobro po Irce, a rastrzanu i lošu igru u prvom poluvremenu domaći fudbaleri su iskoristili da povedu i nagoveste možda iznenađenje. Strelac lepog gola iz slobodnog udarca u 24. minutu bio je domaći vezista Vasiljev koji je uhvatio na spavanju mladog golmana Lidsa Bejlija Pikok Farela.

Bio je to znak fudbalerima sa Ostrva da se razdrmaju posle loših prvih 45 minuta, a ulazak Konora Vašingtona u 46. minutu uticao je znatno na bolju igru gostiju u nastavku.

Preokret je, istina, počeo tek u 69. nakon ulaska Džoša Magenisa koji je najpre pomogao Vašingtonu da u 77. minutu iznenadi estonskog golmana posle sjajnog prodora po levoj strani i rutinske egzekucije, a samo tri minuta kasnije i Magenis je pogodio za konačnih 2:1 i veliko slavlje brojnih navijača Severne Irske.

Pošto je rival selekcije Severne Irske u sledećem kolu reprezentacija Belorusije sva je prilika da će borbena ostrvska selekcija dočekati jesen kao prva u grupi C, možda sa svih 12 bodova pa će moći da uživa u letnjoj pauzi pošto je okršaji s favoritima Nemačkom i Holandijom očekuju tek početkom septembra.

REZULTATI:

Grupa C

Estonija - Severna Irska 1:2 (1:0)
/Vasiljev 25 - Vašington 76, Madženis 78/

Belorusija - Nemačka 20.45

TABELA: Severna Irska (3) 9, Holandija (2) 3, Nemačka (1) 3, Estonija (2) 0, Belorusija (2) 0.
11. jun: Nemačka - Estonija, Belorusija - Severna Irska.

Grupa E

Hrvatska - Vels 2:1 (1:0)
/Lorens 17. ag, Perišić 48 - Bruks 77/

Azerbejdžan - Mađarska 1:3 (0:1)
/Madatov 70 - Orban 18, 53, Holman 71/

TABELA: Hrvatska (3 utakmice) 6 bodova, Mađarska (3) 6, Slovačka (2) 3, Vels (2) 3, Azerbejdžan (2) 0.
11. jun: Azerbejdžan - Slovačka, Mađarska - Vels.

Grupa H

Island - Albanija 1:0 (1:0)
/Gudmundson 22/

Moldavija - Andora 1:0 (1:0)
/Armas 8/

Turska - Francuska 20:45

TABELA: Francuska (2 utakmice) 6 bodova, Turska (2) 6, Island (3) 6, Albanija (3) 3, Moldavija (3) 3, Andora (3) 0.
11. jun: Island - Turska, Andora - Francuska, Albanija - Moldavija.

Grupa I

Rusija - San Marino 9:0 (2:0)
/Ćevoli 25ag, Dzjuba 31p, 74, 76, 88, Kudrjašov 36, Mirančuk 41, Smolov 77, 83/

Belgija - Kazahstan 20.45
Škotska - Kipar 20.45

TABELA: Belgija (2 utakmice) 6 bodova, Rusija (3) 6, Kipar (2) 3, Kazahstan (2) 3, Škotska (2) 3, San Marino (3) 0.
11. jun: Kazahstan - San Marino, Rusija - Kipar, Belgija - Škotska.

Grupa J

Jermenija - Lihtenštajn 3:0 (2:0)
/Gazarjan 2, Karapetijan 18, Barsegjan 90+1/

Finska - BiH 2:0 (0:0)
/Puki 56, 68/

Grčka - Italija 20.45

TABELA: Italija (2 utakmice) 6 bodova, Finska (3) 6, Grčka (2) 4, BiH (3) 4, Jermenija (3) 3, Lihtenštajn (3) 0.
11. jun: Lihtenštajn - Finska, Italija - BiH, Grčka - Jermenija.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar