EP: Puki ''pukao zmajeve'' u Finskoj!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je prvi poraz u kvalifikacijama za EURO 2020. Bolji od "zmajeva" u Tampereu bila je selekcija Finske sa 2:0 (0:0) pogocima Temua Pukija.  Rafal koji ne staje! Puki pokosio i Robijeve izabranike, Finska uz rame Italiji! Fantastični golgeter Noriča postigao oba pogotka u velikom slavlju svoje selekcije - 2:0!

Fudbal 08.06.2019 | 20:18
EP: Puki ''pukao zmajeve'' u Finskoj!
"Zmajevi" nisu mogli bez Miralema Pjanića da stignu do povoljnog rezultata u Tampereu.

Zasluženu pobjedu i tri velika boda osvojili su Finci zahvaljujući sjajnom napadaču Noriča, Temuu Pukiju, koji je sa dva pogotka u drugom poluvremenu srušio izabranike Roberta Prosinečkog.

Prvi u 56. minutu postigao je majstorski nakon što je prevario Tonija Šunjića i sa 16 metara pogodio mrežu Ibrahima Šehića, da bi u 68. minutu stavio tačku na veliki trijumf nakon što je "lobovao" golmana BiH.

FINSKA - BiH 2:0 (0:0)

Izabranici Roberta Prosinečkog nisu u subotu bili ni sjenka ekipe iz prva dva kola kvalifikacija, posebno u veznom redu, gdje se vidjelo koliko je nedostajao Pjanić. 

Uprkos tome, "zmajevi" su uspjeli da kreiraju nekoliko solidnih šansi, posebno po desnoj strani gdje je dobru partiju pružio Edin Višća stvarajući višak i dajući upotrebljive lopte u napad, gdje je najčešće usamljen bio kapiten Edin Džeko.

Džeko je i propustio najbolju šansu za BiH u 77. minutu kada je, nakon centaršuta Eldara Čivića, glavom sa pet metara šutirao iznad prečke.

Ali, valja naglasiti da je najbolji akter "zmajeva" na terenu ipak bio golman Ibrahim Šehić, čije su odbrane spriječile da BiH doživi katastrofu u Tampereu i to je ono što treba posebno da zabrine selektora pred odlazak u Torino na megdan "azurima".

Kakva golgeterska forma Temua Pukija! Najbolji strelac engleskog Čempionšipa sa dva pogotka je srušio bledu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u Tampereu, pa se Finska probila na deobu prve pozicije u grup J sa Italijom, sa osvojenih šest bodova, ali i utakmicom više od Azura - 2:0 (0:0).

Sjajni napadač Noriča, koji je prošlog leta želela i Crvena zvezda, iskoristio je dve loše intervencije odbrane selekcije Roberta Prosinečkog. Prvo je u 56. minutu sjajno prevario Šunjića i preciznim udarcem matirao Šehića, dok je 12 minuta kasnije još hladnokrvnije krunisao kontranapad domaćina i "bocnuo" loptu preko golmana turskog Erzurma.

Gosti su kao favoriti stigli u Tampere, ali nisu uspevali da to da pokažu na terenu. Tek u nekoliko navrata pripretili su preko Duljevića i Džeka, ali ih je u potpunosti isekla situacija kod prvog gola. Tada su potpuno nerezonski sve linije tima krenule previše napred, pa je spori Šunjić došao u situaciju "jedan na jedan" sa Pukijem, koji je to bez problema rešio. Slična situacija je bila i kod drugog pogotka, kada se odličnom golgeteru otvorio prostor između Šunjića i Zukanovića.

Bosanci su sebi zakomplikovali situaciju u ovoj grupi, pošto im sada sledi gostovanje Italiji U torinu (utorak 20.45), dok gostuje Lihtenštajnu gde mora da osvoji tri boda i potvrdi sjajan početak kvalifikacija.

GRUPA J

Finska - BiH 2:0 (0:0)
/Puki 56, 68/

Jermenija - Lihtenštajn 3:0 (2:0)
/Gazarijan 2, Karapetijan 15, Barsegijan 90+1/

Grčka - Italija (20.45)

TABELA: Italija 6 bodova (-1), Finska 6, Grčka 4 (-1), BiH 4, Jermenija 3, Lihtenštajn 0.

Finska: Hradecki, Arajuri, Granlund (od 37. Raitala), Toivio, Kamara, Lod, Puki, Sparv, Skrab (od 84. Šiler), Uronen, Forsel (od 63. Lapalainen). Selektor: Marku Kanerva.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Čivić, Cimirot, Bešić (od 79. Gojak), Sarić, Višća, Duljević (od 70. Bajić), Džeko. Selektor: Robert Prosinečki.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar