RG: Barti pravo niotkuda do grend slem titule!

Dominantna predstava Ešli Barti za prvu titulu na Rolan Garosu! U finalu ženskog dela Rolan Garosa sastale su se Ešli Barti i Marketa Vondrušova, a Bartijeva je posle pobede od 2-0 u setovima osvojila turnir.  Barti deveta šampionka u poslednjih deset godina!

Tenis 08.06.2019 | 18:50
RG: Barti pravo niotkuda do grend slem titule!
Bartijeva je na putu do finala Otvorenog turnira u Parizu izgubila samo dva seta dok je Marketa Vondrušova bez izgubljenog seta bila u finalnom meču.

Vodrušova je veliko iznenađenje ovog turnira, ona je trenutno plasirana na 38. poziciji na svetskoj rang listi, dok je australijska treniserka Ešli Barti 8. na WTA listi.

Prvi set je prošao u apsolutnoj dominaciji Ešli Barti. Napravila je čak tri brejka, doduše i dozvolila jedan, ali je to nije preterano ugrozilo, pošto je taj jedan brejk koji je dozvolila Vondrušovoj bio i jedini koji je Čehinja osvojila.

Drugi set je doduše bio znatno interesantniji, borba je bila ljuća, Vondrušova je počela da se budi, ali je sve to bilo premalo i prekasno. Bartijeva je došla do brejka veoma brzo, potvrdila ga na svom servisu i tada je Vondrušova poslala odgovor.

Prvo je bilo 2:1, pa 3:2, pa onda i 4:3, ali je pri rezultatu 5:3 u korist Ešli Barti iskočila je prilika da se napravi brejk i tu meč loptu Ešli nije propustila. Vondrušova je "namestila" lopticu na smeč Bartijevoj koja je osvojila najlakši poen kada je to bilo najpotrebnije i sa 6:1, 6:3, postala nova šampionka Rolan Garosa.

Ešli Barti u velikom stilu je osvojila prvu grend slem titulu u karijeri!

Dvadesettrogodišnja teniserka iz Australije u finalu je potpuno nadigrala tri godine mlađu Čehinju Marketu Vondrušovu - 6:1, 6:3.

Obema je ovo bilo prvo finale na nekom od najznačajnijih turnira, a Barti se daleko bolje snašla na stadionu "Filip Šatrije" - iako protivnica prethodno nije ispustila nijedan set - i njen trijumf nakon početnih 4:0 nijednog trenutka nije došao u pitanje.

Barti je najveći uspeh do Rolan Garosa ostvarila zimus, plasmanom u četvrtfinale Australijan opena, dok je u Parizu na prethodnih pet nastupa imala dve eliminacije u drugom kolu i tri na startu takmičenja!

Ona će u ponedeljak sa osme pozicije na WTA listi skočiti čak na drugu, iza Naomi Osake.

Vondrušova je u seniorskoj konkurenciji debitovala na grend slem turnirima pre dve godine i najdalje otišla na poslednjem US openu - do osmine finala. I za nju je ovo finale sjajan, istovremeno i potpuno neočekivan rezultat, pošto je na turnir došla kao 38. na svetu.

Poslednja Australijanka koja je osvojila Rolan Garos bila je Margaret Kort, daleke 1973. godine.

ŠAMPIONKE RG U OVOM VEKU

2018. Simona Halep (Rumunija)
2017. Jelena Ostapenko (Letonija)
2016. Garbinje Muguruza (Španija)
2015. Serena Vilijams (SAD)
2014. Marija Šarapova (Rusija)
2013. Serena Vilijams (SAD)
2012. Marija Šarapova (Rusija)
2011. Na Li (Kina)
2010. Frančeska Skjavone (Italija)
2009. Svetlana Kuznjecova (Rusija)
2008. ANA IVANOVIĆ (SRBIJA)
2007. Žistin Enan (Belgija)
2006. Žistin Enan (Belgija)
2005. Žistin Enan (Belgija)
2004. Anastasija Miskina (Rusija)
2003. Žistin Enan (Belgija)
2002. Serena Vilijams (SAD)
2001. Dženifer Kaprijati (SAD)

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar