Razbijena mreža trgovine drogom

Mreža međunarodne trgovine drogom u koju su bili umešani pripadnici dve italijanske mafije razbijena je u Obali Slonovače.

Svijet 08.06.2019 | 07:11
Razbijena mreža trgovine drogom
Mreža je razbijena zahvaljujući saradnji lokalne, francuske, italijanske i brazilske policije, saopštila je danas policija Obale Slonovače.

"Operacija sprovedena 6. juna od 4.00 dovela je do hapšenja šest Italijana, jednog državljanina Francuske i Turske i tri državljanina Obale Slonovače, osumnjičenih da su bili mozak međunarodnog šverca kokaina u Obali Slonovače", naveo je visoki policijski funkcioner Adomo Bonaventir.

Sve je počelo u septembru 2018. kada je u brazilskoj luci Santos otkriveno 1,9 tona kokaina skrivenih u građevinske mašine čija destinacija je bio Abidžan.

Istraga je utvrdila da je droga posle prolaska kroz Obalu Slonovače trebalo da putuje za Italiju, preciznije u Kalabriju.

"Imamo dokaze da je roba bila namenjena Ndrangeti i Kamori i da su italijanski građani, sa dužim ili kraćim boravkom u Obali Slonovače, bili u centru šverca", rekao je Silven Kue, francuski oficir za vezu i učesnik operacije nazvane "Špageti veza".

Prema Kueu, kokain zaplenjen u Santosu je u Južnoj Americi kupljen za 2,5 miliona evra a u Evropi bi bio prodat za 250 miliona evra.

"Zapadna Afrika je pre 20 godina postala ako ne čvorište onda veoma važno područje za švercere. Ova operacija pokazuje da greše ako su mislili da su Obala Slonovače i zapadna Afrika sigurna luka", rekao je Kue.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Blam

08.06.2019 09:06

Tri drzave tri policije u BiH a vidi paradoksalne situacije,cetri pet policija i droge pun kurac ,kriminala pun kurac ????

ODGOVORITE