Nova pravila za rad u Njemačkoj

Bundestag je usvojio paket migracionih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada u Nemačkoj.

Srbija 07.06.2019 | 20:31
Nova pravila za rad u Njemačkoj
Paket ima sedam zakona koji obuhvataju ne samo takozvani „uređeni povratak“ i olakšano proterivanje onih koji nemaju pravo na azil, za šta se oduvek zalagao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, već i useljavanje stručne radne snage i integraciju.

"Ovo je prekretnica u našoj migracionoj politici“, rekao je Zehofer tokom žustre rasprave u Bundestagu.

On je ocenio da je lakši pristup strane stručne radne snage nemačkom tržištu rada „veoma važan deo“ buduće migracione politike Nemačke. Zehofer je pojasnio i da Nemačka može da prihvati tražioce azila samo ako se ograniči imigracija.

„Ljudi bez prava na ostanak moraju da napuste našu zemlju“, poručio je on.

Sa druge strane, za tražioce azila koji pronađu radno mesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Nemačkoj.

Zakon o useljenju stručne radne snage omogućava svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da dođu u Nemačku da rade — i to u svim oblastima, a ne samo kada je reč o deficitarnim zanimanjima.

Tako se predviđa da kvalifikovani stručnjaci mogu da borave u Nemačkoj do šest meseci kako bi tražili posao, ako dovoljno dobro znaju nemački, pri čemu nemaju pravo na socijalnu pomoć. Nova pravila trebalo bi da smanje deficit stručne radne snage u Nemačkoj, pišu nemački mediji.

Zakon o azilu naišao je na protivljenje političara iz redova Zelenih i levice, dok su zakon o useljavanju stručnih radnika podržale sve političke frakcije u Parlamentu Nemačke.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tor Za Ovce

07.06.2019 20:52

Sad BiH politicari smisljaju sta da urade da nam opet uvedu vize,da domaci lopovi imaju sto vise robova na brojnom stanju.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

09.06.2019 20:58

100% si u pravu.Mora se ljudima ONEMOGUĆITI da bježe iz RS JER OSTAŠE SVE NELJEBOVIĆI.Ko će Stankoviću praviti autuputeve za platu od 500KM.

Name

Hvala

09.06.2019 21:24

teti Angeli na ovom potezu.Znači ko god iz RS misli da ima znanje,neku vještinu ili da zna kvalitetno raditi imaće priliku da to pokaže kod tete Angele a ona će ga za to nagraditi normalnom platom.Hvala teta Angeli u ime svih pametnih Srba iz RS koji nemaju crvenu knjižicu i zato nemaju posao u RS.

Name

Re

10.06.2019 17:21

Svaka druga zemlja gore je bolja za rad i boravak od Nemačke, tako da je bolja od o og i od sveg drugog lošija.