EP: Đorović o onima koji su otpali i onima koji su tu...

. . . a ne igraju: Najteže mi je bilo da skratim spisak za 40 na 23.  “Tu smo i da pomognemo budućnost srpskog fudbala“, dodaje selektor U21 reprezentacije Srbije.

Fudbal 03.06.2019 | 18:38
EP: Đorović o onima koji su otpali i onima koji su tu...
Cilj je jasan i Goran Đorović ne traži alibi: Orlići idu po titulu prvaka sveta. Ali posao selektora je takav da uvek mora da “opravdava“ svoj izbor. Pa ni selektor srpske U21 selekcije nije pošteđen suda javnosti. I nema problem s time.

“To je draž fudbala. Fudbal je toliko veliki da svi mogu da razgovaraju o njemu. I naravno da narod ima pravo da razmišlja o fudbalu. Poštujem to i kroz život sam navikao na to, još kad sam krenuo iz skromne Prištine. Nije problem. To me motiviše“.

Pa da krenemo odmah: slučaj Marka Grujića? Istina, Đorović ne želi da ga izdvaja od ostalih.

“Znaju svi novinari koji me poznaju da nikada ne komentarišem igrače koji nisu na spisku. Ogromno poštovanje imam prema Grujiću, ali i prema svim drugim igračima koji su u jednom trenutku bili na spisku, a sada nisu tu. Nije Marko jedini. Oni su svi budućnost srpskog fudbala i svima želim sve najbolje.  Žao mi je, kroz ove kvalifikacije prošlo je 40 igrača i najveći problem mi je bio da izaberem 23. Da sam mogao da povedem sve – sve bih ih poveo, jer su odnosom i igrama zaslužili. Na kraju smo odabrali one za koje smatramo da su najpotrebniji, a da li smo napravili dobar izbor ili ne pokazaće sam turnir“, odgovara selektor.

Sa druge strane, na spisku su se našli i neki igrači koji su imali problema sa povredama poput Borisa Radunovića – prvog golmana reprezentacije na devet od 10 kvalifikacionih utakmica – ili koji su u klubovima imali manju minutažu, a u tu grupu spadaju Luka Adžić, Aleksa Terzić, pa čak i već standardni A reprezentatvci kao što je Nemanja Radonjić.

“Sad kad bismo gledali spisak igrača sa početka kvalifikacija tada gomila nije imala minutažu, pa je kroz te utakmice pokazala da ima kvalitet i izborila se za minute. I ranije sam govorio da smo mi tu ne samo da bismo se kvalikovali, nego i da pomognemo igračima za koje smatramo da su budućnost srpskog fudbala. Jeste hendikep, ali minutaža je manje-više diskutabilna. Imam ogromno poverenje u ove momke koji su tu“.

Dobra vest za Đorovića je ta što su se svi seniorski reprezentativci koji su imali pravo nastupa stavili na raspolaganje selektor. Tačnije, staviće se kad se vrate iz A tima.

“Ambicije bi bile visoke i bez njih, a to što će oni biti ovde mnogo govori o njima samima, o njihovom odnosu za reprezentaciju. Prošli su sve selekcije Saveza i znaju koliko je ovo važno za njihove karijere, ali i za ceo srpski fudbal. Uostalom, nije ovo prvi put da se rado odazivaju i oni koji su imali probleme u klubovima“.

Biće istina problema tokom samih priprema. Petorica ih će propustiti celu prvu od dve nedelje uigravanja?

“Adaptiraćemo se. Takav je kalendar, A tim ima prioritet. Ne bi bilo korektno prema drugim igračima da smo ih zvali samo da treniraju sa nama, pa onda da ne putuju. Bilo bi neozbiljno. Moramo da razmišljamo ne samo fudbalski, nego i humano... Duga je sezona bila, igrači su umorni i to će biti jedan od detalja koji će odlučivati“.

Za sada ipak samo jedan izostanak iz reprezentacije. Miladin Stevanović neće biti tu zbog teške povrede kolena, pa će Milan Gajić biti jedini klasičan desni bek mada tu poziciju mogu da pokriju i Nikola Milenković i Svetozar Marković.

“Žao nam je Miladina, dugo je bio sa nama. Razmišljali smo o svemu tome, imamo dosta igrača na raspolaganju, prvo da svi budu spremni“, miran je Đorović.

Srbija prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu igra 17. juna. U Grupi je sa Austrijom, Danskom i Nemačkom.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar