Podrška izgradnji TE Tuzla

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa kineskim ambasadorom u BiH Ji Ping-om, gdje je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovije i NR Kine.

Bosna i Hercegovina 03.06.2019 | 14:09
Podrška izgradnji TE Tuzla
Kineski ambasador izrazio je interes za što skoriji početak realizacije projekta Bloka 7.TE Tuzla. Izražavajući jasnu podršku za početak realzacije ovog projekta  Šarović je istakao da Bosna i Hercegovina mora što prije da ispuni i posljednji uslov za početak gradnje.

„ Očekujem da Savjet ministar BiH na prvoj narednoj sjednici usvoji pismo podrške za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, čime bi smo napravili i posljednji korak za početak realizacije ovog kapitalnog projekta“, istakao je Šarović, dodajući da je i u ranoj fazi pripreme ovog projekta 2016.godine Savjet ministara BiH uputio pismo podrške premijeru NR Kine za izgradnju Bloka 7 i od tada stav po ovom pitanju nije mijenjan.

Podsjećamo,  riječ o najvećem pojedinačnom infrastrukturnom projektu u BiH, vrijednom 1,5 milijardi KM, koji će donijeti brojne benefite, smanjiti emisije štetnih glasova,  obezbijediti energetska sigurnost i nezavisnost te dugoročno snabdijevanje toplotnom energijom okolnih gradova ali i sačuvati postojeća i  stvoriti nova radna mjesta.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pale

03.06.2019 12:19

Njemačka gase termoelektrane i zatvara kopove mrkog uglja zbog zagađenosti zraka. A Vi instalirate zasferjelu kinesku tehnologiju samo da bi neko novce u vlastiti džep strpao. A hoćete u EU. Bojim se da poslije TE Stanar nikome nisu potre bni dalj zagadzivaci zraka.

ODGOVORITE
Name

Bošnjanin

03.06.2019 12:43

nije baš tako...nasuprot,,njemačka gazi nuklearne elektrane a gradi nove termoelektrane...sa filterima naravo

Name

синип

03.06.2019 13:07

Да ТЕ у Тузли треба да прави швапски Сименс, гарант би све било ОК и нико не би ријечи рек'о. Али пошто праве Кинези, ето ти проблема, и то наравно нема везе са загађењем него са поријеклом капитала. Ено ТЕ у Станарима, Кинези правили, не видим да се ико до сад жалио на загађење...

Name

TUZLANKA

03.06.2019 13:33

ZATVORITI TERMOELEKTRANU UGLJEVIK..A TUZLA JE ZASLUZILA TAKVU TERMOELEKTRANU..VAS RUSI..UPROPASTISE I POLITICARI..NE VODITE BRIGU O TUZLI..

ODGOVORITE
Name

синип

03.06.2019 20:14

Па што ти онда водиш рачуна о Угљевику?!?

Name

Smogovci

03.06.2019 14:33

Ova termoelektrana, zajedno sa ostalima u Tuzli, Ugljeviku Stanarima, Gacku, Kaknju..., zagadiće vazduh u cijeloj BiH.Već sada dišemo sa pola pluća, skoro pa na škrge.Ako ova TE ne bude imala najmodernije prečiščaće, u šta sumnjam, bolje bi bilo da se i ne gradi.

ODGOVORITE
Name

borac

03.06.2019 15:03

Kad njemacka zatvara i poslednji rudnik uglja mi ko bojagi u razvoju pravimo T.Elektrane zaostajemo kulturno ekonomski politicki i svakao jos

ODGOVORITE