Bogati mogu da kupe klubove

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je da je cilj novog zakona o sportu, koji je u pripremi, zaštita sportskih klubova i njihove imovine, ali i da bude omogućeno licima koja imaju kapital da ga ulože u klubove i doprinesu razvoju sporta.

Republika Srpska 03.06.2019 | 10:13
Bogati mogu da kupe klubove
"Sve radne verzije i relevantna mišljenja o temi privatizacije sportskih kolektiva idu u pravcu potpunog onemogućavanja novog titulara ka eventualnoj promjeni namjene sportske organizacije kao pravnog lica ili promjeni namjene sportskog objekta ili terena kojim gazduje", rekla je Davidovićeva za "Glas Srpske".

Prema njenim riječima, zakonom će biti definisana mogućnost osnivanja kluba kao udruženja građana i privrednog društva.

Davidovićeva je navela da širok spektar vlasničke strukture sportskih organizacija u narednom periodu daje mogućnost da se udruživanjem građana zadovolji javni interes u sportu, ali i eventualno privatni i poslovni u nekoj od organizacionih formi privrednih društava koje potencijalni ulagači prepoznaju za sebe kao najisplativije.

Ona je naglasila da će rezultat ostvaren u ovakvim organizacionim oblicima sportskih organizacija pored, prvenstveno privatnog i poslovnog uspjeha, doprinositi razvoju sporta Srpske i zadovoljavanju javnog interesa.

Govoreći o sadržaju u odredbama zakona koje definišu prekršajnu ili krivičnu odgovornost rukovodilaca klubova ukoliko stvore novčane dugove, ona je navela da pravni sistem Srpske i danas omogućava procesuiranje lica koja zloupotrebljavaju službeni položaj, odnosno svjesno nanose štetu pravnom licu ili klubu kojim rukovode.

"Činjenica je da će novi zakon o sportu uvesti nove procedure i disciplinovati u radu, kroz propisanu formu, sve sportske radnike, počevši od republičkih granskih sportskih saveza, pa do sportskih klubova i njihovih članova", naglasila je Davidovićeva.

Ona je istakla da će jasne i recizne procedure omogućiti prepoznavanje i evidentiranje nezakonitog postupanja u radu, a dodatno pozitivnu formu daće i formiranje, prvi put, posebne samostalne sportske inspekcije u okviru Republičke uprave za inspekcijske poslova.

"Ova odluka Vlade Srpske već je našla svoje mjesto u Nacrtu zakona o inspekcijama, čime se Vlada jasno opredijelila za odgovorniji pristup sportu svih aktera sportskog sistema", naglasila je Davidovićeva. 

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Spot Za Sve

03.06.2019 08:41

Kakva je to nova komisija formirana kad ima gotov Zakon zaključan u ladici od ,,stručnjaka,, Travara, Božića,Race.Hahaha

ODGOVORITE
Name

Jaffa

03.06.2019 09:46

Bogati na vlasti pripreme za sebe kako im odgovara, a onda provedu proceduru...pa kažu “sve je po zakonu”.

Name

AHA

03.06.2019 08:45

SAMO DODIK KUPIO I SAD NIKO DRUGI.HOCE U ABA LIGU.TAMAN DA MU SE NEKO MIJESA I NA PUT STANE.TAKO TI TO OBJASNI NARODU.A NISMO TE VALA NI PITALI..

ODGOVORITE
Name

pres

03.06.2019 10:06

NAŽALOST, TO JE JEDINI NAČIN DA KLUB DANAS NEŠTO POSTIGNE.PRIMJER MANČESTER SITI.

Name

Direktor Kluba

03.06.2019 08:53

Draga ministarko ko će nas da kupi. Počnite prvo od Igokee ,da se milioni državnih para ne ulažu u taj klub nego da ih gospoda Dodici vode svojim parama. Pardon to su opet pare iz budžeta

ODGOVORITE
Name

Donacija

03.06.2019 11:03

Samo dobro napite ministricu Sonju i bice donacija za klubove. Sonja pije ko rus, nijedan muskarac joj po alkoholu ne moze stati na crtu.

Name

ŽIKA Ž

03.06.2019 08:54

Kako je počelo imaćemo vladu i ministre za bogate i vladu i ministre za siromašne.... Postali smo robovi bogatih.

ODGOVORITE
Name

Горан

03.06.2019 08:59

Сви који могу да докажу поријекло 1 милиона нек све покупују,м... ли вам ј....!

ODGOVORITE
Name

OK

03.06.2019 09:00

DUŠA DRAGA I ISKUSNA ...BLAGO NAMA SA OVAKVIM MINISTRCAMA ...DA IMA PAMETI NE BI SJELA NA MINISTARSKO MJESTO SA TOLIKO GODINA ...MAMA NAMJESTILA

ODGOVORITE
Name

Boki

03.06.2019 09:14

Ali prvo zakon o porijeklu imovine da se vidi jesu li pare zarađene ili ukradene. Oteto-prokleto.

ODGOVORITE
Name

Sokrat

03.06.2019 09:26

Sve u RS stoji na prodaju. Mi nismo ni u kapitalizam stigli nakon sto smo napustili socijalizam, jer osnovna poluga kapitalizma je kapitalisticka proizvodnja koje mi nemamo. Tako sve ex-ju drzave afirmisu poseban neo-kapitalisticki sistem malih, dati sve sto imas na prodaju sto je u rangu ekomoske prostitucije. Zalosno i strasno! Imamo perspektivu ravu nuli, na zalost!

ODGOVORITE
Name

re

03.06.2019 09:55

RS je tolika propast da se ne mozemo porediti sa bilo kim. Bez kredita koji treba danas da legne kaput.

Name

istina

03.06.2019 09:59

Sad ce ovi tajkuni krenuti prati pare u sportu, pa ljudi ovo jos nisam vidio i cuo, uglavnom najebali smo svi sa ovom bandom.

ODGOVORITE
Name

Ed

03.06.2019 12:36

kriminal i teski kriminal vladajuci kriminalci

ODGOVORITE
Name

IUSTITIA

03.06.2019 14:58

Bil’ ti malo malo zaigrala ? U prvoj postavi . Il’ je za tebe treća liga ? Ti i tvoja partija će te nešto promjenit ha ha ha. Zar ti ono nijesi bila Dodikova sljedbenica, otkud sad u socijalistima. Šta si jos promjenila osim stranke? Pa znamo kao da je juče bilo kad si došla u ovu zgradu i detalje. I sad ti o klubovima i sportu. Kad smo vec tu sta kazes za poraz Totenhema od Li erpoola? Hahaha

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo

03.06.2019 15:48

Dobar nacin za pranje novca vec pokradwnog od nas kao i dalje izvlacenje iz budjeta.

ODGOVORITE