Vučić i Tači da se vrate za sto

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da je danas ključno pitanje na Balkanu kako će završiti dijalog između Beograda i Prištine i da bi on rješenje tražio poštujući Badinterovu formulu.

Region 01.06.2019 | 18:52
Vučić i Tači da se vrate za sto
Đukanović je na forumu u Budvi rekao da se osim razgraničenja Srbije i Kosova očekuju razgraničenja između ostalih država regiona.

"Svi mislimo da smo nakon Dejtonskog sporazuma pobijedili ideje velikodržavnih nacionalizama u regionu, ali nismo. Taj rat nije završen. Ideja velikodržavnog nacionalizma je živahna i ciklično se obnavlja. Treba da zabrine što danas ima više razumijevanja za takve ideje na međunarodnim adresama", rekao je Đukanović.

On smatra da, ako se sada propusti šansa u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, mogu biti izgubljene godine, što se najbolje vidjelo na primjeru decenijskog zaostajanja Sjeverne Makedonije.

"Imam povjerenje prema akterima koji pregovaraju. Nema drugog rješenja osim multietničke demokratije u našim društvima", rekao je Đukanović i dodao da je najvažnije da se predsjednik Kosova Hashim Thaci i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada vrate za sto.

Thaci je rekao je da će se normalizacija odnosa sa Srbijom brže desiti ako EU ponudi Kosovu bržu perspektivu i ukoliko ga ne izoluje, jer će u suprotnom doći do rasta nacionalizma i populizma.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sa strane

01.06.2019 18:56

Hoće li neko objasniti ovom čoveku da opština Novi Beograd ima više stanovnika i veću ekonomsku moć od njegovog protektorata, te da je vreme da prestane da se blamira izigravajući državnika

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2019 19:28

To blamiranje su mu upravo omogućili šiptari, nešto glasovima i najviše sa parama.

Name

D

01.06.2019 19:15

Ako jim ti Milo narediš ima da se ustraše i odma počnu pregovori,Milo je sila nemaš šta

ODGOVORITE
Name

#zelena coja montenegra

01.06.2019 19:19

Svakim danom u svakom pogledu sve vise i vise napredujemo!

ODGOVORITE
Name

bl

02.06.2019 10:15

A da ti nama vratis Sutorinu nekim novim sporazumom o razgranicenju

ODGOVORITE
Name

Njegoš

02.06.2019 21:23

Koliko Milo sad košta kontejner kokaina.?

ODGOVORITE