Priča: Miha i Roma - pravo mjesto...

. . . ali nije vreme! Otežavajuće i olakšavajuće okolnosti eventualnog povratka Siniše na Olimpiko. . .

Fudbal 31.05.2019 | 23:30
Priča: Miha i Roma - pravo mjesto...
Roma je u totalnom haosu. U Trigoriji se na zna ni ko kosi, ni ko vodu nosi. A i kako bi? Predsednik Džejms Palota je u Bostonu, njegov glavni savetnik i neka vrsta Rišeljea, Franko Baldini, u Londonu, sportski direktor Đanluka Petraki na pola puta između Torina i Rima, pošto se vlasnik Granata UrbanoKairo zainatio i ne želi da raskine ugovor koji veže Petrakija do sledećeg leta. Frančesko Toti ne zna ni sam da definiše svoju ulogu u Romi.

Da biste shvatili situaciju u rimskm klubu korisno bi bilo setiti se lika Boba Ekslroda iz popularne serije Milijarde. Palota nije bogat kao glavni junak serije, ali u suštini radi isti posao, u svom portfoliju ima preko 10 milijardi dolara s kojima barata za račun klijenata na berzi, garantujući im prihode i sebi basnoslovne profite i kamate. Tako da možete lako da zamislite koliko je Paloti važna Roma i kad je se seti, a uz to nije ni deseti deo vispren kao Ekslrod.

Palota je poslovne štosove iz SAD i ideje iz popularnih poslovnih priručnika pokušao da proda Rimljanima i ljudima koji rade u fudbalu: motivacioni govori, postavljanje ciljeva, ekscentrično ponašanje, poput skakanja u bazen na otvorenom u sred zime u odelu. To može da fascinira Amerikance i skorejeviće, ali u Rimu koji postoji gotovo 3.000 godine te američke fore ne prolaze, pogotovo ne u fudbalskom svetu. Umesto da mu se dive što je skočio u bazen u odelu kako bi pokazao da se sve može kad se hoće, u Rimu su ga ismejali uz komentar: „vidi… znate već šta“.

Iz Rome su pobegli svi ljudi koji nešto znaju o fudbalu. U rukovodstvu kluba na najvažnijim mestima su osobe koje ne bi mogle da rade ni u klubovima u Seriji C, a kamoli u Seriji A, dok Frančeska Totija drže pod staklenim zvonom ne dajući mu nikakva ovlašćenja. Sa stanjem u Romi su svi upoznati i znaju da je Roma bure baruta. Ko je dovoljno hrabar, da ne upotrebimo eksplicitniju reč, da sedne na uzavrelu klupu kluba u kome si stalno na vetrometini i ivici otkaza?

Rimski klub su redom odbili Antonio Konte, Mauricio Sari i na kraju Đan Pjero Gasperini, čak je prihvatio manju sumu novca da ostane u Atalanti. Palota je veoma ljut na Gapserinija jer je sa italijanskim trenerom bilo sve utanačeno, čak je bio sastavljen i spisak igrača koji moraju da napuste Romu i onih koji bi trebalo da je pojačaju.

Broj kvalitetnih trenera, koji iza sebe imaju zavidan kurikulum, spremnih da pruzmu Romu je sveden na par imena. Postoje dva profila koji bi odgovarali. Prvi podrazumeva snažan karakter, drčnost i harizmu da upravlja svlačionicom Rome, izdržava medijski pritisak i suočava se sa navijačima Đalorosih. Jedina osoba koja odgovora tim karakteristikama, a pritom je dostižna za Romu, jeste Siniša Mihajlović. Drugi profil se bazira na blaženom neznanju, odnosno reč je o trenerima strancima koji ne poznaju Romu i ambijent koji je okružuje i samim tim ne mogu, bar na početku, da osećaju pritisak. Iz tog ešalona stiže ime Paula Fonseke, portugalskog stručnjaka na kormilu Šahtjora. Kaže se da Franko Baldini insistira na Fonseki i da vrši pritisak na Palotu da se opredeli za Portugalca. Baldini smatra da je najveći problem Rome njena „romanita“ i smatra da je neophodna „deromanizacija“ da bi mogla da napreduje. U tom smislu izbor trenera stranca koji nema nikakve veze sa Rimom i Romom je „conditio sine qua non“.

U danima kad je Antonio Konte postao trener Intera, kad Sari pregovora sa Juventusom, ni eventualni dolazak Siniše Mihajlović na klupu Rome ne izaziva veliko čuđenje. Glasine koje su se pronele Rimom tokom jučerašnjeg dana o interesovanju Rome za Mihajlovića dobile su zamajac u dvosmsilenom odgovoru Sinišinog menadžera Pastorela.

„Nije bilo kontakata sa Lacijom. Roma? Videćemo, oni traže novog trenera…” izjavio je fudbalski agent koji zastupa interese srpskog stručnjaka.

Prema pisanju Korijerea, Mihajlović je u Beogradu i vratiće se tek sledeće nedelje u Italiju. Sastanak sa rukovodiocima Bolonje je okvirno zakazan za sredinu naredne sedmice, utorak ili sreda, i tada će se znati da li Siniša ostaje u glavnom gradu Emilije ili ne.

U istoriji Rome i Lacija bilo je trenera koji su vodili oba tima, kao i igrača Rome koji su postali kao treneri legende Lacija i obratno. Dovoljno je setiti se Tomaza Maestrelija, trenera koji je poklonio prvi skudeto Laciju, a kao igrač je nosio tri godine dres Rome. Ili Fulvija Bernardinija, po kome se zove teren na kome treniraju igrači Rome u Trigoriji. Bernardin je ponikao u Laciju, a zatim je kao postao simbol Rome da bi kao trener vodio oba tima. Ne treba zaboraviti ni Svena Gorana Eriksena ili Zdeneka Zemana koji je direktno zamenio klupu Lacija sa Rominom.

Ipak, za Mihajlovića neće biti lako da odluči ako mu Roma ponudi posao. Siniša je jedan od simbola drugog Skudeta Lacija i Kranjotijeve ere. Veza između navijača Nebeskoplavih i srpskog trenera se videla i na Olimpiku kad je Bolonja igrala protiv Inzagijevih izabranika. Otežavajuća okolnost za Sinišu je što njegova porodica živi u Rimu i ne bi bilo jednostavno zadržati normalan svakodnenvi život njegovoj supruzi i deci ako bi seo na klupu Rome.

Naravno, Roma bi bila veliki profesionalni izazov, ali i veliki rizik. Mihajlović je u dobrim odnosima sa Frančeksom Totijem i to je svakako od pomoći, pogotovo u eventualnom građenju novog odnosa sa navijačima Rome. Mada, imajući u vidu iskustvo Aleksandra Kolarova koji ni izbliza nije percipiran tako snažno kao simbol Lacija, poput Mihajlovića, u očima navijača Rome, to neće biti uopšte lak zadatak.

Postoji još jedan faktor o kome bivši selektor Srbije mora da vodi računa: on je već propostio jednu veliku šansu u velikom klubu. Milan je, kao Roma sad, bio u veliko previranju kada je Miha aterirao u Milanelo. Posle jednogodišnjeg iskustva u Milanelu trebalo mu je nekoliko godina da se „reciklira“, vrati u modu i postane privlačan za top klubove. Mihajlović je akumulirao veliko iskustvo i izrastao je u trenera kojem nedostaje samo malo da uđe u elitu, zato sledeću veliku šansu mora da dočeka na pravom mestu, i što je još važnije u pravo vreme.

Milan je bio pravo mesto, ali je bilo već prekasno. Roma je takođe pravo mesto, ali se čini da je prerano.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar