Gvaido najavljuje nastavak protesta

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido obećao je da će nastaviti ulične proteste, nakon što su pregovori sa vladinim zvaničnicima u Oslu završeni bez napretka u rešavanju političke krize u Venecueli.

Svijet 30.05.2019 | 08:48
Gvaido najavljuje nastavak protesta
Kako prenosi Rojters, opozicioni izaslanici su na jučerašnjem sastanku ponovo pozvali predsednika Nikolasa Madura da odstupi sa vlasti i dozvoli prelaznoj vladi da organizuje predsedničke izbore, čime bi, kako smatraju, politička kriza bila okončana.

„Nije bilo neposrednog dogovora, tako da nam je jedina šansa da ostanemo na ulicama“, rekao je Gvaido za Foks biznis netvork.

U ranijem saopštenju, Gvaidova kancelarija je saopštila da je opozicija i dalje spremna da nastavi razgovore dok postoje uslovi za napredak, ali da neće odustati od svog plana za nove izbre.

Ministarstvo spoljnih poslova Norveške, koja je posrednik u pregovorima, saopštilo je juče da su i predstavnici venecuelanske vlasti i opozicije pokazali želju za napretkom u traženju obostrano prihvaćenog i ustavnog rešenja, uključujući politička, ekonomska i izborna pitanja.

U saopštenju, Ministarstvo poziva obe strane na diskreciju u javnim izjavama, kako ne bi bio ugrožen pregovarački proces.

Maduro je na nacionalnoj televiziji rekao da je vlada pripremila osnovu za posredništvo Norveške posle meseci tajnih razgovora.

Opozicioni izvori takođe su naveli da je mesecima bilo kontakata sa vladinim predstavnicima.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar