Revizija: U Fondu zaboravili kredit

Glavna službe za reviziju RS ocijenila je da Fond zdravstvenog osiguranja RS u protekloj godini nije u potpunosti poštovao finasijske propise, te je ova institucija dobila mišljenje s rezervom.

Republika Srpska 29.05.2019 | 07:58
Revizija: U Fondu zaboravili kredit
Revizori su između ostalog istakli da Fond zdravstvenog osiguranja RS u vanbilansnoj evidenciji nije prikazao odobreni, a u to vrijeme nepovučeni kredit u iznosu od 1,2 miliona KM, čime je prekršen Pravilnik o budžetskim klasifikacijama.

Nije to jedino što je u dokumentaciji Fonda “prećutano” ili “zaboravljeno”. Kako su naveli revizori, uz finansijske izvještaje Fonda za 2018. godinu nisu objelodanjene informacije vezane za potencijalnu imovinu i potencijalne obaveze Fonda po osnovu Sporazuma Vlade RS, Fonda i Internacionalnog dijaliznog centra Fresenijus Medical, koje se odnose na uslovljeni otpis obaveza i potencijalnu obavezu po osnovu zateznih kamata. Time su, ocjenjuju revizori, prekršeni Pravilnik o finansijskom izvještavanju budžetskih korisnika i međunarodni standardi. 

Uočeno je, između ostalog, i to da su rashodi Fonda zdravstvenog osiguranja RS  za pružanje zdravstvenih usluga u inostranstvu potcijenjeni za najmanje 348.921 KM, te da su potcijenjene i obaveze prema zdravstvenim ustanovama u inostranstvu.

– Preporučuje se direktoru Fonda da obezbijedi da se uz finansijske izvještaje objelodane sve informacije relevantne za razumijevanje finansijskih izvještaja – navodi se u revizorskom izveštaju poslovanja Fonda zdravstvenog osiguranja RS za 2018. godinu.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

POSMATRAČ

29.05.2019 08:33

Ne postoji zaludnija institucija od tzv Glavne službenza reviziju javnog sektora.Koliko samo košta a nikakvog efekta ne daje.Mišljenja koja daju nikoga ne obavezuju a problemi se gomilaju do konačnog banktota javnog sektora

ODGOVORITE
Name

zamisli

29.05.2019 09:39

Zamisli samo kada bi reviziju u cijeloj RS uradila neka nezavisna, profesionalna revizorska kuca,...to bi bio potop vjerujem. Ovaj fingirani lazni dug koji nama prikazuju (po direktivi i odluci vrhovnog revizora Dodika) bi se najmanje utrostrucio,..

Name

Robin Hud

29.05.2019 08:48

Sve laži i prevare...pogledajte samo šta je Škrbić stekao i obezbjedio sebi pet generacija...a i sad se pita za mnoge stvari....doktori odoše, a oni pljačkaju na zdanjima i magli koju prdaju on i kum mu.....

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

29.05.2019 14:23

Dovoljno da se vidi ko je direktor i sve je jasnu tuga golema

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.05.2019 15:26

Nije dzaba zdravstveni fond u velikim dugovima.

ODGOVORITE