Zvanično: Džentlmen Gatuzo otišao iz Milana!

I oprostio 11. 000. 000 evra! Klub napustio i Leonardo, ali o Rinovom potezu se glasno priča na Čizmi. . .

Fudbal 29.05.2019 | 09:24
Zvanično: Džentlmen Gatuzo otišao iz Milana!
Ono što je bilo najavljeno, sada je dobilo potvrdu - Đenaro Gatuzo od danas više nije trener Milana, saopšteno je na zvaničnom klupskom sajtu!

Posle više od godinu i po dana rada u klubu gde je stekao igračku slavu popularni Rino sporazumno je raskinuo ugovor i više neće obavljati trenersku dužnost. S njim je iz kluba otišao i sportski direktor Leonardo. Kako je objašnjeno u saopštenju na sajtu Rosonera, dve strane brzo su došle do sporazumnog raskida ugovora, a italijanski Skaj odmah je objavio da se Gatuzo odrekao plate za preostale dve godine, što je otprilike 11.000.000 evra bruto (pre poreskih odbitaka). 

Gatuzo je tako povukao potez kakav se sve ređe viđa u modernom fudbalu. Umesto da ostane na platnom spisku kluba ili traži određenu vrstu odštete, Gatuzo je ovim gestom želeo da iskaže ljubav prema Milanu, a od čelnika kluba tražio je samo da preostala dugovanja budu isplaćena svim njegovim pomoćnicima, koji takođe idu u kompletu. To je otprilike oko 4.000.000 evra bruto za period do juna 2021. godine. Ovakav rasplet mogao se naslutiti posle Gatuzove izjave da njegov odnos s Milanom „nikada nije bio pitanje novca“.

„Imao sam privilegiju da upoznam Đenara Gatuza i sarađujem s njim tokom poslednjih šest meseci otkako sam u klubu. Rino je dao sve od sebe u ovoj sezoni, radio je neumorno i uvek preuzimao punu odgovornost za sve svoje poteze. Klub mu je uvek bio iznad svega i zato iz dubine duše kažem: 'Hvala ti, Rino'. Bilo je zadovoljstvo“, izjavio je generalni direktor Milana Ivan Gazidis.

Gatuzo je danas popodne viđen ispred Casa Milan u društvu svog asistenta Điđija Rićija. Zajedno su išli na razgovor s upravom Milana. Uz njih su bili i kondicioni trener Bruno Dominići i trener golmana Valerio Fiori. Posle dvočasovnog sastanka je doneta odluka o definitivnom rastanku. U Milan je stigao tokom maja 2017, kada je preuzeo dužnosti trenera mladog tima Rosonera, a u prvi tim prekomandovan je krajem novembra iste godine, nedugo pošto je Vinćenco Montela smenjen. Posle dobrih rezultata i rehabilitovanja ekipe u aprilu 2018. Gatuzo je potpisao trogodišnji ugovor, koji je trebalo da važi do juna 2021. godine.

Pre nego što je ozvaničen raskid saradnje s Gatuzom, Milan se putem saopštenja obratio javnosti kako bi obelodanio da Leonardo više nije sportski direktor.

“Leonardo je u Milan došao u trenutku kada je i te kako bio potreban klubu, nekoliko sedmica pre zatvaranja letnje transfer pijace. U veoma teškim okolnostima stavio je svoje srce i dušu na crtu i svoju energiju usmerio na ostvarenje ambicija kluba. Jako sam zahvalan Leonardu za sve što je uradio i želimo mu sve najbolje u daljoj karijeri“, poručio je Gazidis.

Obe odluke klupske uprave došle su pošto Milan ni ove sezone nije uspeo da se izbori za mesto u Ligi šampiona, zbog čega je američki investicioni fond Eliot rešio da napravi novi rez i dodatno osveži direktorski kadar.

Prema informacijama iz Italije, iz kluba neće otići legendarni kapiten Paolo Maldini, pošto je ideja rukovodećih kadrova da ga zadrže i dodele mu ozbiljniju funkciju u klubu. Možda baš Leonardovu. S druge strane, priče o mogućem dolasku sportskog direktora Lila Luisa Kamposa ispostavile su se kao netačne i on neće dobiti svoju stolicu u direktorskom pulu Milana.

Pred Milanom je svakako period velikih izazova, kako na finansijskom, tako i na kadrovskom planu...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar