Dabogda se izvrnuo, nesrećo!

Smešna strana legendi. . .  Saša Ilić i Nenad Milijaš u urnebesnom intervjuu za Večernje novosti o manje poznatim detaljima sa terena.  Ilić i Milijaš: Ma, kakav Instagram, braća zauvek! Sveži fudbalski penzioneri evocirali uspomene na detalje iz duela "večitih". Ilić: "Kad bi šutirao slobodnjak pomislim: "Dabogda se izvrnuo, nesrećo!". Milijaš: "Na derbijima nisam mogao očima da ih vidim, posle smo drugovi".

Fudbal 28.05.2019 | 22:30
Dabogda se izvrnuo, nesrećo!
Šta se desi na terenu – ostaje na terenu. A Saša Ilić i Nenad Milijaš su toliko vremena proveli na njemu, da bi mogli obimnu knjigu da napišu. S obzirom na pripovedački talenat koji su iskazali i u zajedničkom intervjuu za Večernje novosti uvereni smo bila bi bestseler. Legende Partizana i Crvene zvezde pošteno su nas nasmejale jutros, pa da vam prenesemo samo delić urnebesnog intervjua autora Milana Blažića.

Poznata je već priča da se Ilić i Milijaš poznaju odavno, kao i da su se zbližili dok su kao reprezentativci delili sobu. Poznata je, ali ne zvuči isto kad o njoj govori Ilić lično, koji nekako spontano odlazi i u neke druge priče... Počelo se sa cigarama, otišlo se na tikete i sukob sa Zoranom Batom Mirkovićem.

“Shvatili smo brzo da odgovaramo jedan drugom u pravom smislu te reči... Svi znaju da pušimo, niko nas nije ganjao. Nije to dobro, naravno, ali šta da se radi. Ta anegdota iz sezone 2004/2005 nije vezana za cigare, ali jeste za tikete. Vodili smo protiv nekoga sa 2:0 ili 3:0. Ostalo mi nekoliko utakmica na tiketu koji sam čekao i ja u poluvremenu da ih izvadim, pogledam, a ne zatvorim vrata od toaleta. Tad je baš naišao Bata i udario po meni: ’Mi krvarimo ovde, ti se zezaš’. Sve je to meni razumljivo, ali sam mislio: Druže, vodimo, bre, 3:0“, smeje se Ilić, koji nije imao probleme samo sa Batom Mirkovićem, doskorašnjim trenerom u Humskoj.

“Svega je bilo na terenu, možda se to sada više potencira. Sećam se Dejana Ilića koji me je ’silovao’ sto puta na terenu i to što smo on i ja izgovarali jedan drugom nikad nigde nije verovatno“.

A seća se i Milijaš svojih “ratova“ sa večitim rivalom.

“Najveći konflikt na terenu sam imao baš sa Albertom Nađom, a njegov otac mi je, recimo, bio trener u mlađim kategorijama. Na terenu se svašta dogodi što ostaje tamo kad se završi utakmica“.

Ima toga i dalje naravno, mada su se mnoge stvari i promenile.

“Ti od starijeg igrača nisi smeo neke stvari da uradiš, to je ovo što Sale kaže za Batu. Sada klinci uđu u svlačionicu i rade 20 puta gore stvari od te njegove. Ranije je postojalo nekoliko novina, sad ti ne treba ništa, društvene mreže donose mnogo veću otvorenost, sve je dostupno. Meni, recimo, zvuči fenomenalno to kada je Šeki dolazio na treninge Partizana dva dana pred derbi i trenirao sa njima. Ma šta fenomenalno, savršeno. Sa mnogo igrača Partizana imam savršen odnos. Na terenu ne mogu očima da ih gledam, posle toga smo odlični drugovi“.

Sale i Miki odavno su već baš dobri, pa jedan o drugom govore samo u superlativu.

“Kada bi od nas dvojice napravili jednog, bio bi to solidan evropski igrač. Uzmeš njegovu levicu i dosta ti je. Kad ga vidim kod slobodnjaka u sebi pomislim: Dabogda se izvrnuo, nesrećo“, kaže Ilić.

Saša Ilić i Nenad Milijaš više neće predvoditi bitke crno-belih i crveno-belih na terenu. Ovog maja obojica su stavili tačke na svoje karijere, koji mnogi ocenjuju kao sjajne. 

Sveži "penzioneri", koji planiraju da na neki način ostanu vezani za fudbal u kojem su ceo život, spojili su se u jednom beogradskom restoranu na poziv "Večernjih novosti" i tom prilikom su se prisetili raznih dogodovština iz karijera i međusobnih duela.

Na terenu neprijatelji, van njega ortaci, drugari. Prijateljstvo je počelo pre par decenija, dok su kao mladići pokušavali da se nametnu. Jedan drugog zovu "brate".

"Stalno smo dolazili u jednu kući na keju posle treninga, to nam je bio svojevrstan ritual. Znali smo se, nismo se družili, a bliski smo postali u reprezentaciji. Kasnije kad smo 'gazili' moj brat i ja, bili smo cimeri. Shvatili smo brzo da odgovaramo jedan drugom u pravom smislu te reči, možemo da radimo šta god hoćemo kad smo zajedno. Kad god smo bili u reprezentaciji nismo napravili ni najminimalniji problem, a uvek smo bili prvi za sprdnju, za razne igre", priseća se Ilić.

ANEGDOTE I "LEPŠA STARA VREMENA"

Dok su bili mlađi pravili su nestašluke, ali tu bi bili stariji da ih "vrate na mesto". Tako je Saša Ilić svojevremeno iznervirao i Zorana Batu Mirkovića i Alberta Nađa.

"Anegdota iz sezone 2004/05. sa Batom Mirkovićem je bila u vezi sa tiketom.. Vodili smo protiv nekoga 2:0 ili 3:0. Ostalo mi nekoliko utakmica na tiketu koji sam čekao i ja u poluvremenu ih izvadim, pogledam, a ne zatvorim vrata od toaleta. Tad je baš naišao Bata i 'udario' po meni: 'Mi krvarimo ovde za tebe, ti se zezaš!'. Sve je to meni razumljivo, ali sam mislio, druže vodimo, bre, 3:0!", kaže Ilić kroz smeh.

Pa onda "frka" sa Albertom Nađom na terenu:

"Ti stariji su u to vreme bili baš veliki profesionalci. Imao sam taj problem pod znacima navoda i sa Batom i sa Adijem (Albert Nađ op.aut). Ja se zabavljam 15, 20 minuta pre kraja kad vodimo, a onda se čuje Adi: 'Šta radiš više?'." I ja mu kroz zube kažem: 'Ma, mrš, bre!'. I onda obojica skoče na mene: 'Šta si rekao?!'. Ali, dobro, prođe to brzo sve".

I Milijaš je imao "situaciju" sa Nađom na terenu:

"Dešavalo se često da se na terenu baš izvređamo. Najveći konflikt na terenu sam imao baš sa Albertom Nađom, a njegov otac mi je, recimo, bio trener u mlađim kategorijama. Na terenu se svašta dogodi što ostaje tamo kada se završi utakmica".

Doskorašnji kapiten Crvene zvezde kaže da su se vremena promenila:

"Ti od starijeg igrača nisi smeo neke stvari da uradiš, to je ovo što Sale kaže za Batu. Sada klinci uđu u svlačionicu i rade 20 puta gore stvari od te njegove. Ranije je postojalo nekoliko novina, sad ti ne treba ništa, društvene mreže donose mnogo veću otvorenost, sve je dostupno. Meni, recimo, zvuči fenomenalno to kada je Šeki (Dragoslav Šekularac, prim. aut.) dolazio na treninge Partizana dva dana pred derbi i trenirao sa njima. Ma šta fenomenalno, to mi deluje savršeno. Sa mnogo igrača Partizana imam savršen odnos. Na terenu ne mogu očima da ih gledam, posle toga smo odlični drugovi, nikad nismo imali problem, ne može teren to da pokvari".

I Saša Ilić kaže da je poštovanje rivala bilo mnogo veće ranije. Njegove reči zvuče pučno kako za sadašnje generacije fudbalera, tako i za one na tribinama.

"Svega je uvek bilo na terenu, možda se to sada više potencira. Sećam se Dejana Ilića koji me 'silovao sto puta na terenu i to što smo on i ja izgovarali jedan drugom nikad niko nigde nije verovatno. A van terena smo uvek bili odlični. Tako je sa Nenadom, on voli Zvezdu, kao što ja volim Partizan. Nikada nismo dolazili u situaciju da razmišljamo ako dobiješ derbi da stavljaš na Instagramu' ili negde: trpaj, gazi... Poštovanje uvek mora da postoji".

JEDAN O DRUGOM

Saša Ilić o Milijašu: "Kada bi od nas dvojice napravili jednog, bio bi to solidan evropski igrač. Uzmeš njegovu levu nogu i dosta ti je. Sećam se ono njegovo kad ga vidim kod slobodnjaka u sebi pomislim: 'Dabogda se izvrnuo, nesrećo'. Onaj derbi u Kupu kad je šutnuo pri kraju pomislio sam samo: Nemoj, molim te". 

Milijaš o Iliću: "Ne verujem da će iko ikada toliko dati našem fudbalu kao Saša Ilić. Što se tiče igračkog kvaliteta, njegov pregled igre nema niko. Pogledati samo koliko lopti ima unapred, kod Tumbe su imali nestvarnu i klupu, a on je tada igrao neverovatno dobro. Mnogi su oko njega postali igrači samo zato što su igrali sa Sašom, čak imali i neverovatne karijere".

Rečju: legende!               

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar