''Truju nas tone opasnog otpada''

Velika mrlja na Vrbasu, kancerogeno ulje usred Banjaluke, deponija medicinskog otpada u blizini Mrkonjić-Grada, plutajući otpad na Drini kod Višegrada i na Limu kod Rudog… Ovo su samo neke od velikih ekoloških katastrofa koje su posljednjih mjeseci pogodile Bosnu i Hercegovinu.  

Republika Srpska 26.05.2019 | 19:02
''Truju nas tone opasnog otpada''
Borislav Janković, lider Ekološkog pokreta “Zlenkovac”, upozorava na ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva.

– Naše udruženje objavilo je da se dvije tone ilegalno odloženog medicinskog otpada nalaze na području Sanskog Mosta i Mrkonjić-Grada i da predstavlja tempiranu bombu za izbijanje zaraza i zagađenje životne sredine. Još ništa nije urađeno da se to ukloni, a upotrebljene šprice, pune ampule praškom, tablete, nalaze se dva kilometra vazdušne linije do izvora rijeke Sane i 200 metara vazdušne linije od prvih naseljenih kuća u selu Jasenovi Potoci. Inspekcija je lopticu prebacila na opštinu – kaže Janković.

Ključni je, kaže, problem što oni koji treba da se bave zaštitom životne sredine u BiH ne čine ništa.

– Strašno je da do sada nije angažovan stručnjak koji će izmjeriti radijaciju, konkretno kada je riječ o medicinskom otpadu. On sigurno podzemnim putem utiče na izvore rijeke Sane, koja je tu blizu. Sigurno je da se trujemo od toga – kaže Janković.

Kancerogeni piralen 

I dio zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci zagađen je veoma opasnim i kancerogenim uljem piralen i drugim teškim metalima, potvrdili su rezultati analize zemljišta koju je uradio Institut za zaštitu i ekologiju RS. Za uklanjanje i uništavanje ovog ulja potrebno je na stotine hiljada maraka. Riječ je o veoma opasnom ulju koje može ozbiljno ugroziti živote i zdravlje ljudi ako dođu u kontakt s njim.

– Neki ga stavljaju u isti rang s radioaktivnim materijama. To ulje se ne može prirodno razgraditi. Ako uđe u zemljište, ono tu ostaje – rekao je Petar Gvero, šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

U Mrkonjić – Gradu komunalna policija nije kaznila nikoga. Zna se ko je napravio nove deponije. Eventualno intervenišu gdje je nešto lako uraditi i to je to, kaže Janković.

(Avaz)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Direkt

26.05.2019 19:18

Industrijski otpad tj. nestrucno rukovanje istim, plastika u prirodi, azbestne vodovodne cijevi, zagadjenje vazduha iz termoelektrana na ugalj, nuklearni otpad preko puta, zagadjenje iz rafinerije ulja i rafinerije nafte...

ODGOVORITE
Name

BL

26.05.2019 19:26

Ulje Pirelin je vec odavno uslo u zemlju i rijeke, još prije 15 godine. Režim to krije kao zmija noge. Truju nas već odavno, a i ubijaju. Rezim trosi novce na sebe, pljačka i samo o tome razmišlja. Njih ne interesuju gradjani, djeca...umire se od raka sve više i više.

ODGOVORITE
Name

re

26.05.2019 20:48

Nas najvise ubija NATO, ovo drugo je sporedno.

Name

PTPC

26.05.2019 19:46

Ma vojvoda iz Bakinaca kriv. Šta drugo može biti.

ODGOVORITE
Name

LUKA

26.05.2019 20:11

DALI ĆE NAM NEKO OD NADLEŽNIH U BANJA LUCI SAOPŠTITI KAKVU VODU PIJEMO.

ODGOVORITE
Name

XY

27.05.2019 13:15

Pa i da je najzagađenija reći će nema potrebe da paničimo, voda je ispravna za piće.. Boga pitaj šta pijemo i čime se trujemo..

Name

Budala kao i ti

26.05.2019 21:05

Najveći odpad je Dodo.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

26.05.2019 21:05

Za BiH su najveća katastrofa njeni političari.

ODGOVORITE
Name

re

27.05.2019 14:49

Zivio presednik Dodik i RS!!!!