''Трују нас тоне опасног отпада''

Велика мрља на Врбасу, канцерогено уље усред Бањалуке, депонија медицинског отпада у близини Мркоњић-Града, плутајући отпад на Дрини код Вишеграда и на Лиму код Рудог… Ово су само неке од великих еколошких катастрофа које су посљедњих мјесеци погодиле Босну и Херцеговину.  

Република Српска 26.05.2019 | 19:02
''Трују нас тоне опасног отпада''
Борислав Јанковић, лидер Еколошког покрета “Зленковац”, упозорава на озбиљне посљедице по здравље становништва.

– Наше удружење објавило је да се двије тоне илегално одложеног медицинског отпада налазе на подручју Санског Моста и Мркоњић-Града и да представља темпирану бомбу за избијање зараза и загађење животне средине. Још ништа није урађено да се то уклони, а употребљене шприце, пуне ампуле прашком, таблете, налазе се два километра ваздушне линије до извора ријеке Сане и 200 метара ваздушне линије од првих насељених кућа у селу Јасенови Потоци. Инспекција је лоптицу пребацила на општину – каже Јанковић.

Кључни је, каже, проблем што они који треба да се баве заштитом животне средине у БиХ не чине ништа.

– Страшно је да до сада није ангажован стручњак који ће измјерити радијацију, конкретно када је ријеч о медицинском отпаду. Он сигурно подземним путем утиче на изворе ријеке Сане, која је ту близу. Сигурно је да се трујемо од тога – каже Јанковић.

Канцерогени пирален 

И дио земљишта у Пословној зони “Инцел” у Бањалуци загађен је веома опасним и канцерогеним уљем пирален и другим тешким металима, потврдили су резултати анализе земљишта коју је урадио Институт за заштиту и екологију РС. За уклањање и уништавање овог уља потребно је на стотине хиљада марака. Ријеч је о веома опасном уљу које може озбиљно угрозити животе и здравље људи ако дођу у контакт с њим.

– Неки га стављају у исти ранг с радиоактивним материјама. То уље се не може природно разградити. Ако уђе у земљиште, оно ту остаје – рекао је Петар Гверо, шеф Катедре за термотехнику Машинског факултета Универзитета у Бањалуци.

У Мркоњић – Граду комунална полиција није казнила никога. Зна се ко је направио нове депоније. Евентуално интервенишу гдје је нешто лако урадити и то је то, каже Јанковић.

(Аваз)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Директ

26.05.2019 17:18

Индустријски отпад тј. неструцно руковање истим, пластика у природи, азбестне водоводне цијеви, загадјење ваздуха из термоелектрана на угаљ, нуклеарни отпад преко пута, загадјење из рафинерије уља и рафинерије нафте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.05.2019 17:26

Уље Пирелин је вец одавно усло у земљу и ријеке, још прије 15 године. Режим то крије као змија ноге. Трују нас већ одавно, а и убијају. Резим троси новце на себе, пљачка и само о томе размишља. Њих не интересују градјани, дјеца...умире се од рака све више и више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.05.2019 18:48

Нас највисе убија НАТО, ово друго је споредно.

Name

ПТПЦ

26.05.2019 17:46

Ма војвода из Бакинаца крив. Шта друго може бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУКА

26.05.2019 18:11

ДАЛИ ЋЕ НАМ НЕКО ОД НАДЛЕЖНИХ У БАЊА ЛУЦИ САОПШТИТИ КАКВУ ВОДУ ПИЈЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

27.05.2019 11:15

Па и да је најзагађенија рећи ће нема потребе да паничимо, вода је исправна за пиће.. Бога питај шта пијемо и чиме се трујемо..

Name

Будала као и ти

26.05.2019 19:05

Највећи одпад је Додо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

26.05.2019 19:05

За БиХ су највећа катастрофа њени политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.05.2019 12:49

Зивио преседник Додик и РС!!!!